איך לאחסן בצל
קרדיט תמונה – Pixabay
שיתוף

תוכן עניינים

קשה לחשוב על חומר גלם פופולרי ונפוץ יותר בכל מטבח באשר הוא מאשר בצל. יש לו ארומה וטעם חזקים וייחודיים שאי אפשר לטעות בהם והוא משמש בסיס לאין ספור תבשילים ומתבל ומעצים את טעמם של מאכלים רבים אחרים.

בכדי שתדעו איך להתמודד עם כל הבצל הזה אספנו תשובות לכמה שאלות בוערות – איך לבחור בצל טרי, איך לשמור על בצל טרי מסוגים שונים ככל האפשר לאורך זמן ועוד דברים שרציתם לדעת ולא העזתם לזלול.

עוד טעימה: איך לשמור תותים טריים לאורך זמן ואיך לשמור פטרוזיליה במקרר

ההיסטוריה של הבצל

הבצל או בצל הגינה הוא ירק ממשפחת הנרקיסיים אליו שייכים בין השאר גם השום והכרישה. הוא נחשב לאחד מהצמחים העתיקים ביותר שהאדם תרבת ועובדת היותו יבול קל לגידול במגוון תנאי מזג אוויר וסוגי אדמה הפכה אותו לפופולרי במהירות.

הוא נפוץ במטבחים רבים מסביב לעולם כבר אלפי שנים עם עדויות לשימוש במצרים, יוון ורומא ובתרבויות עתיקות באסיה ואמריקה. המקור המדויק של הבצל אינו ידוע אך ישנה הערכה כי החל להיות נפוץ בתחילה במרכז אסיה.

במאה ה-19 הבצל הפך ליבול נפוץ במיוחד באירופה וחלק חשוב מכלכלת הייבוא של היבשת ומצרך בסיסי בכל בית. כיום ארצות הברית היא שמחזיקה בתואר יצרנית הבצל הגדולה בעולם

ניתן למצוא ברחבי העולם מגוון זני בצל בגדלים, צבעים וטעמים שונים במבחר מנות ומטבחים של תרבויות רבות אם זה ברטבים, מרקים תבשילים או בסלטים וכריכים.

עוד טעימה: איך לחתוך בצל בקלות ובמהירות שיא

סוגי בצל נפוצים

בצל צהוב

הבצל הצהוב הוא סוג הבצל הנפוץ במטבח הממוצע וגם הוורסטילי ביותר. הוא מתאפיין בארומה ובטעם חזקים והוא הופך למתוק לאחר בישול. ניתן לאכול אותו חי במגוון סלטים, מקורמל או מבושל במרקים ובתבשילים שונים.

בצל סגול

הבצל הסגול שמכונה גם בצל אדום או ספרדי מתאפיין בטעמים מעודנים יותר ומרקם קריספי ומתאים במיוחד לאפייה. בצל סגול נפוץ גם בסלטים שונים, בכריכים ועל הגריל.

בצל לבן

קרוב משפחתו של הבצל הצהוב שניתן למצוא בשווקים בעיקר בתקופת האביב ומתאפיין במתיקות גבוהה יותר ובחיי מדף קצרים יותר. הוא טוב במיוחד לשימוש במצבו החי במגוון סלטים ורטבים.

בצל ירוק

בצל ירוק הוא למעשה בצל צעיר שנקצר מוקדם ומתאפיין בטעמים עדינים ומתקתקים. הוא משמש בעיקר כסוג של עשב תבלין למגוון סלטים טריים, במנות אסיאתיות רבות ותבשילים שונים. נהוג להשתמש בבצל הירוק גם בכדי לעטר מנות ולהכניס בהן רעננות ואטרקטיביות ויזואלית.

שאלוט

בצלי שאלוט מתאפיינים בגודלם הקטן יחסית ובטעם מעודן יותר משאר זני הבצלים. הוא בעל קליפה אדומה-חומה עם בשר לבן-ורדרד. הם מעולים לשימוש במגוון רטבים ומרינדות ומעולים לצלייה ואידוי. שאלוטס פופולריים במיוחד במטבחים אסיאתיים עם שימוש נרחב במנות קארי ובסלטים.

איך לבחור בצל טרי

כשזה מגיע לבצלים מכל סוג, יש כמה עקרונות בסיסיים שכדאי לעקוב אחריהם בכדי להבטיח שאתם רוכשים את הבצל הטרי ביותר.

