גם אתם מסתכלים בתסכול על עשבי התיבול הטריים שלכם נובלים ומאבדים את החיוניות עוד לפני שהספקתם להשתמש בהם? עשבי תיבול טריים מעטרים ומשדרגים אין ספור מנות במטבחים ברחבי העולם אך חיי המדף שלהם קצרים למדי. במדריך הבא נחשוף את השיטות הטובות ביותר להארכת חיי המדף של עשבי תיבול טריים ואת כל הטיפים שישמרו על עשבי התיבול ירוקים ומלאי חיים לאורך זמן.
עוד טעימה: איך להציל עשבי תיבול שהתחילו לנבול
סוגי עשבי תיבול
עשבי תיבול טריים מתחלקים ל-2 קטגוריות עיקריות. עשבי תיבול רכים וקשים. כל אחד מהסוגים זקוק לשיטת אחסון ייחודית על מנת לשמור על הטריות לאורך זמן.
עשבי תיבול רכים כמו בזיליקום, פטרוזיליה וכוסברה ידועים בגבעולים ובעלים הרכים ומשמשים על מנת לשדרג מנות עם טעמים עדינים אך מובחנים. עם זאת, השבריריות הטבעית של עשבים אלו הופכות אותם מועדים לאובדן טעם ומרקם מהיר, מה שמצריך אחסון מוקפד יותר.
עשבי תיבול קשים כמו רוזמרין, תימין או אורגנו יגיעו לרוב עם גבעולים עציים ועלים מוצקים יותר. הם משמשים לרוב להעצמת טעמים בבישול ובצלייה. עשבים אלו מחזיקים באורך חיי מדף ארוך יותר אך עדיין דורשים תנאים מסוימים על מנת לשמר את הארומה החזקה.
עוד טעימה: המדריך השלם לאחסון שמיר במקרר
איך לאחסן עשבי תיבול רכים
עשבי תיבול רכים כמו פטרוזיליה או בזיליקום זקוקים למגע עדין בכל הנוגע לאחסון. אלו השיטות שישמרו על עשבי התיבול הללו במיטבם.
שיטת הזר
בשיטה זו עשבי תיבול כמו בזיליקום, פטרוזיליה או כוסברה יחזיקו מעמד טריים למשך שבוע עד שבועיים.
- קצצו את קצות הגבעולים והניחו את עשבי התיבול בתוך צנצנת או אגרטל עם כמה סנטימטר מים, בדיוק כמו שהייתם מניחים זר פרחים.
- כסו את עשבי התיבול בצורה חלקית עם שקית ניילון בכדי ליצור סביבה לחה ולשמור על העלים טריים.
- אחסנו את עשבי התיבול בתוך הצנצנת באזור החם ביותר במקרר, בדרך כלל במדף האמצעי או במגירת הירקות
- החליפו את המים מדי יום-יומיים בכדי למנוע צמיחת בקטריות. עקבו אחר סימני ריקבון או עובש והיפטרו מעלים חולים.
שיטת מגבת הנייר הלחה
בשיטה זו עשבי תיבול כמו רוזמרין או תימין יחזיקו מעמד טריים כשבוע עד 10 ימים.
- הרטיבו מעט מגבת נייר עד שהיא לחה אך לא רטובה.
- הניחו את עשבי התיבול בשכבה אחת על מגבת הנייר.
- גלגלו בעדינות את עשבי התיבול במגבת הנייר. גלגלו צמוד אך הקפידו לא למעוך את העלים.
- שמרו את עשבי התיול המגולגלים בקופסה או שקית סגורה עם פתח קטן לתחלופת אוויר.
- שמרו את עשבי התיבול במגירת הירקות או באזור חם יחסית במקרר.
איך לאחסן עשבי תיבול קשים
עשבי תיבול קשים, עם המבנה העמיד יותר, דורשים תנאי אחסון שונים במעט, כך ששיטת הזר אינה מומלצת במקרים אלו. שיטות אלו יוודאו שעשבי תיבול כמו רוזמרין, תימין ואורגנו ישמרו על הארומה והעוצמות לזמן ארוך יותר. חלק מעשבי התיבול בקטגוריה כמו רוזמרין למשל, יכולים להחזיק מעמד טריים עד לשבועיים ימים באחסון נכון.
גם עם עשבי תיבול אלו ניתן להשתמש בשיטת נייר המגבת ולאחסן על פי ההוראות. ניתן גם לאחסן אותם בשקית אטומה ולהקפיד להוציא כמה שיותר אוויר מהשקית בטרם סגירתה. את השקית האטומה יש להניח באזור במקרר עם לחות בינונית.
גם כאן מומלץ לבדוק את העשבים לסימני עובש או לחות עודפת ולהיפטר מהחלקים החשודים מיד. הימנעו מלשטוף את עשבי התיבול לפני האחסון אלא אם הם מלוכלכים במיוחד. במקרה כזה, הקפידו לייבש אותם שוב היטב לפני האחסון במקרר בכדי למנוע הצטברות לחות.
עוד טעימה: שונאים כוסברה? זו כנראה הסיבה.
איך להקפיא עשבי תיבול
אם אתם רוצים לשמר את עשבי התיבול לתקופה ארוכה עוד יותר, תוכלו להקפיא אותם. כך תעשו זאת בצורה נכונה.
הקפאת עשבי תיבול רכים
עשבי תיבול רכים מוקפאים יחזיקו מעמד טריים במקפיא לכ-3-4 חודשים.
- קצצו היטב את עשבי התיבול הנקיים והיבשים.
- פזרו את העשבים בתוך מגש קוביות קרח.
- מזגו שמן זית מעל העשבים והכניסו למקפיא.
- לאחר ההקפאה, הוציאו את קוביות עשבי התיבול ושמרו בקופסא או שקית אטומה במקפיא.
הקפאת עשבי תיבול קשים
עשבי תיבול קשים מוקפאים יחזיקו מעמד טריים במקפיא עד ל-6 חודשים.
- שטפו וייבשו היטב את עשבי התיבול.
- הניחו אותם בשכבה אחת על תבנית אפייה והניחו במקפיא עד להקפאה חלקית.
- העבירו לקופסה או שקית אטומה מתאימה למקפיא.
בעשבי תיבול קפואים ניתן להשתמש במגוון תבשילים, מרקים ורטבים. עשבי תיבול קפואים יאבדו חלק מהמרקם הטרי שלהם, כך שהם פחות מתאימים לעיטור מנות.
יש לכם טיפ אחסון מנצח לעשבי תיבול? משתמשים באחת השיטות בהצלחה? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.