לזלול - מגזין אוכל ישראלי

נגעתם בפלפל חריף? 5 שיטות שעובדות להרגעת הצריבה בעור

מגע של הידיים בפלפל צ'ילי חריף יכול לגרום לתחושת צריבה לא נעימה. כך תקלו ותרגיעו את העור לאחר מגע עם פלפלים חריפים ותימנעו מכוויות
איך להרגיע צריבה בידיים מפלפל חריף
איך להרגיע צריבה בידיים מפלפל חריף
שיתוף

עד כמה שאנחנו אוהבים פלפלים חריפים ואנחנו מאוד אוהבים, יש חסרון אחד בולט לפלפל חריף שמורגש היטב כאשר הוא בא במגע עם הידיים בעת החיתוך. אמנם ישנן כמה שיטות לחיתוך פלפל צ'ילי ללא מגע עם הזרעים והחלקים החריפים, אך אלו לעיתים מסורבלות ולא מסירות לחלוטין את הכימיקל הצורב מהעור.

קפסאיצין, הכימיקל שאחראי לחריפות הידועה של הפלפל החריף, יכול לגרום לגירויים בעור ובקצות העצבים ולגרום לידיים להרגיש כאילו הן עולות באש כשמדובר בפלפלים חריפים במיוחד, שלא לדבר על מגע בעיניים ברגע של חוסר תשומת לב לאחר מגע בפלפל חריף.

אספנו את השיטות המובילות שיעזרו לכם להרגיע את הצריבה ולהסיר את שאריות הקפסאיצין על ידי שימוש בחומרי גלם שאפשר למצוא בכל מטבח. לכל שיטה צירפנו דירוג יעילות עם הסבר על יתרונותיה וחסרונותיה.

חלב

מידת יעילות: 90/100

השיטה היעילה ביותר להסרה ונטרול של קפסאיצין מהידיים והרגעת תחושת הצריבה לאחר נגיעה בפלפל חריף היא השריית הידיים בחלב. חלב מכיל שומנים וחומצות שיכולות לפרק ולנטרל קפסאיצין, להפחית נפיחות ולהרגיע את העור.

כל מה שתצטרכו לעשות זה לטבול את הידיים בקערה של חלב קר למשך כמה דקות ולשטוף עם מים וסבון. ניתן גם להוסיף מעט קמח לחלב ולייצר משחה שנדבקת טוב יותר לעור.

שיטה זו קלה לביצוע, מהירה ועובדת היטב. לעומת זאת, לא תמיד החלב יצליח להסיר את כל הקפסאיצין מהידיים ועלול להשאיר משקעים על העור.

עוד טעימה: איך לתקן מנה חריפה מדי בקלות ובמהירות

מיץ פירות הדר

מידת יעילות: 85/100

מיצים מפירות הדר, כמו מיץ לימון או תפוזים מכילים חומצות שיכולת לפרק קפסאיצין ולהרגיע צריבות כתוצאה ממגע עם פלפל חריף. טבלו מפית או צמר גפן במיץ לימון, מרחו על העור ושטפו היטב עם מים וסבון.

השיטה הזו טבעית, מרעננת וקלה לביצוע אך עלולה לגרות או לצרוב במידה והידיים פצועות. בנוסף גם שיטה זו לא תסיר את כל הקפסאיצין מן העור.

מיץ עגבניות

מידת יעילות: 80/100

מיץ עגבניות גם יכול לסייע בהרגעת צריבות בעור כתוצאה ממגע עם פלפל חריף. מיץ עגבניות מכיל ליקופן, נוגד חמצון שיכול להפחית דלקות, נפיחויות וכאב שנגרם מקפסאיצין. בנוסף המיץ מכיל חומצות שיכולות לפרק את הכימיקל המדובר.

בכדי להשתמש בשיטה כל מה שתצטרכו לעשות זה לטבול מטלית או נייר מגבת במיץ עגבניות קר ולהדק אל העור. השאירו את המטלית על העור למספר דקות ואז שטפו את הידיים היטב עם מים וסבון.

גם שיטה זו טבעית, קלה לביצוע ומרגיעה את העור אך עלולה להכתים את העור או את הבגדים ולא להסיר את כל הכימיקל מהעור.

פלפל צ'ילי חריף - איך להקל על העור ולהימנע מכוויות
פלפל צ'ילי חריף – איך להקל על העור ולהימנע מכוויות | צילום: מערכת לזלול

שמן בישול

מידת יעילות: 75/100

שמן יכול למוסס קפסאיצין במידה מסוימת ולהפחית את תחושת הצריבה לאחר מגע עם פלפלים חריפים אך לא לנטרל את הכימיקל לגמרי.

