לזלול - מגזין אוכל ישראלי

הפה בוער? 5 דרכים להציל ולתקן מנה חריפה מדי ברגע

בין אם אתם מאסטרים בחריף או רגישים לכל עקצוץ קטן, תמיד כדאי לדעת איך לתקן ולאזן מאכלים ותבשילים חריפים מדי ולמנוע בעירה מוגזמת
איך לתקן אוכל חריף
איך לתקן אוכל חריף
שיתוף

אם תשאלו אותנו, אין דבר כזה מנה חריפה מדי וכמה שיותר חריף יותר טוב, אך למען כל בעלי החך העדין יותר שמתקשים להתמודד עם חריפות באוכל שלהם, כתבנו את המדריך הבא.

גם אם לא תכננתם לבשל חריף אך ברגע של חוסר תשומת לב הוספתם יותר מדי פלפלים חריפים לסיר, אל ייאוש, ישנן כמה דרכים שבעזרתן תוכלו לתקן מנה חריפה מדי, לעדן ולאזן אותה בדיוק לטעמכם.

עוד טעימה: הייתם מנסים? הקפה החריף בעולם מגיע למדפים

מה הופך אוכל לחריף?

מאכלים חריפים הם למעשה מאכלים שמכילים קפסאיצין, תרכובת אורגנית שמפעילה את קולטני הכאב בפה וגורם לתחושת הצריבה המוכרת. חומר הגלם שמזוהה בעיקר עם כמויות קפסאיצין גבוהות הוא כמובן פלפל הצ'ילי על סוגיו.

כמו הקפסאיצין בפלפלי צ'ילי משתנה בהתאם לזן הפלפל ובתנאי גידולו. בין הפלפלים החריפים בעולם תמצאו הקרולינה ריפר, גוסט פפר ואת פלפל ההבנרו עם מדד חריפות של מעל מליון SHU בסולם סקוביל המודד את מידת החריפות על פי כמות הקפסאיצין.

מלבד תחושת החריפות בפה, הקפסאיצין יוצר שרשרת של תגובות בגוף כמו הזעה מוגברת, ייצור מוגבר של רוק ועלייה בקצב הלב, תופעות טבעיות שחולפות לרוב במהרה.

עוד טעימה: זו הדרך הנכונה לשמור פלפלים במטבח

איך לתקן אוכל חריף מדי

הדרך הטובה ביותר לתקן אוכל חריף מדי היא כמובן להיזהר מראש בכמות החריף שאתם מוסיפים לתבשיל או למנה, להיות מודעים לגבולות ולסיבולת שלכם ושל הסועדים האחרים ולטעום תוך כדי ההכנה. לרוב רצוי להסיר את הזרעים והממברנות בפלפלים, שמכילים את רוב הקפסאיצין שגורם לחריפות.

אך אם המעשה כבר נעשה, עדיין תוכלו לתקן את המנה לרמת חריפות שלטעמכם בעזרת כמה שיטות פשוטות ומהירות.

עוד טעימה: איך לתקן מרק מלוח בקלות ובמהירות

5 דרכים לתקן מנה חריפה מדי

הוסיפו עוד מרכיבים

הדרך הפשוטה והאינטואיטיבית ביותר לתקן תבשיל חריף מדי היא פשוט להוסיף עוד מהמרכיבים ששימשו אתכם בהכנה, זאת בכדי להפחית את הפרופורציה של המרכיב החריף במנה ואת כמות הקפסאיצין בכל ביס.

תוכלו למשל להוסיף עוד נוזלים למרק או לתבשיל, עוד ירקות ובשר או חלבון אחר למוקפץ או עוד חלב קוקוס או יוגורט לקארי. הוספה של כל רכיב תעזור לדלל את החריפות, אם לדוגמא הכנתם מנה של צ'ילי קון קרנה וגיליתם כי החריפות עזה מדי, תוכלו להוסיף עוד עגבניות, שעועית, בשר או מים.

החיסרון העיקרי של שיטה זו הוא דילול הטעמים. בכל פעם שאתם מוסיפים עוד מהמרכיבים, פרופיל הטעמים משתנה ותצטרכו גם לתקן את התיבול ולהוסיף בהתאם גם מלח, סוכר ותבלינים אחרים. שימו לב גם לא להוסיף יותר מדי נוזלים ולדלל את המנה מעבר לרצוי.

