בדקנו: האם כדאי להשתמש בניילון נצמד עם האוכל שלנו?

העלייה בפופולריות בשימוש בניילון נצמד לעטיפה ואיטום של מזון העלה שאלות רבות בנוגע להשפעתו על הבריאות והסביבה. כל מה שכדאי לדעת.
האם ניילון נצמד מסוכן למזון
האם ניילון נצמד מסוכן למזון

ניילון נצמד הפך לפריט נפוץ מאוד במטבחים שלנו. אנחנו משתמשים בו כדי לכסות ולאטום אוכל מוכן, לעטוף כריכים ולשמור על טריות ירקות. אבל ככל שהניילון הנצמד הופך לחלק בלתי נפרד מהמטבח שלנו, מתעוררות עוד ועוד תהיות בסוגיות של בטיחות מזון וההשפעה הפוטנציאלית של הניילון על המזון שלנו.

תולדות הניילון הנצמד

הכימיקל העיקרי בניילון הנצמד התגלה כבר בשנת 1933 ושימש בתחילה כציפוי מגן למטוסי קרב במלחמת העולם השנייה. לאחר ההבנה של יתרונות החומר כמו העמידות בלחות, הדביקות והיכולת לייצר מחסום בפני ריחות, הניילון הנצמד הגיע במהרה לשוק הפרטי.

בשנת 1949 שווק הניילון הנצמד לראשונה לצרכן הפרטי כדרך חדשה וסטרילית לעטוף מזון. היכולת לשמר מזון לזמן ארוך יותר הפכה את הניילון הנצמד למוצר בסיסי במטבחים מסביב לעולם.

עדכונים טעימים למייל!

משקלו הנמוך ויכולתו של הניילון הנצמד לשמר את טריות המזון, להאט את תהליך החמצון הטבעי ולמנוע ספיגה של טעמים זרים במקרר הפכו את הניילון הנצמד המסחרי לפופולרי במיוחד לפריט בסיסי במטבח הממוצע.

סכנות פוטנציאליות בניילון נצמד

בעוד ניילון נצמד חולל מהפכה בתחום אחסון המזון, החלו לעלות דאגות לגבי הבטיחות של המוצר וההשפעה הסביבתית שלו. החשש העיקרי נגע לתהליך הספיגה הכימית של תרכובות מהפלסטיק עצמו אל תוך המזון שלנו, במיוחד בחשיפה לטמפרטורות גבוהות. חומרים כמו BPA ופתלטים הנוכחים בחלק מסוגי הניילון הנצמד עמדו במרכז הביקורת על סיכונים פוטנציאליים לבריאות.

מעבר לחשש מנזק בריאותי, עלתה ביקורת חריפה גם על הנזק הסביבתי העצום שניילון נצמד מייצר וההחרפה של בעיית פסולת הפלסטיק בעולם. המשקל הקל ושאר תכונותיו הייחודיות של הניילון הנצמד מקשות על מאמצי המחזור וגורמות להצטברות פלסטיק שלוקח לו מאות שנים להתפרק תוך שחרור כימיקלים רעילים לקרקע ולמים.

מלבד זאת רסיסי המיקרופלסטיק בניילון הנצמד גם חודרים למערכת האקולוגית עצמה ומהווים איום על חיות הבר. גם תהליך הייצור של הניילון תורם לא מעט לפליטת גזי חממה והחמרת תופעות שינויי האקלים. כל אלו הובילו לחיפוש אחר תחליפים בטוחים וידידותיים לסביבה לאורך השנים.

תחליפים לניילון נצמד

עם המודעות הגוברת לסכנות הפוטנציאליות של ניילון נצמד, חלה עלייה בתחליפים ידידותיים לסביבה שאינם מזיקים לבריאות

דפי שעווה: תחליף לניילון נצמד עשוי כותנה אורגנית עם שעווה, שרף ושמן חוחובה. מדובר לרוב בנייר עטיפה רב-פעמי ומתכלה שאוטם את המזון בדומה לניילון נצמד, אם באיטום קערות או כעטיפה לכריכים.

סרט סיליקון: תחליף נוסף וגמיש לניילון הנצמד הקלאסי. הניילון עשוי הסיליקון, עמיד בחום וללא הכימיקלים המזיקים וניתן לשימוש במיקרוגל ובמדיח.

