בננות הן ללא ספק מהפירות האהובים והפופולריים בעולם. הצורה, הצבע, המרקם והטעם הייחודי הפכו אותן לאהובות בכל שכבות הגיל ולמקור מצוין אנרגיה זמינה ומהירה.
בכדי שתוכלו לבחור את הבננות המושלמות בפעם הבאה שאתם נמצאים בשוק או בירקנייה, אספנו את כל העצות והטיפים הקטנים שיעזרו לכם לדעת איך לבחור ואיך לאחסן בננות טריות (כן, אפשר אפילו להקפיא אותן), איך לגרום לבננות להבשיל במהירות ואיך לשמור בננות לאחר שכבר הבשילו.
עוד טעימה: איך לשמור תותים טריים במקרר
וגם – איך לאחסן עגבניות טריות במטבח
ההיסטוריה של הבננה
בננה היא פרי טרופי שמקורו בדרום מזרח אסיה באזור מלזיה ואינדונזיה עם אזכורים בכתבים עתיקים מהודו שם יוחס לה סמל סטטוס וסגולות רפואיות רבות.
הבננות הגיעו לאפריקה והמזרח התיכון על ידי סוחרים ערבים במאה העשירית ולאחר מכן עשו דרכן לאירופה ואמריקה במאה ה-15. כיום בננות גדלות באזורים טרופיים מסביב לעולם, בעיקר בדרום אמריקה, אפריקה ואסיה ונחשבות לפרי פופולרי במיוחד בכל העולם.
את הבננה נהוג לצרוך כמו שהיא אך תמצאו אותה גם בשייקים, קינוחים ומאפים רבים כשבחלק מהתרבויות נהוג גם לטגן או לאפות אותן ולשלב גם במנות מלוחות.
הבננות בשלות? יש לנו מתכון לעוגת בננה ושוקולד צ'יפס שאתם חייבים לנסות
איך לבחור בננות טריות
בכדי לבחור את הבננות הטריות ביותר יש לשים לב למספר סימנים ויזואליים ואחרים המעידים על טיב הפרי:
- אם אתם מעוניינים בבננות בשלות שאפשר לאכול בטווח הזמן המיידי, בחרו בבננות צהובות עם כתמים חומים. הימנעו מבננות עם יותר מדי כתמים, מה שמעיד על בשלות יתר.
- וותרו גם על בננות עם חתכים, פציעות וצבע לא אחיד שמעיד על סחורה פגומה
- לחצו בעדינות על הבננה. בננות בשלות שמוכנות לאכילה יהיו רכות עם התנגדות מועטה יחסית, אך לא רכות מדי
- העדיפו לקנות מאשכולות זהים בגודלם ובצורתם, מה שמצביע על תנאי גידול טובים ואחידים.
- קנו בננות מחוברות לאשכול במקום נפרדות, בננות שעדיין מחוברות לגזע יחזיקו מעמד זמן רב יותר.
- הריחו את הבננות. בננות בשלות ידיפו ארומה מתקתקה ופירותית ובננות טריות שטרם הבשילו יהיו ללא ארוחה בדרך כלל. ריח חזק וחריף יותר מצביע על בשלות יתר.
- העדיפו בננות בגידול אורגני שגדלות ללא מדבירים סינתטיים ובתנאי גידול אופטימליים בדרך כלל.
איך לאחסן בננות
:
בננות טריות שטרם הבשילו יש לשמור תמיד בטמפרטורת החדר במקום קריר ויבש ללא שמש ישירה במשך כמה ימים. מומלץ לשמור את הבננות בסלסלה פתוחה ולא בכלי סגור בכדי לאפשר זרימת אוויר.
הקפידו לשמור בננות בנפרד מפירות וירקות אחרים מאחר ובננות פולטות גז אתילן שמאיץ את תהליך ההבשלה של מי שנמצא בסמוך אליהן. אם לעומת אתם רוצים להאיץ את תהליך ההבשלה של הבננות הניחו אותן בשקית נייר עם תפוח או עגבנייה.
איך לשמור בננות במקרר
בננות בשלות שאתם לא רוצים לאכול בקרוב כדאי לאחסן במקרר. הטמפרטורות הנמוכות במקרר מסייעות בהאטה של תהליך ההבשלה לעומת התהליך הטבעי בטמפרטורת החדר.
רצוי לשמור את הבננות בשקית פלסטיק בכדי למנוע ספיגת ריחות וטעמים לא רצויים. הבננות יחזיקו מעמד עד לשבוע ולאחר מכן קליפתן תשחיר והן יהפכו לרכות מדי.
מומלץ להוציא בננות מהמקרר לטמפרטורת החדר כחצי שעה לפני השימוש לטעם מרקם מיטביים.
איך להקפיא בננות
ניתן גם לאחסן בננות במקפיא בשקית אטומה לשימוש מאוחר יותר והן יחזיקו מעמד במקפיא למשך כחצי שנה.
על מנת להקפיא את הבננות כראוי מומלץ לקלף אותן ולחתוך לקוביות. לאחר מכן הניחו את החתיכות על תבנית עם נייר אפייה והקפיאו במשך שעה. העבירו לשקית ו קופסא אטומה.
לפני השימוש מומלץ להפשיר את הבננות ל-30 דקות בטמפרטורת החדר. שימו לב שבננות קפואות שהופשרו יהיו תמיד בעלות מרקם רך שאינו מתאים לאכילה כפרי טרי אך מתאימות במיוחד לשימוש בשייקים או באפייה.
יתרונות בריאותיים של בננות
לבננות טריות יש שפע יתרונות בריאותיים ורכיבים תזונתיים המסייעים לשמירה על הבריאות ולמניעה והקלה על תופעות שונות.
בננות הן מקור מצוין של וויטמין C שמסייע בהגנה על המערכת החיסונית ונגד זיהומים, וויטמין B6 שמסייע בתפקוד מערכת העצבים, התפתחות המוח והפקת תאי דם אדומים, אשלגן שעוזר לאזן את לחץ הדם ומסייע בתפקוד תקין של הלב.
בנוסף בננות עשירות בסיבים תזונתיים המסייעים בשמירה על תפקוד מערכת העיכול ותורמים ליצירת תחושת שובע.
הבננות גם מכילות את חומצת האמינו טריפטופן שמייצרת סרטונין הידוע ביכולתו לאזן מצבי רוח ולהקל על תחושות חרדה.
בננה נחשבת דלת קלוריות, שומן ונתרן ומומלצת גם למתאמנים כמקור טוב לאנרגיה (פצצת אנרגיה צהובה מישהו?).
ערכים תזונתיים של בננה
בננה בגודל בינוני (125 גרם)
קלוריות: 100
שומן: 0.5 גרם
כולסטרול: 0
פחמימות: 27
סיבים תזונתיים: 3 גרם
סוכרים: 14 גרם
חלבון: 1.5 גרם
אשלגן: 487 מ"ג