ארטישוק הוא ירק ייחודי לא רק במראה ובמבנה המסקרן שלו אלא גם בטעמיו יוצאי הדופן. אמנם מלאכת הקילוף והבישול של ארטישוקים נראית מאיימת במבט ראשון אך עם כמה טיפים קטנים גם אתם תוכלו להוסיף את הירק הטעים הזה לשגרת הארוחות שלכם.
במדריך הבא אספנו את כל מה שאתם צריכים לדעת על ארטישוקים ולא העזתם לזלול. מההיסטוריה של הארטישוקים ועד לטיפים מעשיים שילמדו אתכם איך לבחור ארטישוק טרי, איך לקלף ולנקות ארטישוק, איך לבשל ארטישוק ואיך לשמור אותו לאחר הבישול.
עוד מדריכים: איך לבשל קינואה בדרך הנכונה
אז מה זה בכלל ארטישוק
ארטישוק הוא צמח ממשפחת המורכבים עם ניצנים אכילים שנקטף לפני פריחתו. לארטישוק מספר חלקים אכילים כשהפופולרי בהם הוא לב הארטישוק שנמצא במרכזו של הירק תחת העלים הרכים שאכילים גם כן.
הארטישוק הוא ירק גדול יחסית עם מעטפת קשיחה ועלים פנימיים בצבעים שנעים מירוק בהיר לסגול ככה. לב הארטישוק עצמו נע בין לבן לצהבהב. הארטישוק הוא דל קלוריות ושמן ומקור טוב לסיבים תזונתיים, ויטמינים ונוגדי חמצון רבים, מה שהופך אותו לבחירה טובה לתפריט מאוזן ובריא.
ניתן לבשל ארטישוק במגוון דרכים כמו בישול במים בסיר, אידוי או צלייה בגריל ולאכול לבד בפני עצמו או כתוספת למבחר סלטים ומאכלים שונים.
ארטישוקים משמשים למאכל כבר אלפי שנים עם עדויות שמגיעות עד למצרים העתיקה והאימפריה הרומאית. המצרים האמינו שלארטישוק מעלות רפואיות רבות ושילבו אותו בתזונה באופן קבוע. במהלך תקופת הרנסנס עשה דרכו לאירופה והפך למעדן נחשב בקרב שכבות האצולה ולבסוף הגיע לאמריקה על ידי הצרפתים בתחילת המאה ה-18.
כיום הארטישוק גדל בעיקר במדינות הים התיכון כמו ספרד, איטליה וצרפת ובאזורים נרחבים בקליפורניה בארצות הברית ובמדינות דרום אמריקה כמו פרו, צ’ילה וארגנטינה שמציעות לו טמפרטורות יציבות יחסית. עונת הארטישוק מגיעה לשיאה בחודשים מרץ עד יוני.
זני ארטישוק בישראל
אמנם לארטישוק זנים רבים ברחבי העולם אך בארץ נפוצים בעיקר ארטישוק הגלובוס הירוק וארטישוק ויולט הסגול.
ארטישוק מזן גלובוס בסיס רחב יותר בדרך כלל והוא נוח למילוי וארטישוק ויולט נוטה להיות בעל לב קטן יותר. בחלק מן השווקים ניתן למצוא בתחילת העונה גם בייבי ארטישוק שנהוג לטגן בשלמותו.
איך לבחור ארטישוק טרי
ישנן מספר נקודות לשים לב אליהן כשאתם ניגשים לקנות ארטישוקים שיבטיחו לכם ארטישוק טרי בכל פעם:
- בחרו ארטישוקים שמרגישים כבדים יחסית לגודלם עם מעטה קשיח למגע ועלים סגורים ומהודקים שמרמזים על טריות ולחות פנימית ראויה.
- הימנעו מארטישוקים עם עלים שאיבדו מצבעם או התייבשו.
- העדיפו ארטישוק עם גבעול לא סיבי מדי עם צבע ירקרק וגוון סגלגל בקצות העלים שמצביע על ארטישוק מתוק יותר ומלא טעם.
- ניתן גם למעוך קלות את עלי הארטישוק בכדי לבדוק את טריותו – עלים שנמעכים בקלות מעידים על ארטישוק טרי.
- אם אתם רוצים למלא את הארטישוק, הקפידו לבחור את אלו עם התחתית הגדולה יותר.
איך לנקות ארטישוק שלם
אם אתם רוצים לבשל את הארטישוק בשלמותו, חתכו את גבעול הארטישוק, את הגזע ו-2.5 סנטימטר מחלקו העליון ופתחו את העלי הארטישוק בעדינות מבלי לשבור אותם. החזיקו את הארטישוק תחת מים זורמים וקרים, הפכו ודפקו עליו קלות בכדי להוציא את כל הלכלוך שהצטבר והעבירו לסיר הבישול.
איך לקלף ארטישוק
בכדי לנקות ארטישוק ולקלף אותו ביעילות יש לעקוב אחר כמה שלבים פשוטים:
- מכינים קערה עם מיץ לימון וכמות כפולה של מים קרים ככל האפשר שיסייעו במניעת התחמצנות והשחרה מהירה של הארטישוק לאחר החיתוך.
