איך לבשל סלק בלי להכתים את עצמכם (ואת כל המטבח)

סלק הוא ללא ספק ירק מופלא, אך בישול סלקים יכול לגרום לשלל כתמים בצבעים עזים בכל פינה. כך תבשלו סלק בלי להכתים את כל המטבח.
איך לבשל סלק בלי להכתים את המטבח
איך לבשל סלק בלי להכתים את המטבח

סלק, אחד מהיהלומים של עולם הירקות, מעשיר כל מנה עם טעמים עמוקים ומתקתקים ועם פרץ של צבע חי ומפתה. אך הצבע הייחודי הזה בא עם מחיר שכולם מכירים, הנטייה של הסלק להשאיר אחריו שובל של כתמים עקשנים. מהשיש ועד לקרש החיתוך, הידיים והבגדים, צבע הארגמן הבוהק של הסלק לא מהסס להשאיר מאחוריו סימנים.

במדריך הבא נבדוק איך לנווט בעולם הסבוך של הסלק ונלמד איך לבשל סלק בלי להכתים את המטבח לחלוטין. מהבנת הכתמים הסוררים למדריך צעד אחר צעד להסרת כתמי סלק ועד לטעויות נפוצות בהכנת סלק וטיפים למתקדמים למניעת כתמים מראש.

על בישול כתמי סלק

הסוד מאחורי עוצמת הצבע הידועה לשמצה של הסלק טמון בפיגמנט בטאציאנין, פיגמנט מסיס במים שאחראי לצבע האדום העמוק ונצמד למשטחים בקלות יתרה. סלק נוטה להכתים יותר מירקות ופירות אחרים, זאת בעקבות הריכוז הגבוה של הפיגמנט בו. כשאתם מקלפים או חותכים סלק, התאים בו נקרעים ומשחררים את הפיגמנט שיותר משמח להתחבר עם כל מה שבא בדרכו.

סיפור כתמי הסלק הוא לא רק עניין מעצבן במטבח אלא שיעור קטן בכימיה. בטאציאנין רגיש ל-pH, מה שאומר שהוא משנה צבע בסביבות שונות. לכן כתמי סלק הם כל כך עקשנים, הם לא רק יושבים על פני השטח, הם נקשרים כימיקלית איתו. עם הידע הנכון, תוכלו גם אתם ליהנות מבישול סלק בלי להפוך את המטבח למה שנראה כזירת פשע.

הכנות מקדימות

לפני שנתחיל לטפל בסלק עצמו, נכין את המטבח לחוויית בישול נטולת כתמים. נתחיל בכיסוי של השיש עם נייר אפייה או ניילון נצמד. צעד פשוט זה ימנע מהסלק להכתים את המשטח.

לאחר מכן נבחר את הכלים בהם נשתמש, העדיפו קרש חיתוך מפלסטיק או זכוכית על פני עץ. עץ הוא חומר נקבובי ויכול לספוג את מיץ הסלק בקלות יתר, מה שמוביל לכתמים עמוקים יותר.

מומלץ גם ללבוש סינר או בגדים ישנים שלא אכפת לכם להכתים בעת העבודה. שמרו גם קערה עם מי סבון או חומץ בהישג יד. טבילה מהירה של הכלים לפני החיתוך יכולה להציל אותם מגורל אדמדם.

בוחרים בשיטת הבישול הנכונה

בחירה בשיטת הבישול הנכונה עבור הסלקים שלכם יכולה לעשות כל ההבדל בין קולינריה בועטת ומוצלחת לאסון מוכתם.

הרתחה של הסלקים היא השיטה הקלאסית. השריה של סלק במים מאפשרת לשמר את הצבע ולמנוע השפרצות לכל עבר. רק היזהרו כשאתם מוציאים את הסלקים מהמים. עשו זאת בעדינות בכדי למנוע נזילת צבע למשטחים.

תוכלו גם לאדות את הסלקים כאלטרנטיבה עדינה ובריאה יותר. האידוי שומר על התכונות הטבעיות של הסלק ומצמצם את דימום הצבע. אופציה נוספת היא צליית סלקים, הצלייה מעניקה לסלקים עומק טעמים ומאפשרת שליטה על רמת ההכתמה אך מצריכה מעט יותר הכנות מקדמות.

עוד טעימה: איך למנוע מירקות לאבד את הצבע הטבעי

איך לבשל סלק בלי כתמים

נתחיל בהכנה של הסלקים לבישול:

שטפו את הסלקים היטב תחת זרם מים קרים בכדי הסיר לכלוך ואת פיגמנט הצבע על פני השטח של הסלק. חתכו את הסלק בעזרת סכין חדה בכדי להפחית את נתזי המיצים. הקפידו לבצע חיתוך עדין של הסלקים ושקלו לבצע זאת על שכבה של מגבות נייר או מעל הכיור.

