איך לבחור מנגו מושלם – המדריך המלא לקיץ

גלו איך לבחור את המנגו הטוב ביותר בשוק. מהסימנים השונים, הזנים המומלצים לכל מטרה וכל מה שצריך לדעת בדרך אל המנגו המושלם עבורכם .
איך לבחור מנגו מושלם
איך לבחור מנגו מושלם | תמונה: מערכת לזלול

עונת המנגו כבר כאן ומגיעה לשיאה בחודשי הקיץ הלוהטים. רבים מכנים את המנגו כ"מלך הפירות" בזכות המתיקות, העסיסיות והטעם הטרופי הייחודי. אם אתם חובבי מנגו מושבעים, כדאי לדעת איך לבחור את הפרי המושלם בכדי לשפר את החוויה שלכם.

מנגו מגיעים בשלל זנים, כל אחד עם מאפיינים ייחודיים משלו. מזן המאיה המקומי הפופולרי ועד לטומי אטקינס האהוב. במדריך הבא נצייד אתכם בכל הידע הדרוש לבחירת המנגו הטוב ביותר בכל פעם מחדש, מהזמן הטוב ביותר לקנות מנגו בישראל אל הסימנים הוויזואליים, טכניקות מישוש ועד הארומה הרצויה.

להבין מנגו בשל

עוד לפני שנכנס לשיטות הספציפיות לבחירת מנגו, חשוב להבין את רמת הבשלות שלו. מנגו בשל במידה הנכונה יציע את הטעם והמרקם הטוב ביותר, אבל איך אפשר לדעת שהמנגו הגיע לשיא בשלותו?

עדכונים טעימים למייל!

תהליך ההבשלה

מנגו, כמו פירות רבים אחרים, ממשיך להבשיל לאחר שהוא נקטף. התהליך מערב המרה של העמילנים בפרי לסוכרים, ריכוך הבשר ופיתוח של הארומה המוכרת. הבנה של התהליך הזה יכולה לעזור לכם לבחור את המנגו בשלב הבשלות הנכונה, בהתאם לצרכים שלכם.

סימני בשלות

צבע: בעוד צבע יכול להצביע על רמת הבשלות לחלק מהזנים, הוא לא תמיד מדד אמין. חלק מזני המנגו נשארים ירוקים גם כשהם בשלים לגמרי.
מרקם: מנגו בשל ייכנע מעט ללחץ עדין. הוא צריך להרגיש רך אבל לא רך מדי. אם המנגו מרגיש מוצק, כנראה ויש צורך בעוד זמן הבשלה.
ארומה: ריח מתוק ומבושם סמוך לגבעול מצביע לרוב על בשלות.

עוד טעימה: איך לקלף מנגו במהירות ובקלות

איך לבחור מנגו מושלם

בחירה במנגו הטוב ביותר מצריכה שימוש בכמה חושים.

סימנים ויזואליים

צבע: בעוד הצבע כאמור לא נחשב תמיד למדד אמין, הוא יכול לספק מספר רמזים לגבי מידת הבשלות. בחלק מהזנים, מעבר מצבע ירוק לצהוב או כתום יצביע על בשלות, אך חלק מהזנים כמו קיט למשל, יישארו ירוקים גם כשהם בשלים.
קליפה: חפשו אחר מנגו עם קליפה חלקה וללא פגמים. נקודות שחורות קטנות הן לרוב לא מזיקות ואפילו יכולות להצביע על פרי מתוק יותר. עם זאת, מומלץ להימנע ממנגו עם כתמים גדולים ורכים וקליפה פצועה או מקומטת מדי.
צורה: בחרו מנגו שנראים שמנמנים ומלאים, ללא אזורים שקועים. מנגו בצורה נכונה יפתח לרוב טעם טוב יותר.
גודל: בעוד גודל המנגו לאו דווקא מצביע על איכותו, מנגו גדול מספק בדרך כלל יותר בשר. עם זאת, זנים קטנים יותר כמו מאיה יכולים להיות מלאי טעם באותה מידה.

מבחן המגע

לחץ עדין: מנגו בשל ייכנע מעט ללחץ עדין, בדומה לאבוקדו בשל. אם המנגו קשה כמו אבן, הוא זקוק לזמן הבשלה נוסף. אם הוא רך מדי, הוא בשל יתר על המידה.
מרקם: הקליפה צריכה להרגיש חלקה והדוקה. מנגו מקומט, במיוחד סביב הגבעול, מצביע לרוב על בשלות יתר.
משקל: מנגו בשל צריך להרגיש כבד יחסית לגודלו, מה שמצביע על עסיסיות. השוו מנגו בגודל זהה ובחרו את הכבד יותר מבניהם.

