אמנם אנחנו רוצים למנוע מתפוחים להשחיר לאורך כל השנה, אבל בתקופת ראש השנה וחגי תשרי הצורך הזה מתגבר. אף אחד לא רוצה להגיש לאורחים תפוחים טריים שנחתכו ממש עכשיו עם קערית דבש ליד רק כדי לגלות לאחר זמן קצר שהתפוחים החלו להשחיר.
ההשחמה הזו לא פוגעת רק במראה הוויזואלי של התפוח אלא גם יכולה לשנות את הטעם והארומה האהובה. אבל מה בעצם גורם לתפוחים להשחיר? ויותר חשוב, איך אנחנו יכולים למנוע זאת? הצטרפו אלינו בכדי לגלות את המדע מאחורי תפוחים או פירות שמשחירים ולמדו על השיטות היעילות ביותר לשימור התפוחים במצב המיטבי.
עוד טעימה: בואו לגלות איך מכינים תפוח מסוכר כמו של פעם
למה תפוחים משחירים?
תפוחים משחירים בעקבות תהליך כימי שמתחיל ברגע שאתם חותכים את הפרי. חיתוך התפוחים קורע למעשה את התאים וגורם לשחרור אנזים שנקרא פוליפנול אוקסידאז. כשאנזים בא במגע עם חמצן באוויר, הוא יוצר תגובה עם רכיבים הנמצאים בתפוח המכילים ברזל. התגובה הזו מייצרת את הרכיב מלנין, שגורם להשחמת הפרי.
תהליך החמצון הזה אינו ייחודי לתפוחים, הוא זהה גם בפירות כמו בננות ואבוקדו או אפילו תפוחי אדמה. ההבנה למה פירות משחימים לאחר החיתוך הוא הצעד הראשון בהבנה כיצד להיאבק בתופעה בצורה יעילה על מנת לוודא שכל הפתוחים שלנו נשארים מעוררי תאבון ואסתטיים כמו שהם טעימים.
איך למנוע מתפוחים להשחיר?
אנחנו לא הראשונים שתוהים איך למנוע מתפוחים להשחיר. לאורך השנים פותחו שיטות רבות כדי להתמודד עם הנושא, מפתרונות ביתיים ייחודיים ועד טכניקות מתקדמות ומיוחדות. ישנן מספר גישות שמתאימות לכל אירוע, בין אם אתם מכינים פרוסות תפוחים לארוחת ערב ראש השנה או לפיקניק עם הילדים. גלו כאן איך לבחור תפוחים מתאימים לאפייה.
אמבטיית מיץ לימון
אחת השיטות הפופולריות והנגישות ביותר למניעת השחרה של תפוחים ופירות בכלל היא בעזרת שימוש באמבטיית הדרים. השיטה מערבת השרייה של פרוסות התפוחים בתמיסה של מים ומיץ לימון בכמויות שוות. למה מיץ לימון? הסוד נעוץ בחומצת הלימון שלא רק מאטה את תהליך החמצון אלא גם מעניקה שכבת הגנה לתפוח עצמו ומפחיתה את החשיפה הישירה לאוויר.
גם פירות הדר אחרים כמו תפוזים או ליים יכולים לעזור במשימה אך לימון נשאר האופציה המועדפת עלינו בזכות פרופיל הטעמים הנייטרלי שלא משתלט על טעם התפוח. השיטה הזו יעילה במיוחד להכנה של סלטי פירות מאחר והטעם המעקצץ של הלימון מחמיא לרוב למנה.
- ערבבו בקערה כמויות שוות של מיץ לימון ומים.
- חתכו את התפוחים לפרוסות לפי טעמכם.
- השרו את פרוסות התפוחים בתוך תערובת מיץ הלימון למשך 3-5 דקות.
- הוציאו את פרוסות התפוחים מהקערה ונערו מעט.
- ייבשו עם מגבת נייר והעבירו לקופסא אטומה ושמרו במקרר. התפוחים יישמרו כ-8-10 שעות מבלי להשחים, תלוי בטריות התפוחית וריכוז מיץ הלימון.
אמבטיית מים ודבש
שיטה דומה ויעילה נוספת למניעת השחרה של תפוחים היא השרייתם באמבטיה של מים ודבש. כל מה שתצטרכו לעשות זה לערבב 2 כפות דבש בכוס מים ולהשרות את פרוסות התפוח. דבש מכיל כמות סוכר גבוהה במיוחד את פעילות המים על פני השטח של התפוח ומאט את תהליך החמצון.
