אחסון עגבניות שרי בצורה הנכונה יכול לעשות את כל ההבדל בין עגבניות מלאות טעם במרקם מושלם לבין אכזבה רכה ועיסתית. במדריך הבא נסקור את השיטות הטובות ביותר לאחסון עגבניות שרי טריות, בין אם אתם מתכוונים להשתמש בהן בימים הקרובים או לשמור לזמן ארוך יותר.
נבדוק מהם תנאי האחסון האידאליים, באיזה מצבים כדאי לשמור את עגבניות השרי בטמפרטורת החדר ומתי עדיף להכניס אותן למקרר וגם איך אפשר להקפיא עגבניות שרי לשימוש מאוחר יותר.
עוד טעימה: איך לגדל עגבניות בבית – המדריך לגנן המתחיל
קצת על עגבניות שרי
עגבניות שרי, הפיתוח הישראלי הנודע, מתאפיינות בגודלן הקומפקטי וטעמן המתוק. ישנן מספר זנים של עגבניות שרי שנבדלים ברמת המתיקות ובצבע שנע מאדום קלאסי, לצהוב, ירוק ואפילו גוון סגלגל.
הטריות ואורך חיי המדף של עגבניות השרי מושפעים דרמטית מייצור גז האתילן, גז טבעי שמאיץ את ההבשלה ויכול להוביל לקלקול מהיר יותר. תנאי האחסון האידאליים לעגבניות שרי הם בטמפרטורת החדר, אך בתנאי טמפרטורה ולחות ספציפיים והרחק מפירות או ירקות שמייצרים גז אתילן.
הכנות מקדימות
עוד לפני שנעביר את העגבניות לקופסה הנבחרת, יש להכין אותן לאחסון כראוי. בדקו היטב כל עגבנייה לסימני נזק או בשלות יתר. לחצו קלות על כל עגבנייה והיפטרו מאלו שמרגישות רכות מדי או בעלות סדקים ופגמים נראים לעין. עגבניות אלו עלולות לזהם את שאר העגבניות, אז חשוב להיפטר מהן טרם האחסון.
מומלץ לא לשטוף את העגבניות בטרם האחסון בכדי לוודא שנשמרת סביבה יבשה ומועדת פחות לצמיחת עובש ובקטריות. שטיפת העגבניות בטרם האחסון תוסיף לחות עודפת שתקצר את אורך חיי המדף שלהן. ניתן לנגב את העגבניות בעדינות עם מטלית מיקרופייבר רכה ולשטוף את העגבניות רק לפני השימוש.
לא משנה אם תבחרו לאחסן את העגבניות בטמפרטורת החדר או במקרר, סוג המכל בו תשמרו אותן ישפיע דרמטית על אורך חייהן. בטמפרטורת החדר, מומלץ להשתמש במכל מאוורר כמו סל קש, קופסת פלסטיק או שקית נייר.
זרימת האוויר תעזור למנוע מהעגבניות לצבור לחות ולפתח עובש. במקרר, מומלץ לסגור עם מכסה ולהשאיר פתח קטן למעט זרימת אוויר.
אחסון בטמפרטורת החדר
בכלליות, מומלץ לשמור עגבניות שרי בטמפרטורת החדר, במיוחד אם מדובר בעגבניות שטרם הבשילו, אך חשוב לוודא שאזור האחסון מתאים מבחינת טמפרטורה ולחות. את העגבניות מומלץ לשמור בסלסלה או קופסא מאווררת מעט ולהניח את העגבניות בשכבה אחת עם הגבעול כלפי מטה על גבי מגבת נייר.
הטמפרטורה האידאלית נעה בין 12-21 מעלות וחשיפה לטמפרטורות מחוץ לטווח עלולה להוביל לשורת בעיות כמו הבשלה מואצת והתרככות מהירה.
בנוסף לטמפרטורה, רמת הלחות האידאלית לאחסון עגבניות שרי נעה בין 85 ל-95 אחוזים. סביבות יבשות מדי יגרמו לעגבניות להתקמט ולאבד לחות בעוד עודף לחות יעודד צמיחת עובש ובקטריות.
שמירה על טווח הטמפרטורות והלחות יכולה להיות מאתגרת, במיוחד במטבח הביתי. הנה כמה טיפים בכדי שתוכלו לעקוב אחר תנאי האחסון בקלות.
השתמשו במדחום ומד לחות דיגיטלי בכדי לנטר את הטמפרטורה ורמות הלחות באזור האחסון. בכך תוכלו לערוך שינויים נדרשים ולשמור על התנאים האידאליים בחדר.