- הקפידו להניח את הארטישוקים במים בכל שלב בו הוא לא בידיים שלכם, ניתן גם לשפשף את הארטישוקים בלימון במהלך פעולת הקילוף.
- חותכים את הרבע העליון של הארטישוק (כ-2.5 ס”מ) כולל קצות העלים ואת הגזע בכדי להסיר את החלקים הקשים והלא אכילים שלו.
- מסירים את הגבעול כמה שיותר קרוב לבסיס, תולשים את העלים החיצוניים ומושכים כלפי מטה את העלים הפנימיים הבהירים יותר עד תלישה.
- בכדי להסיר את הליבה בקלות השתמשו בכף פריזיאן.
- לתחתיות נקיות למילוי הסירו מליבת הבסיס של הארטישוק את העלים ופלומת השערות עם סכין וכף פריזיאן.
- מעבירים לקערה עם מי לימון קרים עד לבישול.
איך להכין ארטישוק
בישול ארטישוק בסיר:
הדרך הפשוטה והמהירה ביותר לבישול ארטישוק היא בסיר עם מים רותחים עם מעט מלח ומיץ לימון. לאחר הרתיחה הוסיפו את הארטישוקים, הנמיכו את האש וכסו את הסיר. בשלו את הארטישוקים בין 25 ל-35 דקות או עד שהעלים נתלשים בקלות.
אפשר להוסיף למי הבישול גם כף חמאה או שמן זית שיעזרו בריכוך הארטישוק וניתן גם להוסיף למי הבישול תבלינים שונים לפי העדפתכם בכדי להעשיר את טעמיו.
צליית ארטישוק בתנור:
ניתן גם להכין ארטישוק בתנור שחומם מראש ל-20 מעלות. חתכו את הארטישוק לחצי והסירו את הליבה הלא אכילה. עסו את הארטישוקים עם שמן זית, מלח ופלפל שחור והניחו אותם על תבנית עם נייר אפייה עם הצד החתוך כלפי מטה. צלו בתנור למשך 25-35 דקות עד שהעלים נתלשים בקלות.
איך לאחסן ארטישוק
בכדי לשמור על ארטישוקים טריים ובמצב מיטבי לאורך זמן יש לאחסן אותם כראוי.
ארטישוק לא מבושל ניתן לשמור בטמפרטורת החדר בשקית נייר באזור מוצל ויבש במטבח למשך שבוע או לשמור במקרר בקופסא או שקית אטומה עד לשבועיים.
ארטישוק מבושל יש למרוח במעט לימון על מנת למנוע השחרה ולשמור עטופים בנייר מגבת לח בקופסא אטומה במקרר עד 3 ימים. ניתן גם להקפיא ארטישוק מבושל בקופסא אטומה עד ל-6 חודשים.
יתרונות בריאותיים של ארטישוק
ארטישוק נחשב למאכל דל קלוריות בריא במיוחד ובעל ערכים תזונתיים רבים המועילים לתפקוד מערכות הגוף השונות.
הארטישוק מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים המסייעים לפעילות עיכול תקינה ומניעת עצירות. בנוסף הוא מכיל חומרים כמו סינרין וסילמרין שמסייעים בשיפור תפקוד הכבד ואינולין המסייע באיזון רמות הסוכר בדם על ידי האטת ספיגת הגלוקוז.
עוד תמצאו בארטישוק כמות נאה של נוגדי חמצון המגנים על הלב ורמות גבוהות של מגנזיום ומינרלים נוספים וויטמינים המסייעים במניעת מחלות לב.
ערכים תזונתיים של ארטישוק
ל-100 גרם ארטישוק מבושל
קלוריות: 42
שומן: 0.5 גרם
כולסטרול: 0
פחמימות: 8 גרם
סיבים תזונתיים: 4 גרם
ויטמין C: כ-10 מ”ג
מגנזיום: 40 מ”ג
מתכון: ארטישוק מבושל במים
רכיבים:
- 5 ארטישוקים בינוניים
- 4 כוסות מים
- כף שמן זית
- לימון חתוך לחצאים
- 3 שיני שום
- 4 ענפי תימין
- מלח ופלפל
הוראות הכנה:
- מלאו סיר גדול ב-4 כוסות מים והביאו לרתיחה.
- הסירו את הרבע העליון של הארטישוק בכדי שיוכל לשבת בסיר ביציבות ואת העלים הקטנים בבסיס וחתכו לחצי לאורך הארטישוק.
- הוסיפו לימון, שום, תימין, שמן זית, מלח ופלפל למים.
- הוסיפו את הארטישוקים ווודאו שהם מכוסים במים.
- הנמיכו את האש וכסו את הסיר, בשלו למשך 20-30 דקות עד שהעלים נפרדים בקלות והגישו מיד.
להכנת ארטישוק בתנור:
בכדי להכין ארטישוק צלוי בתנור יש לחמם תנור ל-220 מעלות, הניחו את חצאי הארטישוק על תבנית עם נייר אפייה וסחטו מעליהם את הלימון.
הכניסו את פרוסות הלימון שנסחטו בחרכי הארטישוק יחד עם שיני שום קלופות. הוסיפו את התבלינים ואת שמן הזית וצלו בתנור למשך 30-40 דקות עד שהעלים נפרדים בקלות.