כעת נבחר את שיטת הבישול המועדפת:

הרתחה במים: הוסיפו מעט חומץ למים בכדי לצמצם זלגת צבע. הרתיחו עד שהסלק רך ורוקנו בזהירות.

אידוי: הניחו את הסלקים בסלסלת האידוי ומעל מים מבעבעים. הקפידו לשמור על הסללה סגורה בכדי למנוע נתזי מיצים. כשהם רכים הניחו לסלק לנוח בסלסלה.

צלייה: עטפו את הסלקים בנייר אלומיניום והניחו על תבני אפייה. צלו עד שהסלק רך מספיק וכשמזלג חודרת דרכו בקלות.

עוד טעימה: מאכלים להקלה על נפיחות בבטן בקלות ובמהירות

איך לנקות כתמי סלק

גם עם ההכנות הטובות ביותר, תאונות קורות. בואו נודה בזה, סלק יכול להיות בלתי צפוי ולהכתים אזורים מסוימים במטבח, לא משנה כמה נגן עליו. על מנת להתמודד עם כתמי סלק שהופיעו, מומלץ לפעול מהר. כך תעשו זאת.

קודם כל, אף פעם אל תשפשפו את הכתם. שפשוף רק ירחיב את הכתם ויטמיע אותו עמוק יותר בבד. במקום זאת טפחו בעדינות על הכתם עם ספוג רך או מטלית וחומר הניקיון הנבחר.

אם הנחתם שכבת מגן על השיש, קפלו אותה בעדינות וזרקו לפח. אם התחמקו בכל זאת מיצי סלק ויצרו כתמים על השיש, ניתן לנקות אותם בעזרת הכנת משחה מאבקת סודה לשתייה ומים. מרחו את המשחה על הכתם, הניחו לה לעבוד למשך רבע שעה ונגבו עם מטלית מיקרופייבר יבשה.
.
בדים שהוכתמו מסלק מומלץ לשטוף תחת זרם מים קרים בהקדם האפשרי. אם הכתם נשאר, השרו את הבד בתערובת של חומץ ומים קרים. זכרו, ככל שתטפלו בכתם מהר יותר, כך יגברו הסיכויים להסרתו המלאה.

כלים שונים שהוכתמו כמו סכינים, קרש חיתוך וסירים, מומלץ לנקות על ידי השריה במים עם סבון כלים. השרו למשך חצי שעה עד שעה, שטפו היטב ונגבו עם מטלית מיקרופייבר יבשה. לבסוף, אם ישנם כתמי סלק עיקשים על הידיים שלכם, תוכלו לשפשף אותם עם מיץ לימון או חומץ לפני שטיפה רגילה עם סבון ומים להסרת יעילה.

יש לכם שיטה מנצחת לבשל סלק בלי כל הכתמים? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

1 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

איך לנקות סיר שרוף בקלות

כל השיטות: איך לנקות סיר שרוף בקלות ובמהירות

מדריכים וטיפים
איך לנקות שמן מהרצפה במטבח

בלי פאניקה: איך לנקות שמן מהרצפה במהירות וביעילות

מדריכים וטיפים
איך לנקות מקפיא

איך לנקות את המקפיא הביתי: מדריך צעד אחר צעד

מדריכים וטיפים
איך לנקות סכינים מחלודה וכתמים

חותכים עניין: איך לנקות סכיני מטבח מחלודה וכתמים

מדריכים וטיפים

טרי מהתנור

פיסס (Pieces) של בן אנד ג'ריס

על המדף: מגנום סנדוויץ', בן & ג'ריס, פתי בר קוקיז או פאנטה מהאייטיז

חדש על המדף
עוגיות פתי בר וקרמוגית בטעמים, גלידות מפתיעות של בן אנד ג'ריס ומגנום, פאנטה במהדורת פקמן, משקאות מוגזים של נורדיק מיסט ועוד חדשים על המדף >>
מרק ירקות לשבירת צום יום כיפור

5 מאכלים מומלצים לשבירת צום יום כיפור שלא מכבידים על הבטן

מדריכים וטיפים
בכדי הימנע מבעיות עיכול לאחר יום כיפור, חשוב לשבור את הצום בצורה נכונה ולהקפיד על מזונות מתאימים. אספנו 5 מאכלים שכדאי לצרוך לאחר הצום. >>

מדריכים שאהבתם

מדף התבלינים האולטימטיבי – הרשימה המלאה לבשלן הביתי

מדריכים וטיפים

מתוק מתוק: איך מכינים אבקת סוכר בבית?

מדריכים וטיפים

מה לזלול?