ככלל אצבע בצל צריך להיות יבש, מוצק וקשיח עם קליפה חיצונית מבריקה ובמשקל כבד יחסית. יש להימנע מבצלים רכים, בצלים עם כתמים או סימני עובש ובצלים שהחלו להצמיח גבעולים.

הריחו את הבצל – בצל טרי יהיה בעל ריח חזק ונוכח ובצל עם ריח חלש יצביע שככל הנראה הוא כבר לא בשיאו.

העדיפו תמיד בצלים מתוצרת אורגנית הגדלים ללא מדבירים סינתטיים וממשווקים וחקלאים מקומיים שם תמצאו לרוב את היבול הטרי ביותר.

איך לאחסן בצל

גם לגבי אחסון בצל, הכללים דומים לרוב הסוגים והזנים עם הבדלים קטנים בשיטות המומלצות ובאורך חיי המדף.

בצל צהוב, לבן, שאלוט וסגול יש לשמור במקום יבש, קריר ומאוורר במטבח בשקית נייר פתוחה או מיכל פתוח שמאפשר זרימת אוויר. ניתן גם לשמור אותם עטופים בנייר מגבת בתוך שקית מאווררת במקרר. בשיטות אלו זמן המדף של הבצלים יכול להגיע עד ל-4 חודשים (שאלוט מעט פחות עם זמן מדף ממוצע של חודשיים שלושה).

בצל ירוק לעומתם הוא בעל חיי מדף קצרים יותר ויישמר טרי לזמן הארוך ביותר במקרר בשקית פלסטיק עם מגבת נייר לחה. בדרך זו בצל ירוק יישמר בצורה מיטבית עד לשבוע ימים.

אל תשמרו את הבצל בסמוך לתפוחי אדמה או פירות כמו בננות ותפוחים שפולטים גזים המקצרים את חיי המדף שלו וגורמים לבצל להבשיל מהר מדי. הקפידו לשמור את הבצלים באזור חשוך יחסית שיעזור למנוע נביטה. אל תקלפו את תחתכו את הבצל לפני שאתם מתכוונים להשתמש בו ותמיד העדיפו לשמור את הבצל בשלמותו.

איך לשמור בצל חתוך במקרר

אם השתמשתם בחצי בצל ואתם רוצים לשמור את חציו השני מומלץ לעטוף אותו בניילון נצמד או נייר אלומיניום ולהניח במקרר בתוך קופסא אטומה למספר ימים.

בשיטה זו פני הבצל שנחשפו לא יתייבשו או יספגו לחות וריחות של מזונות אחרים

ניתן גם לשמור בצל קצוץ בקופסא אטומה במקרר למספר ימים. אפשר גם להקפיא חצי בצל או בצל קצוץ בשקית או קופסא אטומה למשך כחצי שנה.

יתרונות בריאותיים של בצל

מעבר לטעמו הייחודי ולשימושים הרבים והמגוונים, לבצל גם יתרונות בריאותיים רבים. הוא עשיר בנוגדי חמצון רבים כמו קוורצטין שמגן על תאי הגוף מרדיקלים חופשיים, מפחית את לחץ הדם ואת הסיכוי למחלות לב ומקל על תהליכים דלקתיים בגוף.

בצל גם עשיר בסיבים תזונתיים שמסייעים בבריאות מערכת העיכול, וויטמין C שמסייע לחיזוק המערכת החיסונית, וויטמינים מקבוצת B, וויטמין K ועוד מינרלים ורכיבים המועילים לבריאות.

מגזין לזלול שואף להעניק לקוראים מידע מבוסס מחקרית תוך קישור למקורות אמינים ומוסמכים בכדי לספק מדריכים וטיפים אמינים ומועילים. עם זאת, התוכן המוצג במגזין הוא למטרות מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ, אבחון או טיפול רפואי מותאם אישית. עיינו בתנאי השימוש המלאים
שירה כץ

שירה כץ

שירה כץ היא אשת תוכן ודיגיטל עם ניסיון עשיר של שנים רבות ברשתות. בין השאר עסקה ביצירת תוכן, שיווק וניהול מדיה חברתית בחברות סטארט אפ ישראליות ובינלאומיות. האהבה של שירה לתוכן קולינרי איכותי ויצירתי והיכולת להתחבר לקהלים רבים הופכים אותה לנכס של ממש בנוף הדיגיטלי המתפתח.

כתבות בשבילך

חבל לפספס