חצילים מככבים בלא מעט מטבחים בישראל באופן קבוע בזכות רב התכליתיות שלהם והמרקם הייחודי. אך בכדי ליהנות מהטעמים המלאים ומהמרקם יוצא הדופן, צריך לדעת איך לאחסן חצילים בצורה הנכונה. ללא אחסון נכון, החצילים יהפכו במהירות ממוצקים ומלאי טעם לעייפים ותפלים.
חצילים מגיעים בשלל צורות וגדלים, מהחצילים הסגולים, הגדולים והמבריקים ועד לזנים הקטנים והדקים. הם הפכו פופולריים במיוחד בזכות יכולתם לספוג טעמים ולהעשיר מנות בקלות ואפשר למצוא אותם באין ספור סלטים ותבשילים במטבחים ברחבי העולם.
אך לא משנה מהו הזן אותו אתם מעדיפים, כל חציל מתאפיין בעדינות יתר ובאורך חיי מדף קצר יחסית, לפחות ביחס לירקות אחרים. הם נקבוביים יחסית ורגישים להבשלת יתר ולנזקים אחרים, מה שיכול להשפיע משמעותית על הטעם והמרקם. גלו איך לבחור חציל אצל הירקן.
בפוסט הבא נדריך אתכם איך לאחסן חצילים בבית בדרך הנכונה צעד אחר צעד, נחלוק טיפים שישמרו על חצילים טריים לזמן קצר ולתקופת ארוכות יותר, נספר על כמה טעויות אחסון נפוצות של חצילים ונבדוק מהם הסימנים שהחציל התקלקל.
עוד טעימה: איך לקלות חציל על הכיריים כמו מקצוענים
איך לאחסן חצילים
הכנות מקדימות
- חפשו בעדינות אחר חתכים או פציעות בחציל שעלולים לגרום לו להתקלקל מהר יותר.
- אידאלית, מומלץ לא לשטוף חציל לפני האחסון בכדי למנוע הצטברות לחות. אם הם מלוכלכים במיוחד, נגבו אותם בעדינות עם מטלית יבשה.
- הימנעו מלחתוך את החציל לפני האחסון. חציל שנחתך יתקלקל מהר יותר. אם יש לכם שאריות, עטפו אותם בניילון נצמד ושמרו בקופסא אטומה.
על פי מחקרים, שקיות פוליאתילן הן הבחירה הטובה ביותר לאחסון זרעי חצילים על מנת לשמור על האיכות, במיוחד לאורך זמן, לעומת שקיות בד.
אחסון לזמן קצר
חצילים שאתם מתכננים לאכול בשבוע הקרוב ניתן לשמור במקרר או על השיש במטבח. הבחירה תלויה בעיקר ברמת הבשלות של החציל ובטמפרטורה במטבח שלכם.
באקלים הישראלי מומלץ לרוב לאחסן את החצילים במקרר, במיוחד בחודשי הקיץ כשהמטבח חם ואם הם כבר בשלים לחלוטין. שמרו את החצילים במגירת הירקות במקרר, שם הטמפרטורה גבוהה יותר יחסית.
טמפרטורה קרה מדי תגרום לחצילים להפוך לרכים מדי. מומלץ להכניס את החצילים לשקית מאווררת או לעטוף במגבת נייר בכדי לאפשר זרימת אוויר ולספוג שאריות לחות.
אם החציל עדיין לא בשל והטמפרטורה במטבח קרירה יחסית, ניתן לשמור את החצילים גם על השיש. שיטה זו מתאימה לכמה ימים בלבד ויכולה לסייע לחציל להגיע לבשלות מלאה.