הוסיפו מתיקות

דרך נוספת וקלה להפחתת חריפות בארוחת הערב שלכם היא להוסיף סוכר. מעט סוכר או דבש יכולים למתן את החריפות ואף להגביר ולהבליט טעמים במנה שלכם. תוכלו גם להשתמש בממתקים אחרים כמו סירופ מייפל, אגבה או מיץ פירות, בהתאם למנה.

הקפידו שלא להוסיף יותר מדי סוכר בכדי לא לגרום לו להאפיל על שאר הטעמים במנה ולשמור על איזון בין המרכיבים תוך כדי עידון החריפות.

הוסיפו חמיצות

גם הוספת חמיצות למנה תעזור למתן את החריפות. חומרי גלם חומציים כמו לימון או ליים יכולים לעמעם את החריפות בצורה יעילה ולהעניק גם רעננות חדשה למנה. החומציות עוזרת גם לעורר את בלוטות הרוק בפה, מה שמסייע בהפחתת כמות הקפסאיצין בפה בכל רגע נתון.

לרטבים על בסיס עגבניות למשל תוכלו להוסיף עוד עגבניות, לימון או אפילו ירקות מוחמצים לבחירתכם ולסלטים תוכלו להוסיף פירות הדר שונים.

הוספת חמיצות למנה יכולה להפוך אותה למרעננת יותר וגם לאזן מתיקות אם הגזמתם גם בכיוון הזה אך גם עלולה לגרום לה להפוך לחמוצה מדי או אפילו מרה בכמויות מוגזמות.

הוסיפו עשבי תיבול

דרך נוספת למתן חריפות של שלל מנות היא בעזרת עשבי תיבול למיניהם. אם זו פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום, אורגנו או נענע, עשבי התיבול מורידים את רמת החריפות ומוסיפים צבע, מורכבות ועומק טעמים למנה.

עשבי תיבול כמו נענע למשל גם מצטיינים בקירור הפה אחרי אכילה של חריף ובהרגעה של הקיבה. תה צמחים כמו קמומיל למשל לאחר ארוחה חריפה במיוחד יקל על מערכת העיכול.

הגישו לצד אוכל מרענן

אם אתם חוששים להוסיף רכיבים אחרים למנה בכדי למתן את החריפות, תוכלו להגיש את המנה כמו שהיא אך להוסיף לצידה כמה מאכלים מרעננים שיכולים להקל ולסתור את החריפות הגבוהה.

הגישו את המנה החריפה לצד ירקות טריים, או סלט עם פרוסות מלפפון, עלי נענע שיכול לסייע גם במניעת התייבשות בזכות אחוז הנוזלים הגבוה. בירקות יש גם רכיבים תזונתיים רבים שמסייעים במניעת דלקות ובהקלה על נפיחות וגירויים שנגרמים מקפסאיצין.

תוכלו להגיש את המנה החריפה גם לצד לחם מסוגים שונים שיספוג מעט מן החריפות ולהקפיד לשתות הרבה מים (או חלב אם רלוונטי) בכדי לשטוף את החריף מהפה ומהגוף מהר יותר.

יש לכם שיטה מנצחת שלכם להורדת החריפות באוכל? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.

Picture of צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת
4 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

הקפה החריף בעולם של Roasty Buds

הייתם טועמים? הקפה החריף בעולם עם קרולינה ריפר מגיע למדפים

חדשות האוכל
איך לאחסן פלפלים במקרר ובמקפיא

זו הדרך הנכונה לאחסן פלפלים במקרר בכדי לשמור על טריותם

מדריכים וטיפים
טבסקו סקורפיון

טבסקו סקורפיון, הטבסקו החריף בעולם הגיע לישראל

חדש על המדף
הסרת זרעים מפלפל צ'ילי חריף

מדריך חריף: איך להוציא זרעים מפלפל צ'ילי בלי להסתבך

מדריכים וטיפים
מחסור עולמי של רוטב סרירצ'ה

מחסור חריף: יצרנית סרירצ'ה עוצרת את הפצת הרוטב הפופולרי

חדשות האוכל
נאגטס חריפים של מקדונלדס

מקדונלד'ס השיקו נאגטס חריפים והלקוחות מסתערים

חדשות האוכל
איך להרגיע צריבה בידיים מפלפל חריף

נגעתם בפלפל חריף? 5 שיטות שעובדות להרגעת הצריבה בעור

מדריכים וטיפים
קטשופ חריף של היינץ

צ'יפוטלה, חלפיניו והבנרו: היינץ משיקה סדרת קטשופ חריף אש

חדש על המדף