מבחן הארומה

קצה הגבעול: הריחו את קצה הגבעול של המנגו. מנגו בשל יהיה בעל ארומה מתוקה. זהו לרוב המדד האמין ביותר לבשלות הפרי.
עוצמת הריח: ככל שהניחוח חזק יותר, כך המנגו בשל יותר. עם זאת, מומלץ להימנע מריחות חזקים ומשתלטים מדי או מותססים, מה שיכול להצביע על בשלות יתר.
חוסר ריח: אם אתם לא יכולים להריח כלום, המנגו כנראה זקוק לעוד זמן הבשלה. זה נכון במיוחד למנגו שאוחסן בקירור, מאחר וטמפרטורות נמוכות מעלימות ארומה.
הבדלי זנים: לחלק מהזנים יש ארומה חזקה יותר מאחרים. לדוגמה, מנגו מאיה ידוע בריח החזק והמתוק כשהוא בשל.

זני מנגו בישראל

בישראל ניתן למצוא מוון זנים של מנגו, מקומיים ומיובאים כאחד. לכל זן תכונות ייחודיות משלו, עונה אופטימלית ושימושים מומלצים. הבנה של ההבדלים בין זן לזן יכולה לעזור לכם לבחור את המנגו הטוב ביותר עבור הצרכים שלכם.

זני מנגו בישראל
זני מנגו בישראל | צילום: מערכת לזלול

מאיה

תיאור: זן בגודל קטן עד בינוני, צבע צהוב-כתום וגוון מעט אדום כשהוא בשל.
עונה: מוקדמת (יוני-יולי)
שימוש מומלץ: טרי, שייקים.
פרופיל טעמים: טעם עשיר ומתוק עם מעט סיבים.
טיפ לבחירה: חפשו אחר מנגו בעל ארומה מתוקה שמגיב מעט ללחיצה עדינה.

עומר

תיאור: בדרך כלל גדול יותר ממנגו מאיה, עם צורה מוארכת וצבע צהוב-כתום וגוון אדמדם כשהוא בשל.
עונה: אמצע (יולי-ספטמבר)
שימוש מומלץ: טרי, סלטים.
פרופיל טעמים: טעם מתוק עם מרקם חלק.
טיפ לבחירה: בחרו מנגו שמרגיש כבד יותר יחסית לגודלו ובעל צבע צהוב-כתום.

טומי אטקינס

תיאור: גדול עם קליפה בעלת גוון אדמדם-ירוק.
עונה: מוקדמת-אמצע (יוני-אוגוסט).
שימוש מומלץ: בישול, אפייה, סלטים.
פרופיל טעמים: מתיקות עדינה עם מרקם סיבי.
טיפ לבחירה: צבע אינו סימן אמין לבשלות בזן זה, התמקדו במגע ובריח.

קנט

תיאור: זן גדול ומוארך שמשנה צבעו מירוק לירוק-צהבהב בזמן ההבשלה ומפתח גוון אדום כהה.
עונה: אמצע (יולי-ספטמבר)
שימוש מומלץ: טרי, שייקים.
פרופיל טעמים: מתוק ועסיסי עם סיביות מינימלית.
טיפ לבחירה: חפשו אחר צבע ירוק-צהבהב עם גוונים אדומים, ריח מתוק ומנגו שמגיב ללחץ עדין.

קיט

תיאור: זן גדול מאוד ומוארך שנשאר ירוק ברוב כשהוא בשל ומפתח לעיתים גוון צהבהב או ורוד.
עונה: סוף (ספטמבר-נובמבר)
שימוש מומלץ: טרי, בישול, אפייה.
פרופיל טעמים: מתוק עם מעט חמיצות.
טיפ לבחירה: אל תסתמכו על הצבע. בחרו על פי הריח והמגע.

היידן

תיאור: בינוני עד גדול בצורה מוארכת עם קליפה צהובה-כתומה וגוונים אדומים כשהוא בשל.
עונה: אמצע (יולי-ספטמבר).
שימוש מומלץ: טרי, בישול.
פרופיל טעמים: מתוק במתינות עם טעם עשיר.
טיפ לבחירה: חפשו אחר פרי עם ארומה פירותית בקצה הגבעול.

שלי

תיאור: גודל בינוני בצבע צהוב-כתום כשהוא בשל.
עונה: אמצע-סוף (אוגוסט-אוקטובר).
שימוש מומלץ: טרי, שייקים.
פרופיל טעמים: טעם מתוק ועשיר עם מעט סיבים.
טיפ לבחירה: חפשו אחר מנגו שמגיב מעט ללחץ עדין.

פאלמר

תיאור: מוארך בעל צבע אדום עמוק כשהוא בשל.
עונה: סוף (ספטמבר-נובמבר).
שימוש מומלץ: טרי, סלטים.
פרופיל טעמים: טעם מתוק ועשיר עם מעט סיבים.
טיפ לבחירה: ארומה מתוקה וחזרה מצביע על בשלות שיא.

שיקולים עונתיים

הבנה של עונת המנגו בישראל יכול לסייע לכם לבחור את הפרי הטוב ביותר ולחסוך כסף.

