עד כמה שאנחנו אוהבים פלפלים חריפים ואנחנו מאוד אוהבים, יש חסרון אחד בולט לפלפל חריף שמורגש היטב כאשר הוא בא במגע עם הידיים בעת החיתוך. אמנם ישנן כמה שיטות לחיתוך פלפל צ'ילי ללא מגע עם הזרעים והחלקים החריפים, אך אלו לעיתים מסורבלות ולא מסירות לחלוטין את הכימיקל הצורב מהעור.
במדריך הבא נציע 5 שיטות יעילות שיעזרו לכם להרגיע את הצריבה בידיים לאחר מגע בפלפל חריף ולהסיר את שאריות הקפסאיצין על ידי שימוש בחומרי גלם שאפשר למצוא בכל מטבח . נבדוק את המדע שמאחורי הצריבה ונסקור כל שיטה בהרחבה, את הסיבות ליעילותה והדרך לבצע אותה ביעילות המרבית.
להבין קפסאיצין
קפסאיצין, הכימיקל שאחראי לחריפות הידועה של הפלפל החריף, יכול לגרום לגירויים בעור ובקצות העצבים ולגרום לידיים להרגיש כאילו הן עולות באש כשמדובר בפלפלים חריפים במיוחד, שלא לדבר על מגע בעיניים ברגע של חוסר תשומת לב לאחר מגע בפלפל חריף.
לרוב, קפסאיצין לא גורם לנזק ממשי לרקמות אלא רק גורם לעצבים לחוש כאב וחום. האלקלואיד החזק הזה נקשר לקולטני כאב בעור שלנו, וגורם לתחושת הצריבה שקשה להסיר.
הסיבה לקושי נובעת מכך שקפסאיצין הוא חומר מסיס בשמן, מה שאומר שהוא אינו מתמוסס בקלות במים. התכונה הזו גורמת לכך ששטיפת ידיים פשוטה במים לא תספיק בכדי להקל על הצריבה.
סולם סקוביל, שפותח כבר בשנת 1912 על ידי הרוקח וילבור סקוביל, מודד את מידת החריפות של הפלפלים, מ-0 ועד ליותר מ-2 מליון יחידות (SHU) לפלפלים החריפים ביותר כמו קרולינה ריפר. ככל שפלפל חריף יותר, כך הוא מכיל יותר קפסאיצין וכתוצאה מכך הצריבה על העור חזקה יותר.
עוד טעימה: איך לנטרל פלפל חריף – השיטות המובילות להוצאת זרעים
5 שיטות להרגעת ידיים שורפות מפלפל חריף
סבון כלים
למה זה עובד
סבון כלים, במיוחד מהסוג שמיועד להתמודד עם שומנים, הוא הבחירה הראשונה והאינטואיטיבית בהגנה מכוויות קפסאיצין. הסבון מכיל חומרים פעילים ומולקולות שיכולות להיקשר גם למים וגם לשמן. תכונה זו מאפשרת לו ליצור אמולסיה עם שמן הקפסאיצין ולהפוך אותו לקל יותר להסרה עם מים.
מה לעשות
- הרטיבו את הידיים במים קרים.
- הוסיפו כמות נדיבה של סבון כלים.
- שפשפו למשך 30 שניות לפחות, תוך הקפדה על אזורים כמו הציפורניים ובין האצבעות.
- שטפו במים קרים.
- חזרו על התהליך 2-3 פעמים לתוצאות הטובות ביותר.
חלב או יוגורט
למה זה עובד
מוצרי חלב מכילים חלבון שנקרא קזאין, חלבון שמסוגל לפרק קפסאיצין ביעילות. הוא עושה זאת על ידי היקשרות למולקולות של הקפסאיצין ושטיפתם מעור הידיים. מה שהופך חלב, יוגורט ומוצרי חלב אחרים לאופציה מעולה להרגעת העור מפלפלים חריפים ומיתון תחושת השריפה.
מה לעשות
חלב
- מלאו קערה בכמות מספקת של חלב קר על מנת להשרות את כפות הידיים.
- השרו את כפות הידיים בחלב למשך כ-5 דקות.
- עסו בעדינות את הידיים בזמן ההשריה.
- הוציאו את הידיים ושטפו במים קרים.
- חזרו על הפעולה במידת הצורך.
יוגורט
- מרחו שכבה עבה של יוגורט על האזורים המושפעים.
- המתינו 5-10 דקות.
- שטפו היטב במים קרים.
- חזרו על הפעולה במידת הצורך.
עוד טעימה: איך לתקן מנה חריפה מדי בקלות ובמהירות
אלכוהול
למה זה עובד
אלכוהול יכול גם הוא להמיס ולדלל את שמני הקפסאיצין ולספק הקלה מהירה. גם אלכוהול רפואי וגם אלכוהול לשתייה כמו וודקה יכולים להיות יעילים למטרה הזו.