- ערבבו בקערה 2 כפות דבש עם כוס מים עד שהדבש נמס לחלוטין.
- חתכו את התפוחים לפרוסות בגודל המועדף עליכם.
- השרו את פרוסות התפוחים בתערובת הדבש למשך 10 דקות.
- לאחר ההשריה שטפו את התפוחים תחת מים קרים כדי להסיר שאריות דבש.
- ייבשו עם מגבת נייר והעבירו את התפוחים לקופסא אטומה ושמרו במקרר עד ל-8 שעות.
השרייה במי מלח
השיטה האחרונה נשמעת אולי מוזרה ולא אינטואיטיבית אך למעשה השרייה במי מלח עושה פלאים לתפוחים. תצטרכו רק לערבב חצי כפית מלח עם כוס מים ולהשרות את התפוחים. מי המלח מנטרלים את האנזימים שאחראים להשחרה במהירות ומשמרים ביעילות את הטעם הטבעי של התפוח.
- ערבבו חצי כפית מלח בכוס מים חמים עד המסה.
- חתכו את התפוחים לפרוסות בעובי הרצוי.
- השרו את פרוסות התפוחים במי המלח למשך 10 דקות.
- שטפו היטב את הפרוסות תחת מים קרים בכדי לשטוף את הטעמים המלוחים.
- ייבשו עם מגבת נייר והעבירו לקופסא אטומה ושמרו במקרר בין 6-8 שעות.

שאלות ותשובות
האם בטוח לאכול תפוח שהשחיר?
כן. תפוח שהשחיר עדיין בטוח לאכילה. שינוי הצבע אמנם אינו מעיד על קלקול אך לתפוח שהשחים עלול להיות מרקם שונה מעט וטעם פחות פרי מתפוח שנחתך כעת.
האם יש זני תפוחים שמשחירים פחות?
כן, זני תפוחים שונים משחירים בקצב שונה. למשל זן ההאני קריספ שפופולרי בארצות הברית וזן גולד דלישס מועדים פחות להשחרה לעומת זנים כמו גרני סמית' או רד דלישס שמשחירים במהירות גבוהה יותר.
האם השחרת התפוח משמידה את הערכים התזונתיים?
בזמן שהתהליך אינו משפיע דרמטית על הערכים התזונתיים של התפוח, חשיפה ממושכת לאוויר יכולה לגרום לירידה מסוימת בכמות הערכים כמו וויטמין C, אך רוב הערכים ממשיכים להישמר היטב.
טעויות נפוצות
שימוש בתפוחים ישנים
ככל שהתפוחים טריים יותר, כך לוקח להם זמן רב יותר להשחיר. תפוחים ישנים עוברים תהליכים פנימיים שגורמים להשחמה מהירה יותר בחשיפה לאוויר. העדיפו תמיד תפוחים טריים על מנת לשמר את המראה והטעם המיטביים, במיוחד אם אתם מתכננים להגיש אותם חתוכים.
לשכוח לשטוף לאחר הטיפול
זכרו תמיד לשטוף את פרוסות התפוחים היטב לאחר שימוש בכל אחת מן השיטות. בכך תוודאו שהתפוח שומר על טעמיו הטבעיים ולא סופג טעם מתוק או מלוח מדי. שטפו היטב וייבשו לפני ההגשה או האחסון.
אחסון לא נכון
חום ואוויר הם האויבים הגדולים ביותר של התפוחים לאחר החיתוך. אחסון של תפוחים באזורים חמים או בקופסא לא אטומה יכול להאיץ את תהליך ההשחרה. שמרו את התפוחים החתוכים בקופסא אטומה באזור מוצל וקריר, בעדיפות במקרר בכדי לצמצם את החשיפה לחמצן ולשמר את הטריות. קראו עוד על איך לשמור תפוחים במטבח.
לסיכום, תפוחים, על מרקמם הקריספי והמתיקות העסיסית נוטים להשחיר במהירות ברגע שהם נחתכים. למרבה המזל, בעזרת שימוש בשיטות שהזכרנו, תוכלו למנוע מהתפוחים להשחיר במהירות ולשמר אותם לעוד שעות רבות במצבם המיטבי. נסו את השיטות השונות ובחרו את זו שעובדת עבורכם בצורה הטובה ביותר
יש לכם שיטה מנצחת משלכם שמסוגלת למנוע מתפוחים להשחיר? שתפו אותנו ואת הקוראים בתגובות למטה.