זו הסיבה שאסור לאחסן תפוחי אדמה ובצל יחד במטבח

שומרים תפוחי אדמה ובצל יחד באותה סלסלה? אתם עושים טעות. למה זה רע ומהי הדרך הנכונה לאחסן תפוחי אדמה ובצלים בכדי לשמור על טריותם
למה אסור לאחסן תפוחי אדמה ובצל יחד
למה אסור לאחסן תפוחי אדמה ובצל יחד
שיתוף

כמו רבים אחרים, גם אני אחסנתי בעבר תפוחי אדמה ובצל ביחד, מתוך מחשבה שזו הדרך היעילה ביותר לסדר את המזווה שלי. עם זאת, למדתי דרך עצות מומחים וניסיון אישי שהמנהג הנפוץ הזה יכול למעשה לפגוע בחיי המדף ובטעם של שניהם.

הסיבה? גז אתילן שמשוחרר על ידי הבצל ומאיץ את תהליך הנביטה של תפוחי האדמה והלחות של תפוחי האדמה שמשפיעה על הבצל. הפוסט הבא משלב ממצאים מדעיים שמזהירים מפני אחסון משותף של השניים בכדי לא לפגוע בטריות ומציע טיפים מעשיים לאחסון לשמירה על הטריות שמצאתי יעילים באופן אישי.

עוד טעימה: איך לחמם תפוחי אדמה צלויים ולשמור על הפריכות

למה אסור לאחסן תפוחי אדמה ובצל יחד

המדע מאחורי

בכדי להבין מה גורם להתנגשות בין תפוחי אדמה לבצל, נצלול מעט אל התהליך הביולוגי הייחודי. גם בצל וגם תפוח אדמה ממשיכים לנשום לאחר הקטיף ולעבור תגובות ביוכימיות טבעיות.

האשם העיקרי במערכת היחסים הרעה בין תפוחי אדמה לבצלים הוא גז שנקרא אתילן. הגז הזה אינו מזיק לבני אדם אך יכול להשפיע דרמטית על תוצרת אחרת סביבו. תפוחי אדמה רגישים במיוחד לאתילן. חשיפה של תפוחי אדמה לאתילן מאיצה את תהליך ההנבטה, מה שמוביל לאובדן מוקדם של המרקם המוצק והטעם המקורי.

אך זה לא הכול. תפוחי אדמה משחררים לחות וגזים משלהם שיכולים להשפיע על הבצלים. הצטברות לחות עלולה לגרום לסביבה לחה שאידאלית לצמיחת בקטריות ועובש ויכולה להשפיע בעיקר על השכבות החיצוניות של הבצל. הלחות לא רק מקצרת את אורך חיי המדף של הבצל אלא עלולה להוביל לקלקול מוקדם ובזבוז מזון.

על ידי ההבנה של יחסי הגומלין הטבעיים בין תפוחי אדמה ובצלים נוכל לנהל בצורה טובה יותר את המזווה שלנו ולמנוע קלקול מוקדם של חומרי גלם בסיסיים אלו.

עוד טעימה: איך להכין בצל מקורמל בדרך הנכונה

השלכות מעשיות

כשתפוח אדמה ובצל מאוחסנים יחד, ההשלכות מתרחבות מעבר לסקרנות מדעית בלבד. תפוחי אדמה שנחשפו לגז אתילן מהבצל ינבטו מהר יותר. התהליך לא רק גורם לתפוחי האדמה להיראות פחות אסתטיים אלא יכולים להוביל לירידה משמעותית בערכים התזונתיים.

הנביטה גורמת לעמילנים בתפוחי האדמה להפוך לסוכרים ולהוביל לטעם מתוק יותר ומרקם רך יותר, שאינו אידאלי לבישול. לדוגמא, תפוחי אדמה שהנביטו מתאימים פחות לטיגון מאחר והם סופגים יותר שמן בעקבות השינוי בהרכבם.

מצד שני, הלחות והגז שמשחררים תפוחי האדמה יכולים לגרום לצמיחת עובש על הבצלים ולגרום להם להירקב מהר יותר. בצל עם עובש יכול להדביק בקלות בצלים אחרים שסמוכים אליו ולהוביל לבזבוז מזון משמעותי ולמסעות תכופים יותר לירקן.

עוד טעימה: איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים – כל השיטות

השפעות בריאותיות

כשהם מאוחסנים בצורה נכונה, בצלים ותפוחי אדמה מציעים שלל ערכים תזונתיים שמועילים לגוף ולבריאות. בצל עשיר בנוגדי חמצון שמסייעים במלחמה בדלקות ותפוחי אדמה הם מקור מעולה לוויטמין C ו-B6, מינרלים כמו אשלגן ושלל סיבים תזונתיים.

אחסון לא נכון עלול לפגוע בערכים התזונתיים של הבצל ושל תפוח האדמה כאחד. תפוח אדמה שהנביט מאבד חלק מהערכים הללו ומפיק בנוסף סולנין, רעלן טבעי שיכול לגרום לבעיות במערכת העיכול וסימפטומים אחרים אם נצרך בכמויות גדולות.

אחסון בצל שגוי וחשיפה ללחות יכולה לגרום לאובדן ערכים תזונתיים גם כן. תהליך הריקבון שמחל עם חשיפה ללחות מוגברת מוביל לירידה באיכות ובאיבוד חלק מהתועלות שמציע הבצל.

אחסון תפוחי אדמה ובצל
אחסון תפוחי אדמה ובצל

עוד טעימה: איך לשמור תפוחי אדמה במטבח בצורה הנכונה

איך לאחסן בצל ותפוחי אדמה

עכשיו כשהבנו מדוע כדאי לאחסן תפוחי אדמה ובצלים בנפרד, נבדוק מהן הדרכים הטובות ביותר לאחסן כל אחד מחומרי הגלם הללו בכדי להאריך את אורך חיי המדף שלהם ולשמר את איכותם.

תפוחי אדמה

  • מומלץ לאחסן תפוחי אדמה באזור חשוך, קריר, יבש ומאוורר היטב. מזווה או ארון מטבח חשוך הרחק ממקורות חום הוא אידאלי.
  • שמרו את תפוחי האדמה בחומר נושם כמו שקית נייר או סלסלה. הימנעו מאחסון תפוחי אדמה בשקיות פלסטיק שעלולות ללכוד לחות ולהאיץ ריקבון.
  • אם יש לכם מספיק מרחב, העדיפו שלא לצופף את תפוחי האדמה ולהפחית את הסיכוי של התפשטות ריקבון.

בצל

  • כמו תפוחי אדמה, גם בצל מעדיף לבלות באזור חשוך, קריר ויבש, אך זקוקים למעט יותר אוורור.
  • תלו בצלים בשקיות רשת או אחסנו אותם בסלסלה עם מספיק מרחב וזרימת אוויר.
  • הימנעו מלשמור בצל ליד אזורים לחים במיוחד כמו אזור הכיור או מדיח הכלים.

בדקו בשגרה את הבצל ותפוחי אדמה לסימני ריקבון כמו נקודות רכות, נבטים או עובש. זרקו את אלו שמראים סימני קלקול בכדי למנוע התפשטות לשאר התוצרת.

יש לכם טיפ מנצח לאחסון תפוחי אדמה? חייבים לספר לנו על שיטה מעולה לשמירה על בצל טרי? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.

צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת
25 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments