לזלול - מגזין אוכל ישראלי

אחת ולתמיד: האם צריך לשטוף פטריות לפני השימוש?

פטריות יכולות להעשיר כל מנה ותבשיל בטעמים, ריחות ומרקמים חדשים. אך שאלה אחת נותרה פתוחה - האם צריך לשטוף פטריות לפני השימוש?
האם צריך לשטוף פטריות לפני השימוש?
האם צריך לשטוף פטריות לפני השימוש?
שיתוף

פטריות הן ככל הנראה מחומרי הגלם הנפוצים והאהובים ביותר במטבח הישראלי ובכלל, הן יוסיפו טעם, ארומה ומרקם לשלל מנות מסלטים ועד פסטות.

אך לא משנה כמה פעמים נשתמש בפטריות בבישולים השונים, תמיד תנקר בראשנו שלה אחת שאלתית במיוחד שלא נותנת מנוחה – האם צריך לשטוף פטריות לפני השימוש?

יש מי שיכולים להישבע ששטיפה של הפטריות תהפוך אותן לרכות וסמרטוטיות ויגרום להן לאבד מטעמן ויש את מי שלא יכול לחשוב על לאכול פטריות שלא נשטפו קודם לכן בצורה יסודית. אז מי צודק?

התשובה לשאלה הזו תלויה במספר גורמים – מסוג הפטרייה ומצב טריותה ועד לשימוש שאתם מתכננים לעשות בה בארוחה. בפוסט הבא נפרט את היתרונות והחסרונות בשטיפת פטריות ונשתף בכמה טיפים שיעזרו לכם לשטוף ולנקות פטריות בדרך הנכונה.

עוד טעימה: איך לשמור פטריות במקרר?

האם צריך לשטוף פטריות?

הטענה העיקרית שעולה פעמים רבות כנגד שטיפת פטריות לפני השימוש היא שהפטריות עלולות לספוג מים ולהפוך לסמרטוטיות עם מרקם גומי לא נעים לאכילה בבישול עצמו. טענה זו אינה לגמרי נכונה, אך גם לא שגויה לחלוטין והיא תלויה במספר גורמים כמו סוג הפטרייה, כמות המים בה נשתמש בזמן השטיפה ושיטת הבישול עצמה.

פטריות אמנם סופגות מים כששוטפים אותן, אך בכמות זניחה יחסית. על פי כמה מקורות רוב הפטריות יספגו רק כמה אחוזים בודדים של מים ממשקלן הכולל – כפית וחצי על כל חצי קילו פטריות. למרות זאת – השרייה ארוכה מדי של פטריות או ייבוש חלקי לפני הבישול יגרום להן לספוג יותר מים ולשנות את מרקמן.

גם סוג הפטרייה מהווה גורם בשאלת נחיצות השטיפה – פטריות בעלות מרקם מוצק ופני שטח חלקים כמו פטריות שמפיניון, פורטובלו וקרמיני ניתן לשטוף במים בעדינות ובמהירות מבלי להשפיע על איכותן יותר מדי ואילו פטריות עם מרקם רך יותר כמו פטריות מורל או אויסטר עדיף לנגב עם מטלית לחה או מגבת נייר בכדי למנוע פגיעה במבנה העדין שלהן.

לבסוף, גם שיטת הבישול משחקת תפקיד בשאלת השטיפה. אם מדובר בבישול שמערבת הרתחה, אידוי או בישול במים של פטריות שנשטפו קודם לכן, הן עלולות לספוג יותר מדי מים ולקבל מרקם סמרטוטי יותר. בשיטות כמו טיגון, אפייה או צלייה, השטיפה המקדימה לא אמורה לגרום לפטריות לשנות את מרקמן מאחר ורוב המים יתאדו בתהליך.
.
לסיכום, התשובה לשאלה האם מותר לשטוף פטריות לפני שימוש היא: כן, אבל זה תלוי. פטריות יכולות לספוג מעט ולהפוך לסמרטוטיות עם מרקם לא נעים אם שוטפים אותן בצורה הלא נכונה.

שטיפה של פטריות יכולה להפוך אותן לנקיות ויותר בטוחות לאכילה מבלי להתפשר על הטעם והמרקם. הסוד הוא לשטוף אותן מעט לפני השימוש, בכמויות קטנות, בעדינות וביסודיות.

למה לשטוף פטריות?

קודם כל, חשוב להבין שפטריות הן לא ירקות או פירות ובעלות מבנה נקבובי שמאפשר להן לספוג מים וחומרים אחרים מהסביבה.

