סביר להניח שאין צמח תבלין יותר מעורר מחלוקת מאשר כוסברה אך מי שמחבב את הטעם והארומה הייחודיים תמיד יחזיק צרור כוסברה טרייה בבית.
בכדי שתוכלו לשמור על הכוסברה שלכם טרייה לאורך זמן אספנו את כל מה שרציתם לדעת על כוסברה ולא העזתם לזלול. איך לבחור כוסברה טרייה, איך לשמור כוסברה במקרר ועוד טיפים וטריקים שכדאי לדעת.
עוד מדריכים: איך לשמור על בזיליקום טרי, איך לאחסן פטרוזיליה במקרר וגם איך כדאי לאחסן חסה
ההיסטוריה של הכוסברה
כוסברה הוא צמח תבלין ממשפחת הסוככיים אליו משתייכים גם הפטרוזיליה, השומר, הכמון ועוד. מקורו במזרח התיכון ובדרום אירופה ונעשה בו שימוש כבר אלפי שנים למטרות קולינריות ורפואיות.
מאחר וכוסברה נחשבת קלה לגידול במגוון תנאי אקלים, הכוסברה גדלה כיום ברחבי העולם ונחשבת חומר גלם בסיסי במטבחים ברחבי העולם עם שימוש במרקים, רטבים, תבשילים ועוד. בכוסברה נעשה גם שימוש לעיטור מנות שונות במגוון מטבחים, מהים תיכוני ועד למקסיקני.
ברפואה המסורתית השתמשו בכוסברה להקלה על בעיות עיכול לצד טיפול בבעיות עור ודלקות.
לכוסברה טעם חזק ודומיננטי שמעורר מחולקת עתיקת ימים בין חובבי הכוסברה לבין אלה שלא יכולים לסבול אותה. על פי מחקרים רבים הסלידה מכוסברה נובעת לעיתים רבות מעניין גנטי שגורם למי שמחזיק בגן הספציפי OR6A2 להרגיש טעם סבוני בעת אכילת כוסברה.
איך לבחור כוסברה טרייה
בכדי לבחור כוסברה טרייה ככל האפשר מהאיכות הטובה ביותר בשוק או בירקנייה כדאי לעקוב אחר כמה כללים פשוטים
- לכוסברה טרייה יהיו עלים ירוקים בהירים ללא כתמים או אזורים מצהיבים שמצביעים עם כוסברה שעבר זמנה.
- העלים צריכים להיות רעננים ויציבים, עלים נבולים או רכים מצביעים על צרור שמתחיל להרקב.
- לכוסברה טרייה יהיה ריח חזק וארומה נעימה. כוסברה ללא ריח היא כוסברה שתוקפה עומד לפוג.
- הקפידו לבחור צרור אחיד בצבעיו ובגודלו ללא אזורים מצהיבים.
- העדיפו לרכוש כוסברה מגידול אורגני מקומי אם יש לכם את האפשרות. כוסברה אורגנית גדלה ללא מדבירים או כימיקלים מה שמשפר את הטעם והמרקם.
בעזרת שמירה על כללים אלו תבטיחו לעצמכם כוסברה טרייה ואיכותית לכל מטרה.
עוד טעימה: מה זה זרעי כוסברה ומה בכלל עושים איתם?
איך לאחסן כוסברה
כוסברה הוא צמח רגיש במיוחד ובכדי לשמור על טריותו יש להקפיד על כמה כללי אחסון פשוטים שיעזרו לשמור על הטעם, המרקם והערכים התזונתיים לאורך זמן.
לאור הרגישות הרבה וחיי המדף הקצרים מומלץ תמיד לשמור כוסברה במקרר.
איך לשמור כוסברה במקרר
ישנן 2 דרכים בהן מומלץ לשמור כוסברה טרייה במקרר:
נייר מגבת לח: יש לעטוף את הצרור בנייר מגבת לח ולהניח בשקית פלסטיק פתוחה מעט בכדי לאפשר זרימת אוויר. בשיטה זו הכוסברה תחזיק מעמד טרייה עד לשבועיים ימים
קנקן מים: יש לקצוץ מעט את גבעולי צרור הכוסברה ולהניח בקנקן עם מים כמו זר פרחים. לאחר מכן יש לכסות את העלים עם שקית פלסטיק מבלי לאטום לחלוטין. מומלץ להחליף מים כל יומיים שלושה בכדי לשמור על הכוסברה טרייה. בשיטה זו הכוסברה תחזיק מעמד עד לשלושה שבועות.
שטפו את הכוסברה רק לפני השימוש בכדי למנוע לחות יתר. הימנעו מלאחסן את הכוסברה בסמוך לפירות וירקות אחרים שפולטים גזים המאיצים את תהליך הריקבון.
אם הכוסברה מתחילה לנבול או להצהיב ניתן להניח אותה בקערת מי קרח למספר דקות. ניתן גם להקפיא כוסברה על ידי קיצוץ ואחסון בקופסא אטומה בפריזר עד ל-3 חודשים.
יתרונות בריאותיים של כוסברה
מעבר לטעם והארומה הכוסברה מצטיינת גם בערכים תזונתיים רבים עם שפע של וויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
נוגדי החמצון בכוסברה מסייעים להגן על הגוף מרדיקלים חופשיים ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות, מחלות לב ועוד.
כוסברה ידועה גם ביכולת להקל על בעיות שונות במערכת העיכול בזכות אנזימים מועילים רבים.
כמות האשלגן והסיבים התזונתיים הגדולה בכוסברה גם מסייעת באיזון לחץ הדם, בריאות הלב וכלי הדם והורדת כולסטרול.
כוסברה היא גם מקור טוב לוויטמינים רבים כמו וויטמין A, C ו-K.
ערכים תזונתיים של כוסברה
ל-100 גרם כוסברה
קלוריות: 5
שומן: 0.5 גרם
כולסטרול: 0 מ"ג
פחמימות: 2 גרם
סיבים תזונתיים: 2 גרם
וויטמין C: כ-15 מ"ג
אשלגן: 440 מ"ג