האלכוהול יכול גם לספק תחושה קרירה שעוזרת להקל על תחושת הצריבה כשהוא מתאדה. הימנעו משימוש באלכוהול במידה ויש לכם חתכים או פצעים פתוחים על כפות הידיים
מה לעשות
- שפכו כמות קטנה של אלכוהול על כפות הידיים או על צמר גפן.
- שפשפו היטב את הידיים או את צמר הגפן בין הידיים. וודאו שאתם מכסים את כל האזורים המושפעים.
- המתינו כ-30 שניות ושטפו היטב עם מים קרים.
- מומלץ למרוח קרם לחות לאחר מכן בכדי למנוע יובש.
חומץ
למה זה עובד
החומציות של החומץ עוזרת לנטרל זמנית את הטבע האלקליני של הקפסאיצין. אמנם הוא לא מסיר את השמן לחלוטין, אך יכול להפחית את עוצמת תחושת הצריבה על עור כפות הידיים. חומץ לבן הוא היעיל ביותר בזכות רמת החומציות הגבוהה, אך ניתן גם לנסות חומץ אחר כמו חומץ תפוחים למשל.
מה לעשות
- מזגו חומץ לתוך קערה.
- השרו את הידיים בחומץ למשך 2 דקות.
- הוציאו את הידיים וייבשו אותם באוויר מספר שניות.
- שטפו היטב עם סבון ומים קרים.
- חזרו על התהליך במידת הצורך.
שמן בישול
למה זה עובד?
שמן בישול יכול לעזור לפרק את הקפסאיצין ונחשב חומר מסיס בשמן. השימוש בשמן בישול יכול לדלל אותו ולהקל על שטיפתו. אמנם מדובר בשיטה מעט מבולגנת, אך היא יכולה להועיל לעיתים בהרגעת צריבות קפסאיצין עיקשות שלא הגיבו לשיטות אחרות.
מה לעשות?
- כסו את הידיים בשמן צמחי, שמן זית או שמן בישול אחר.
- שפשפו את השמן היטב בין הידיים למשך דקה.
- שטפו היטב עם סבון כלים ומים קרים.
- שטפו פעם נוספת וחזרו על התהליך במידת הצורך.
עוד טעימה: איך לאחסן פלפלים במטבח הביתי
טיפים למתקדמים להקלה מרבית
- שלבו שיטות בכדי לייעל את התוצאות. למשל, השתמשו בשיטת השמן ולאחר מכן שטפו את הידיים היטב עם סבון כלים.
- העדיפו תמיד להשתמש בפתרונות קרים. מים חמים יכולים לפתוח נקבוביות בעור ולהעצים את תחושת הצריבה.
- הקפידו לא לגעת בפנים, בעיניים או בכל אזור רגיש אחר בזמן הטיפול בידיים.
- היו סבלניים – אמנם השיטות שהזכרנו יעילות בדרך כלל, אך ההקלה לא תמיד תהיה מידית ולעיתים יש להמתין 15-30 דקות לפני שהצריבה תתמתן משמעותית.
- אם תחושת הצריבה ממשיכה בכל זאת למספר שעות או אם היא מלווה בכאב חד, נפיחות או פציעה, פנו מיד לטיפול רפואי.
איך למנוע כוויות מפלפל חריף בעתיד?
עכשיו כשכולנו יודעים איך להתמודד עם צריבות בידיים מפלפלים חריפים, הגיע הזמן לדעת איך למנוע את המצב המצער מראש.
- אם מדובר בפלפלים חריפים במיוחד או שאתם בעלי עור רגיש מרגיל, העדיפו להשתמש בכפפות חד פעמיות בכל מגע עם פלפלי צ'ילי וכך תמנוע מהקפסאיצין להגיע לעור מראש. הקפידו לא לגעת עם הכפפות בעיניים או אזורים רגישים אחרים ושטפו את הידיים היטב עם מים וסבון לאחר שתסירו אותן.
- שטפו את קרש החיתוך, את הסכין וכלי מטבח אחרים שבאו במגע עם הפלפל החריף עם מים חמים וסבון מיד לאחר השימוש.
- אחסנו פלפל צ'ילי בקופסא אטומה או שקית במקרר על מנת למנוע מהם מלהתייבש מה שגורם לפלפל לשחרר יותר קפסאיצין.
לסיכום, צריבות וכוויות מפלפל צ'ילי עלולות להפוך לאירוע לא נעים. עם כמה אמצעי זהירות ושימוש בחומרי גלם ביתיים תוכלו להמשיך ליהנות מהחריף במנה מבלי לסבול מההשלכות הצורבות. בכל מקרה, אם אתם סובלים מרגישויות או לא בטוחים לגבי טיב הצריבה, התייעצו בהקדם עם רופא מומחה.
יש לכם שיטה מנצחת משלכם לנטרול צריבות מפלפלים חריפים? שתפו אותנו ואת הקוראים בתגובות.
המידע בכתבה אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו בדרך כלשהי ייעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.