טיפים לשימוש בטוח בניילון נצמד

אם אתם משתמשים בניילון הנצמד הקלאסי מפלסטיק, כדאי תמיד להקפיד על כמה כללים פשוטים בכדי להפחית את הסיכוי לפגיעה בבריאות.

  • בחרו בניילון נצמד שמסומן כבטוח לשימוש במיקרוגל. ניילון שאינו מותאם עלול להתעוות בזמן החימום ולגרום לזליגת כימיקלים אל המזון.
  • העדיפו ניילון נצמד שאינו מכיל BPA. אמנם גם ניילון נטול BPA אינו נקי מכימיקלים לחלוטין אך מהווה אלטרנטיבה בטוחה יותר יחסית.
  • הימנעו ממגע ישיר בין ניילון נצמד לבין מזונות שומניים או חומציים שיכולים להגביר שחרור כימיקלים מסוימים מהפלסטיק. בעטיפה של מזונות כאלו רצוי להשתמש בחיץ כמו נייר אפייה בין המזון לניילון הנצמד.
  • העדיפו תמיד לעטוף רק מזון קר בניילון נצמד. עטיפה של מזון חם מגבירה את סכנת זליגת הכימיקלים מהפלסטיק אל תוך המזון.

שאלות נפוצות

האם בטוח לחמם מזון עטוף בניילון נצמד במיקרוגל?

אמנם יש ניילונים המסומנים כ"בטוחים למיקרוגל", אך חשוב בכל מקרה להימנע ממגע ישיר בין הניילון והמזון בעת החימום, במיוחד אם מדובר במזונות שומניים או חומציים. כאמצעי זהירות, מומלץ להניח חומץ כלשהו בין המזון לניילון ותמיד לפעול על פי הנחיות היצרן.

מה זה BPA?

BPA או ביספנול A הוא כימיקל נפוץ בתעשיית ייצור הפלסטיק. מחקרים שנערכו לאורך השנים העלו חששות בריאותיות פוטנציאליות המקושרות ל-BPA כמו הפרעות הורמונליות. השימוש בניילון נצמד עם BPA העלה חששות ממשיים בקרב הציבור לגבי הסכנה בזליגת כימיקלים מהניילון למזון.

האם יש ניילון נצמד ללא BPA?

כן, עם עליית המודעות לסיכונים הפוטנציאליים של BPA, רבות מהחברות החלו להציע ניילון נצמד ללא BPA. עם זאת, חשוב לקרוא את התווית בקפידה ולבדוק שהניילון הנצמד אינו מכיל כימיקלים מזיקים אחרים.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

1 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

שיטות מומלצות לאחסון אבטיח טרי

המדריך לאחסון אבטיח: טיפים מנצחים ושיטות להארכת חיי המדף

מדריכים וטיפים
איך לאחסן סלרי טרי

בדקנו: זו הדרך הנכונה לשמור סלרי טרי במקרר ובמקפיא

מדריכים וטיפים
איך לשמור חלה טרייה לאורך זמן?

אחת ולתמיד: איך לשמור על חלה טרייה ורכה לאורך זמן?

מדריכים וטיפים
קערת אגוזים עם שקדים, קשיו ופיסטוקים

שקדים, פיסטוקים או צנוברים: זו הדרך הנכונה לשמור אגוזים במטבח

מדריכים וטיפים

טרי מהתנור

גליל של אחרי מלחמה - טיול בין עסקים שחוזרים לחיים

חוזרים לגליל: מסע של תקווה והתחדשות בין עסקי הצפון הפורח

חדשות האוכל
חודש לאחר שהפסקת האש בצפון נכנסה לתוקף, יצאנו למסע טעים ומעורר השראה של התחדשות, יצירתיות וחוסן בין עסקי הגליל שחזרו לפעילות עם אהבה ותקווה >>
פיצה איקס תל אביב

ממודיעין לעיר הגדולה: פיצה איקס כובשת את תל אביב ולא מתכוונת לעצור

חדשות האוכל
לאחר שכבשה בסערה את בלייני העיר תל אביב, פיצה איקס ממודיעין מתרחבת עם סניף בנחלת בנימין ושדרוג לסניף דיזנגוף עם שלל מנות חדשות ומסעירות >>

מדריכים שאהבתם

אביב הגיע: איך לנקות כיריים גז בקלות ובמהירות

מדריכים וטיפים

עניין של זמן: איך להפשיר סלמון בדרך הנכונה

מדריכים וטיפים

מה לזלול?