אם אזור האחסון שלכם נוטה להיות חם יותר, כמו שקורה פעמים רבות באקלים הישראלי, מומלץ לאוורר את החדר ככל האפשר, להניח יחידת קירור קטנה או סופג לחות. הימנעו מלאחסן את עגבניות השרי באור שמש ישיר או סמוך למקורות חום.
אחסון במקרר
בכלליות, מומלץ להימנע מאחסון עגבניות שרי במקרר. היובש והטמפרטורה הנמוכה עלולים להוביל לפציעות קור ולקצר את חיי המדף של העגבניות. באקלים הישראלי לעומת זאת גורם למטבחים רבים להיות חמים מדי לשמירה על העגבניות במיטבן אם אתם לא מתכננים לאכול אותן בטווח הזמן הקרוב.
במקרה כזה אחסון במקרר יהיה עדיף, במיוחד אם העגבניות כבר בשלות. הסביבה הקרה תאט דרמטית את תהליך ההבשלה, מה שיכול למנוע קלקול לטווח זמן ארוך יותר. ניתן לשמור עגבניות שרי במקרר עד לשבוע ימים בדרך כלל.
במקרר, מומלץ לשמור את העגבניות בקופסת פלסטיק או זכוכית עם מכסה מתאים. מומלץ לסגור את המכל עם המכסה אך להשאיר פתח קטן לזרימת אוויר.
הקפידו לסדר את העגבניות היבשות בשכבה אחת אחידה מבלי לערום אותן אחת על השנייה בכדי למנוע פציעות ולהבטיח קירור אחיד. ניתן גם לרפד את הקופסא עם נייר מגבת לספיגת לחות עודפת שעלולה להצטבר. מומלץ להניח את העגבניות עם הגבעול כלפי מטה.
כשאתם מוכנים להשתמש בעגבניות, הוציאו אותן מהמקרר והניחו להן לחזור לטמפרטורת החדר כחצי שעה בכדי לאפשר לפרופיל הטעמים המלא לבלוט.
אחסון במקפיא
לאחסון לטווח ארוך יותר של שבועות עד מספר חודשים, ניתן גם להקפיא את העגבניות. חשוב להדגיש שהן לא ישמרו על המרקם המקורי לאחר ההפשרה ויהפכו לרוב לרכות. מה שאומר שהן פחות יתאימו לסלטים אך ישתלבו היטב ברטבים ומרקים למשל.
בכדי להקפיא עגבניות שרי, ניתן לחלוט אותן לזמן קצר במים רותחים ולהעביר במהירות לאמבט עם מי קרח, אך אין בעיה גם להקפיא אותן כמו שהן ללא חליטה לאחר שטיפה לייבוש.
לאחר מכן סדרו את העגבניות על תבנית עם נייר אפייה מבלי שייגעו אחת בשנייה ולאחר שקפאו העבירו לקופסה אטומה ומתאימה לפריזר והכניסו למקפיא. מומלץ לסמן על גבי הקופסה את תאריך ההקפאה. מומלץ לצרוך את העגבניות תוך 8-12 חודשים.
איך לבדוק שהעגבניות עדיין טריות?
בכדי לוודא שהעגבניות שאחסנתם עדיין טריות וטובות לאכילה, חפשו אחר הסימנים הבאים:
עגבניות שרי טריות יהיו בעלות קליפה בהירה, אחידה וחלקה. שינויי צבע או קליפה מקומטת. חפשו גם אחרי דקים, פציעות או אזורים רכים שעלולים לגרום לריקבון מוקדם.
ניתן גם ללחוץ בעדינות על העגבנייה עם האצבעות. העגבנייה צריכה להרגיש מוצקה עם מעט התנגדות. אם אזור הגבעול מרגיש רך מדי, כנראה שכבר עבר זמנה של העגבנייה.
הריח של עגבניות שרי טריות יהיה מתקתק מעט. ריח חמצמץ או לא אופייני מצביע על תחילת ריקבון. אם אתם עדיין לא בטוחים, נסו לטעום חתיכה קטנה. עגבניית שרי טרייה תהיה בעלת טרם מתקתק עם חמיצות קלה. טעם חמוץ מדי או מותסס, הוא סימן לקלקול.
יש לכם טיפ מנצח לאחסון עגבניות שרי שישמור עליהן טריות לזמן ארוך במיוחד? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.