עונת המנגו בישראל

עונת המנגו בישראל נמשכת לרוב בין חודש יוני לנובמבר, עם זנים שונים שמגיעים לשיא עונתם בזמנים שונים:

תחילת העונה (יוני-יולי): מאיה, טומי אטקינס
אמצע העונה (יולי-ספטמבר): עומר, קנט, היידן
סוף העונה (ספטמבר-נובמבר): קיט, פאלמר

איך עונתיות משפיעה על האיכות והמחיר?

מנגו מגיעים באיכות הגבוהה ביותר ובמחיר נמוך יותר בשיא העונה. מנגו בתחילת העונה ובסופה יהיו לרוב יקרים יותר. ניתן למצוא מנגו בשווקים גם מחוץ לעונה, אך אלו יהיו לרוב מיובאים ועם פחות טעם.

כשאתם בוחרים מנגו, קחו בחשבון שזנים מקומיים כמו מאיה ועומר הם לרוב טריים יותר מאחר ומאפשרים להם לרוב להבשיל בצורה מלאה על העץ ופיתחו טעם מלא וטוב יותר. עם זאת, זנים מיובאים עדיין יכולים להיות טעימים כשבוחרים אותם בקפידה על פי ההוראות במדריך זה.

זכרו שזמינות של זנים ספציפיים יכולה להשתנות בהתאם ליבול השנתי ותנאי הגידול המקומיים. בחלק מהשווקים תמצאו זנים נוספים מעבר לאלו שהזכרנו. אל תהססו לשאול את הירקן על המאפיינים של כל זן לא מוכר שאתם נתקלים בו.

אחסון מנגו בשל
אחסון מנגו בשל | תמונה: מערכת לזלול

אחסון מנגו והבשלה בבית

אחסון נכון של מנגו יכול לסייע לשמור על איכותו ואף לשפר אותה אם הוא עדיין לא בשל מספיק.

אחסון נכון

מנגו בשל: אחסנו בטמפרטורת החדר וצרכו תוך 1-2 ימים. אם יש צורך לשמור אותם לזמן ארוך, אחסנו במקרר עד ל-5 ימים.
מנגו לא בשל: שמרו בטמפרטורת החדר והימנעו מקירור שעלול להשפיע על ההבשלה והתפתחות הטעמים.

הבשלה מהירה

בכדי להאיץ את תהליך ההבשלה, שמרו את המנגו בשקית נייר עם בננה בשלה או תפוח. פירות אלו משחררים גז אתילן שיכול להאיץ את התהליך. בדקו מדי יום את מצב המנגו עד הגעה למצב הבשלות הרצוי.

הארכת חיי המדף

בכדי להאריך את חיי המדף של מנגו בשל, שמרו אותו במקרר. ניתן גם להקפיא חתיכות מנגו לשימוש ארוך. רק קלפו, חתכו לחתיכות והקפיאו על תבנית אפייה לפני העברה לשקית או קופסה מתאימה למקפיא.

לסיכום, בחירה במנגו המושלם משלבת בדיקה ויזואלית, מגע וריח. על ידי הבנה של המאפיינים של זני מנגו שונים בישראל, זיהוי סימני הבשלות והימנעות מטעויות, תוכלו לבחור בכל פעם את המנגו הטעים ביותר.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

1 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

איך לבחור ואיך לשמור תותים במקרר

הדרך הנכונה: איך לשמור תותים טריים במקרר

מדריכים וטיפים
מילקי וגלידת גולדה - טעמים חדשים לקיץ 2024

מילקי וגלידה גולדה מציגים: טעמים חדשים ומארזי קיץ לזמן מוגבל

חדש על המדף
אפרסקים טריים

קיץ עסיסי: איך לבחור ולשמור אפרסקים במטבח

מדריכים וטיפים
פאנטה מה הטעם - קיץ 2024

פאנטה חוזרת עם טעם סודי ונוסטלגי: הצלחתם כבר לנחש?

חדש על המדף

טרי מהתנור

בן אנד ג'ריס סורבה פינה קולדה וסורבה פסיפלורה

חדש על המדף לחורף: גלידות, שוקולד, חטיפים, משקאות ועוד הפתעות

חדש על המדף
טיק טק מנדרינה לימון-ליים, אפרופו שוקולד וקרמל, במבה קרם עוגיות, שוקולד עלית בטעמים, פיוז טי תפוח קינמון, סורבה בן אנד ג'ריס >>
פסטיבל המרקים של מלון ענבל 2024

זלול כפי יכולתך: פסטיבל המרקים חוזר במהדורת חורף 2024

אירועים ופסטיבלים
פסטיבל המרקים של מלון ענבל בירושלים חוזר בפעם העשירית ברציפות עם שלל מרקים מנחמים במתכונת בופה פתוח בכדי לחמם היטב את חורף 2024 >>

מדריכים שאהבתם

10 מאכלים מומלצים עם חיי מדף ארוכים למלחמה ושעת חירום

מדריכים וטיפים

שוברי המיתוסים: האם מותר להכניס אוכל חם למקרר?

מדריכים וטיפים

מה לזלול?