לרבים מאתנו קשה לדמיין מטבח ללא שום. הטעמים והארומות שהוא מוסיף לכל מנה באשר היא (אולי חוץ מגלידות) הופך את השום לאחד המרכיבים הבסיסיים בכל מתכון שמכבד את עצמו.
עוד טעימה: איך להוריד ריח של שום מהידיים במהירות
ואיך לשמור על אבוקדו טרי ליותר משבוע
אבל עם כוח גדול באה אחריות גדולה ובכדי לשמור על השום האהוב שלכם טרי לאורך זמן כדאי לדעת איך לאחסן אותו כראוי בצורה המיטבית. אספנו מהרשת את השיטות הנבחרות שיעזרו לכם לשמור היטב על ידידנו הריחני רענן וטעים.
אז מה זה בעצם שום?
שום הוא פקעת ממשפחת הנרקיסיים אליה משתייכים גם בצלים שונים. הוא גדל מתחת לאדמה והחלק האכיל בו שמתכנה ראש השום מכיל בין 10 ל-20 שיניים בקליפה נפרדת.
השום אחד המרכיבים החשובים והבסיסיים ביותר בכל המטבחים מסביב לעולם. הוא משמש לרוב בכדי להוסיף טעמים ולתבל מאכלים בגלל ריחו וטעמו הייחודיים והבולטים. תמצאו אותו אפוי, צלוי או מבושל במרינדות, רטבים, מרקים וכתיבול לבשרים, דגים ומה לא בעצם.
איך לבחור שום
כשאתם ניגשים לקנות שום בירקנייה או ברשתות השיווק מומלץ ראשית למשש את ראש השום על מנת לוודא שהוא קשיח. שום עם שיניים רכות או סימנים מוקדמים של עובש מצביעים על שום שישב לא מעט זמן על המדף. מומלץ גם לבחור שום כבד יותר באופן יחסי, מה שמצביע על תכולת מים גדולה ועל טריות.
הימנעו כמובן משום שעל עורו יש סימני עובש או פציעות משמעותיות. וותרו גם על שום שהחל לנבוט, מה שמצביע שטריותו אינה בשיאה כבר.
איך לקלף שום
השיטה הקלאסית והמהירה ביותר לקילוף שום היא בעזרת הסרת הקליפה החיצונית מראש השום ולחיצה קלה עם הצד השטוח של סכין גדולה על כל שן שום בנפרד, מה שיגרום לקליפה הפנימית להיפרד בקלות.
לאחר מכן חתכו, קצצו או כתשו את שום בהתאם לבחירתכם. שימו לב שככל שתתעסקו בשום, כך טעמו יהיה בולט יותר – שום כתוש למשל יהיה עוצמתי יותר בריחו ובטעמו משום שרק נחתך.
איך לשמור שום טרי
ישנן כמה שיטות שיעזרו לשמור על שום טרי לאורך זמן לפני שינבוט או יתקלקל. אחת השיטות הטובות והפשוטות היא לשמור את ראשי השום השלמים כמו שהם בתוך כלי ייעודי לשום, קערה או סל קש עם זרימת אוויר מספקת בטמפרטורת חדר של סביב 20 מעלות באזור יבש וחשוך יחסית במטבח.
אם אתם מעדיפים להניח את השום בשקיות, בחרו בשקית נייר ולא ניילון שעלול להעלות את רמת הלחות ולזרז ריקבון.
בשיטה זו של שמירה על סביבה יבשה ובלי שמש ישירה, השום יכול להחזיק מעמד מבלי לנבוט עד לשלושה חודשים.
שימוש לב שזמן המדף של השום יתחיל להתקצר מהרגע שתפרידו מראש השום כמה שיניים. את השיניים שלא קילפתם אפשר לשמור באותה הדרך למשך 10 ימים לערך.
אפשר לשמור שום במקרר?
שמירה של שום במקרר אינה מומלצת מאחר והטמפרטורה במקרר נמוכה משמעותית מזו הרצויה, מה שעלול לגרום לנביטה מהירה בהרבה ולאובדן טעם. ישנם מספר מקרים בה אפשר ואף עדיף לשמור שום במקרר למשל בשיא הקיץ כשהלחות והטמפרטורה במטבח גבוהה במיוחד.
אם בכל זאת החלטתם לשמור את השום במקרר, עדיף שלא להניח אותו במגירת הירקות מאחר והלחות הגבוהה עלולה לגרום לריקבון.
איך לשמור שיני שום קלופות במקרר
אם כבר קילפתם שום ונשארתם מסיבה כלשהי עם יותר מדי (יש דבר כזה?), אפשר לשמור את השום הקלוף במקרר בקופסא אטומה היטב שתמנע מריחות השום להתפשט ותחזיק את השום במצב טוב עד לשבוע ימים.
איך לשמור שום כתוש במקרר
אם הלכתם צעד אחד קדימה וגם קצצתם או כתשתם את השום ונשארתם עם עודפים, תוכלו לשמור אותו במקרר למשך יום או יומיים בקופסא אטומה לאוויר. במקרה הזה מומלץ אפילו לאחסן את השום בקופסא כפולה או בשקית אטומה בתוך קופסא על מנת לשמר את הטריות לכמה שיותר זמן ולמנוע זליגת ריחות למקרר.
איך להקפיא שום
ניתן להקפיא שיני שום קלופות ואפילו שום שעבר כבר טיגון, אפייה או בישול. שיני שום נאות שנחתכו, נקצצו או נכתשו רצוי להקפיא כמה שיותר מהר בכדי למנוע היווצרות עובש. אפשר להקפיא שום שבושל ורוכך לאחר שהגיע לטמפרטורת החדר בתוך מגש קוביות קרח עם מעט שמן או בקופסא קטנה ואטומה.
מותר לאכול שום שהתחיל לנבוט?
שום שכבר התחיל לנבוט יאבד מעט מטעמו אך עדיין טוב ובטוח לשימוש. אם השום נבט כל מה שאתם צריכים לעשות זה לחתוך את קצה השום, להסיר את החלק הירוק ולהשתמש כרגיל.