הקפידו לא לחשוף את החצילים לשמש ישירה או להניח אותם ליד מקורות חום שיכולים להוביל לריקבון מהיר. מומלץ לשמור את החצילים בקערה ולא להכניס אותם לשקיות פלסטיק שצוברות לחות. מחקרים מצאו שהתנאים הטובים ביותר לאחסון חצילים יהיו לרוב בטמפרטורות קרות
אחסון לזמן ארוך
אם אתם לא מתכננים לאכול את החצילים בשבוע הקרוב, תוכלו להשתמש באחת מן השיטות הבאות בכדי להבטיח את טריותם גם מעבר לשבוע ימים.
הקפאת חצילים
ניתן להקפיא חצילים לאחר חליטה מהירה בכדי לשמור על המרקם והטעם המקוריים. חתכו את החצילים לרצועות או קוביות וחלטו במים רותחים לכמה דקות. העבירו מיד לאמבטיית קרח והעבירו לקופסא או שקית אטומה במקפיא כ-9-12 חודשים.
ניתן גם להקפיא חצילים ללא חליטה, אך הטעם והמרקם עלול להשתנות לאחר ההפשרה. ניתן גם לאטום חצילים בוואקום ולשמור אותם למספר חודשים במקפיא. לחצו כאן למתכון לחציל בתנור שעובד בכל פעם.
טמפרטורות נמוכות נכונות משפרות את תנאי האחסון של חצילים על ידי מניעה של כוויות קור, ריכוך יתר והשחמה.
איך יודעים אם חציל מקולקל?
זיהוי חציל שעבר זמנו חיוני על מנת לוודא שאתם משתמשים בתבואה הטריה ביותר.
- חפשו אחר שינויי צבע או קמטים על הקליפה. חציל טרי יהיה בעל קליפה חלקה ומבריקה. חפשו גם סימני עובש שמצביעים על ריקבון בבירור.
- אם החציל מרגיש רך מדי, כנראה שעבר כבר זמנו. אם החציל מרגיש מעט רך למגע זה נורמלי, אך הוא לא אמור להרגיש רך מדי.
- בדקו את החציל כשאתם חותכים אותו, בשר חציל עם שינויי צבע או גוונים חומים או חציל עם גרעינים שחורים מצביע על ריקבון.
- הריחו את החציל – חציל מקולקל ידיף ריח חמוץ או ריח לא אופייני. סמכו על חוש הריח שלכם, אם זה מריח רע, כנראה הגיע הזמן לזרוק.
עוד טעימה: איך להכין חצילים מטוגנים בנינג'ה גריל
טיפים למתקדמים
אספנו כמה טיפים וטריקים למתקדמים שיעזרו לכם לשמור על החציל האהוב טרי ומלא טעמים לאורך זמן.
- קנו תמיד חצילים שמרגישים מוצקים ובמשקל הולם יחסית לגודלם. סימנים אלו מצביעים על חצילים טריים ובשלים, מה שהופך אותם למועמדים טובים יותר לאחסון לטווח ארוך.
- אם אתם צריכים לאחסן חצילים חתוכים, הברישו את הבשר החשוף עם מיץ לימון בכדי למנוע השחרה ולהאריך את הטריות לטווח הזמן הקצר.
- הקפידו לאחסן את החצילים מירקות כמו תפוח אדמה ועלים ירוקים שמדיפים גז אתילן המאיץ את הריקבון של החצילים.
- הקפידו לעטוף חצילים במגבות נייר לפני אחסונם במקרר בכדי לוודא ספיגת לחות עודפת ולשמור עליהם יבשים ככל האפשר.
- שמרו את החצילים בטמפרטורה קבועה ככל האפשר. שינויים פתאומיים בטמפרטורה עלולים להאיץ את הריקבון.
- הקפידו לבדוק מדי פעם את החצילים בכדי לאתר סימנים מוקדמים לריקבון וסובבו אותם בכדי למנוע לחץ על אזורים מסוימים ולהבטיח זרימת אוויר ראויה.
יש לכם טיפ מנצח לאחסון חצילים שמאריך את חיי המדף שלהם משמעותית? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.