קשה לחשוב על מטבח שלא תמצאו בו גזר בכל זמן נתון. מעבר לשימושים הרבים במגוון סלטים, מרקים ותבשילים או בצורתו הטבעית כחטיף, גזר הוא ירק שורש עשיר במיוחד ביתרונות בריאותיים עם שפע וויטמינים ומינרלים.
אספנו את כל מה שרציתם לדעת על גזר ולא העזתם לשאול – על זני גזר נפוצים, איך לבחור גזרים טריים, איך לשמור גזר במקרר ועוד טיפים קטנים ועובדות כתמתמות.
עוד מדריכים: איך לשמור בצל טרי במזווה או במקרר, איך לשמור חסה במקרר ואיך לשמור פטרוזיליה כמו שצריך
ההיסטוריה של הגזר
גזר הוא ירק שורש המשתייך למשפחת הסוככיים אליה שייכים גם הסלרי והפטרוזיליה. נעשה בו שימוש במטבחים של מגוון מדינות ותרבותיות כבר אלפי שנים אם כגזר טרי, בטיגון, אידוי, בישול ואפייה, ממרקים ותבשילים, גזר בתנור כמו שהוא ועד קינוחים ומיצים גלו גם איך לשמור סלרי במקרר בצורה הנכונה.
מוצאו של הגזר הוא ככל הנראה באפגניסטן של המאה העשירית שם נעשה בו שימוש למטרות קולינריות ורפואיות כאחד. במאה ה-15 הפך הגזר לנפוץ גם באירופה, במיוחד בצרפת ואנגליה ובמאה ה-17 כבר הפך למוצר בסיס במטבחים רבים, במיוחד הזן הכתום לו יוחסו יותר סגולות בריאותיות.
כיום ישנם מאות זנים של גזר בצבעים, טעמים ומרקמים שונים שמתאימים למטרות קולינריות שונות. הגזר הכתום הוא הנפוץ ביותר במטבח הישראלי והוא בעל מרקם קריספי עם טעמים מתוקים ומעט אדמתיים.
בנוסף תוכלו למצוא בשווקים גזר סגול שמתאפיין בטעמים מתקתקים ועדינים יותר ועשיר בנוגדי חמצון, גזר צהוב בעל הטעם המתקתק והאגוזי שמתאים למרקים ותבשילים ועוד.
איך לבחור גזר טרי
ישנם כמה כללים פשוטים לעקוב אחריהם כשאתם מגיעים לשוק או לחנות הירקות בכדי לקנות גזרים טריים שיחזיקו לאורך זמן.
- בחרו גזרים מוצקים עם צורה סטנדרטית וקליפה חלקה ללא כתמים ופציעות. גזר עם צבע שאינו חי ודהוי יחסית הוא גזר שכבר אינו בשיא טריותו.
- אם אתם מעדיפים גזר מתוק יותר, בחרו בגזרים הקטנים שנוטים להיות מתוקים ורכים יותר מהגדולים.
- לגזר טרי יש ריח רענן ואדמתי, ריח חמצמץ מצביע שהגזר כבר לא בשיא טריותו.
- לחצו על הגזר בעדינות בכדי לוודא שהוא מוצק ללא אזורים רכים
- העדיפו גידול אורגני מקומי אם יש לכם את האפשרות – גזר אורגני גדל ללא כימיקלים ומדבירים ומתאפיין בטעמים חדים ומתוקים יותר.
איך לשמור גזר במקרר
בכדי לשמור על הטעם, המרקם והערכים התזונתיים של הגזר לאורך זמן חשוב לוודא שאתם מאחסנים אותו כראוי בעזרת כמה צעדים פשוטים. הדרך הטובה והמומלצת ביותר לאחסון גזר היא במקרר, אך ניתן לשמור גזרים גם באזור חשוך בטמפרטורת החדר אם אתם מתכננים להשתמש בהם בטווח הזמן המיידי.
לפני האחסון שטפו וייבשו את הגזרים היטב והסירו העלים הירוקים שעלולים למשוך לחות יתר. לאחר מכן עטפו את הגזרים במגבת נייר והניחו בתוך שקית פלסטיק, הסירו כמה שיותר אוויר ואטמו אותה היטב. מומלץ לשמור גזר באזור הקר ביותר של המקרר או במגירת הירקות למספר שבועות.
שיטה נוספת כוללת הסרה של החלק העליון והירוק, שטיפה וייבוש ואחסון בקופסא אטומה מלאה במים במקרר. כשהמים הופכים עכורים מחליפים ושומרים למספר שבועות.
ניתן גם להקפיא גזר עד לשמונה חודשים לאחר הרתחה מהירה במים למשך 3 דקות, קירור באמבט קרח, ייבוש ואחסון בשקית אטומה בפריזר.
כמו במקרים רבים אחרים, גם כאן מומלץ שלא לאחסן בצמוד לפירות כמו בננות ותפוחים שמשחררים גז הגורם לגזר להתקלקל מהר יותר.
יתרונות בריאותיים של גזר
מעבר לטעמו גזר נהנה מיתרונות בריאותיים רבים. הוא עשיר בוויטמין A שמסייע בשמירה על העיניים והראייה, על עור ושיער בריא ומערכת חיסון תקינה. למעשה, גזר אחד בינוני מספק לא פחות מ-200% מהצריכה היומית המומלצת של וויטמין A.
גזר הוא גם מקור טוב לנוגדי חמצון רבים שמסייעים בשמירה על התאים מרדיקלים חופשיים ומפחיתים את הסיכון למחלות לב.
כמות הסיבים הגבוהה שבגזר מסייעת גם בשמירה על מערכת עיכול בריאה ומניעת עצירות והאשלגן מסייע בהורדת לחץ הדם ושמירה על העורקים.
גזר הוא ירק שורש דל קלוריות עם כ-25 קלוריות בלבד לגזר בינוני ומהווים פתרון מצוין לדיאטה מאוזנת
ערכים תזונתיים של גזר
לגזר בינוני (כ-60 גרם)
קלוריות: 25
חלבון: 1 גרם
פחמימות: 7 גרם
שומן: 0.2 גרם
סוכרים: 5 גרם
סיבים תזונתיים: 1.7 גרם