בכל פעם שמזג האוויר הופך למעט גשום, מתעורר אצלנו חשק עז לקערת מרק מנחם שיחמם אותנו בלילות הקרים. אך חימום מרק העוף או העגבניות מאתמול מעלה כמה שאלות: כמה זמן אפשר לשמור מרק במקרר?
בעזרת הניסיון האישי שלי ועצות ממחקרים מבוססים, בניתי את המדריך הבא עם כל המידע חיי המדף של מרקים שונים בקירור וטיפים מעשיים לצריכה בטוחה ואחסון נכון של מרק במקרר
עוד טעימה: המרק מלוח מדי? כך תוכלו להציל אותו
כמה זמן אפשר לשמור מרק במקרר?
אורך חיי המדף של מרק תלוי כמובן בסוג המרק עצמו, כל אחד עם מרכיבים, מרקם וצרכי אחסון שונים.
מרקים על בסיס ציר
מרקים מבוססי ציר כמו מרק עוף צח למשל ניתן לרוב לשמור 3-4 ימים במקרר. הצלילות היחסית של מרקים אלו גם מאפשרת לאתר קלקול בקלות יחסית.
מרקים על בסיס שמנת
מרקים מוקרמים למיניהם ומרקים על בסיס שמנת או מוצרי חלב הם בעלי אורך חיי מדף קצר יותר ומומלץ לצרוך אותם לרוב לא יותר מ-3 ימים מרגע האחסון.
מרק ירקות
מרקי ירקות למיניהם, אם טחונים ואם לא, ניתן לשמור במקרר כ-3-4 ימים סך הכול. מרקים עם חומציות גבוהה יותר כמו מרקים על בסיס עגבניות יחזיקו מעמד יום יומיים יותר.
מרקים עם בשר
מרקים עם כמויות גדולות של בשר, גם אם מבוססי ציר, נוטים להתקלקל יותר מהר ומומלץ לצרוך אותם תוך 2-3 ימים. כמו החלבון במרקים אלו מאיצה את צמיחת הבקטריות ואת הסיכון לקלקול מוקדם.
המפתח לקביעת אורך חיי המדף של המרק שלכם הוא סוג המרק וכמות הרכיבים בו שנוטים להתקלקל מהר. מרקים קלילים על בסיר ציר עם פחות חלבונים יחזיקו מעמד זמן רב יותר ממרקים עשירים בבשר. גם רמת החומציות, תכולת חלב וסוג הבשר או הירקות במרק תורמים לאורך החיים.
עוד טעימה: מתכון למרק בצל צרפתי קלאסי אותנטי לחורף
איך לאחסן מרק במקרר?
ישנם כמה משתנים שמשפיעים על אורך חיי המדף של המרק שלכם ועל הזמן בו הוא יישאר טרי ועשיר בטעמים.
- המתינו עד שהמרק יגיע לטמפרטורת החדר לפני שתכניסו אותו למקרר, אך לא יותר משעתיים בכדי למנוע גדילת בקטריות.
- העבירו את המרק מהסיר לקופסא אטומה היטב, עדיף לקופסת זכוכית שאינה סופגת טעמים וקל יותר לנקות.
- וודאו שטמפרטורת המקרר מכוונת ל-4 מעלות או פחות בכדי להאט צמיחת בקטריות.
איך להקפיא מרק?
אם אתם רוצים לשמור את המרק לתקופות זמן ארוכות יותר, ניתן להקפיא מרק בשיטה הבאה.
- וודאו שהמרק הגיע לטמפרטורת החדר והעבירו לקופסא אטומה מתאימה למקפיא. השאירו מעט מקום בחלק העליון של הקופסא מאחר והמרק נוטה להתרחב בהקפאה.
- אם מדובר בכמות גדולה, מומלץ לחלק את המרק לכמה קופסאות בכדי שתוכלו להפשיר לאחר מכן כמויות קטנות יותר.
- הקפידו לכתוב על הקופסא את תאריך ההקפאה ואת סוג המרק. מרק קפוא מומלץ לצרוך בין חודשיים לחצי שנה על מנת לקבל טעם ואיכות מיטביים.
- הפשירו את המרק במקרר למשך הלילה וחממו אותו מחדש על הכיריים או במיקרוגל עד לרתיחה מלאה.
- מרקים חלביים או מרקים על בסיס שמנת עלולים להתפרק בזמן ההפשרה לכן מומלץ לחמם אותם בעדינות תוך ערבוב מתמיד ולהוסיף מעט חלב או שמנת.
- לא מומלץ להקפיא מרקים עם אורז או פסטה שעלולים להפוך לעיסתיים בהקפאה. ניתן להפשיר מרק צח ולהוסיף אורז או פסטה מבושלת בעת החימום מחדש.
איך יודעים אם המרק מקולקל?
גם אם אחסון נכון, מרקים יכולים להתקלקל. כך תזהו אם המרק התקלקל והגיע הזמן להיפטר ממנו.
- אם אתם רואים סימנים לעובש, כתמים כהים או שינויי צבע, עדיף לזרוק את המרק ולא להסתכן.
- אם המרק מדיף ריחות חמוצים או לא נעימים, עדיף להישאר על הצד הבטוח ולזרוק את המרק.
- מרק שמשנה את מרקמו, הופך לסמיך מדי או מפתח מרקם מוזר ולא אופייני עלול להיות מקולקל גם כן.
- אם המרק עובר את המבחנים האחרים אך אתם עדיין לא בטוחים אם המרק בטוח לאכילה, ניתן לטעום מעט מרק. אם הטעם מוזר, העדיפו לזרוק את המרק.
- אם המרק נשאר מעל לשעתיים בטמפרטורת החדר או חומם וקורר מחדש מספר פעמים, עדיף שלא להסתכן ולא לצרוך ממנו יותר.
איזה מרק אתם הכי אוהבים להכין ולזלול בחורף? יש לכם טיפ מנצח משלכם לאחסון מרק ששומר עליו טרי ומלא טעמים לאורך זמן? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.