בכדי להשתמש בשיטה יש לטבול מטלית במעט שמן צמחי או שמן זית ולעסות את העור באזורים המושפעים. לאחר מכן יש לשטוף את הידיים היטב במים וסבון.

שיטה זו קלה מהירה וקלה לביצוע ויכולה גם למנוע חשיפה נוספת לקפסאיצין אך היא לא מנטרלת היטב את הכימיקל שכבר על העור והופכת את העור לשמנוני וחלקלק.

אבקת סודה לשתייה

מידת יעילות: 70/100

גם אבקת סודה לשתייה יכולה לנטרל את החומציות של הכימיקל קפסאיצין ולהפחית את תחושת הצריבה לאחר מגע עם פלפל חריף.

בכדי להשתמש בשיטה הכינו משחה מאבקת סודה לשתייה עם מעט מים ומרחו על העור. המתינו עד שהמשחה תתייבש ושטפו את הידיים היטב במים וסבון.

השיטה קלה לביצוע, זולה ומהירה אך עלולה לגרום ליובש וגירוי של העור ולא מסירה כמות גדולה של קפסאיצין.

עוד טעימה: איך לאחסן פלפלים במטבח הביתי

איך למנוע כוויות מפלפל חריף בעתיד?

עכשיו כשכולנו יודעים איך להתמודד עם צריבות בידיים מפלפלים חריפים, הגיע הזמן לדעת איך למנוע את המצב המצער מראש.

– אם מדובר בפלפלים חריפים במיוחד או שאתם בעלי עור רגיש מרגיל, העדיפו להשתמש בכפפות חד פעמיות בכל מגע עם פלפלי צ'ילי וכך תמנוע מהקפסאיצין להגיע לעור מראש. הקפידו לא לגעת עם הכפפות בעיניים או אזורים רגישים אחרים ושטפו את הידיים היטב עם מים וסבון לאחר שתסירו אותן.

– שטפו את קרש החיתוך, את הסכין וכלי מטבח אחרים שבאו במגע עם הפלפל החריף עם מים חמים וסבון מיד לאחר השימוש.

– אחסנו פלפל צ'ילי בקופסא אטומה או שקית במקרר על מנת למנוע מהם מלהתייבש מה שגורם לפלפל לשחרר יותר קפסאיצין.

לסיכום, צריבות וכוויות מפלפל צ'ילי עלולות להפוך לאירוע לא נעים. עם כמה אמצעי זהירות ושימוש בחומרי גלם ביתיים תוכלו להמשיך ליהנות מהחריף במנה מבלי לסבול מההשלכות הצורבות. בכל מקרה, אם אתם סובלים מרגישויות או לא בטוחים לגבי טיב הצריבה, התייעצו בהקדם עם רופא מומחה.

יש לכם שיטה מנצחת משלכם לנטרול צריבות מפלפלים חריפים? שתפו אותנו ואת הקוראים בתגובות.

המידע בכתבה אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו בדרך כלשהי ייעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.

Picture of שירה כץ

שירה כץ

שירה כץ היא אשת תוכן ודיגיטל עם ניסיון עשיר של שנים רבות ברשתות. בין השאר עסקה ביצירת תוכן, שיווק וניהול מדיה חברתית בחברות סטארט אפ ישראליות ובינלאומיות. האהבה של שירה לתוכן קולינרי איכותי ויצירתי והיכולת להתחבר לקהלים רבים הופכים אותה לנכס של ממש בנוף הדיגיטלי המתפתח.
2 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

הקפה החריף בעולם של Roasty Buds

הייתם טועמים? הקפה החריף בעולם עם קרולינה ריפר מגיע למדפים

חדשות האוכל
איך לתקן אוכל חריף

הפה בוער? 5 דרכים להציל ולתקן מנה חריפה מדי ברגע

מדריכים וטיפים
איך לאחסן פלפלים במקרר ובמקפיא

זו הדרך הנכונה לאחסן פלפלים במקרר בכדי לשמור על טריותם

מדריכים וטיפים
הסרת זרעים מפלפל צ'ילי חריף

מדריך חריף: איך להוציא זרעים מפלפל צ'ילי בלי להסתבך

מדריכים וטיפים
קטשופ חריף של היינץ

צ'יפוטלה, חלפיניו והבנרו: היינץ משיקה סדרת קטשופ חריף אש

חדש על המדף