פטריות גדלות במגוון תנאי אקלים וכמות הלכלוך והאבק שתמצאו על הפטריות תלוי בעיקר במקור שלהן, כשמדובר במעט לכלוך, הפטריות אמנם בטוחות לאכילה, אך הוא עלול להשפיע על הטעם והמרקם של המנה כולה.

יש מי שגם דואגים מבקטריות על הפטריות, במיוחד אם מדובר בפטריות ייחודיות יותר, אך מאחר ופטריות עשויות מ-90%-80% מים ורוב הפטריות המסחריות גדלות בסביבה סטרילית, הסכנה הזו קטנה יחסית. בנוסף, אם אתם מבשלים את הפטריות, הטמפרטורות הגבוהות ישמידו את הבקטריות הנותרות.

איך לנקות פטריות?

הדרך הטובה ביותר לנקות פטריות תלויה בסוג ובאיכות הפטרייה. בכלליות ישנן 2 שיטות עיקריות לביצוע המשימה: שטיפה במים או ניגוב עם מטלית או מגבת נייר.

שטיפת פטריות במים

שיטה קלה ומהירה לשטיפת פטריות וניקוי פשוט מאבק ולכלוך. השיטה יעילה במיוחד לפטריות בעלות מרקם מוצק וחלק כמו שמפיניון, פורטובלו וקרמיני.

1. הכניסו את הפטריות לקערה או מסננת והניחו תחת זרם מים קרים או פושרים.
2. ערבבו מעט את הפטריות בכדי לשחרר לכלוך ואבק שעדיין נשאר.
3. סננו את המים ונגבו את הפטריות בעדינות עם נייר מגבת או מטלית נקייה.
4. השתמשו בפטריות בהקדם האפשרי או שמרו בשקית נייר במקרר למשך יומיים.

ניגוב פטריות עם מטלית

דרך עדינה ומדויקת יותר לניקוי פטריות היא בעזרת שימוש במטלית נקייה או מגבת נייר. השיטה יעילה יותר לפטריות נפוצות פחות ועדינות יותר כמו פטריות מורל, אויסטר או שנטרל שמתאפיינות במרקם רך וצורה מורכבת יותר.

1. הרטיבו מטלית יבשה או נייר מגבת במעט מים.
2. נגבו בעדינות את פני שטח של כל פטריה בכדי להסיר לכלוך ואבק.
3. אם יש כאלו, הסירו חלקים פצועים או פגומים מהפטריות בעזרת סכין קטנה
4. השתמשו בפטריות בהקדם האפשרי או שמרו בשקית נייר במקרר למשך יומיים.

יתרונות וחסרונות של שטיפת פטריות

לשטיפת פטריות מספר יתרונות וחסרונות שצריך לקחת בחשבון לפני שמחליטים מה לעשות.

יתרונות:

– שטיפה של הפטריות לפני השימוש הופך אותן לנקיות יותר ובטוחות יותר לאכילה.
– שטיפה גם יכולה לשפר את הטעם והמראה של הפטריות על ידי הסרת הלכלוך שנדבק לפני השטח.
– בנוסף, השטיפה יכולה לחסוך זמן ומאמץ בעת ההכנה במקום לנגב את הפטריות אחת אחת.

חסרונות:

– שטיפה לא נכונה של פטריות עלולה להפוך אותן לסמרטוטיות עם מרקם לא נעים.
– השטיפה יכולה גם לדלל את הטעם והארומה של הפטריות בעקבות איבוד חלק מהמיצים הטבעיים שלהן בתהליך.
– תהליך השטיפה גם יכול להשפיע על המראה של הפטריות ולגרום לצבען לדהות או להשתנות.

טיפים לשטיפת פטריות

אם החלטתם לשטוף את הפטריות לפני השימוש, ישנם מספר כללים שכדאי לעקוב אחריהם בכדי לוודא שהן יישמרו במצב הטוב ביותר.

– הקפידו לשטוף את הפטריות קרוב ככל האפשר למועד השימוש.
– שטפו את הפטריות בקבוצות קטנות ולא כולן יחד בכדי לוודא שטיפה אחידה.
– וודאו לשטוף ולנקות את הפטריות בעדינות ולזמן קצר בכדי לא לפגום בהן.
– הקפידו לייבש את הפטריות בעזרת מטלית או נייר מגבת באופן יסודי לפני השימוש.

יש לכם שאלות או הערות על הדרך הנכונה לטפל בפטריות? שתפו אותנו ואת הקוראים בתגובות.

Picture of שירה כץ

שירה כץ

שירה כץ היא אשת תוכן ודיגיטל עם ניסיון עשיר של שנים רבות ברשתות. בין השאר עסקה ביצירת תוכן, שיווק וניהול מדיה חברתית בחברות סטארט אפ ישראליות ובינלאומיות. האהבה של שירה לתוכן קולינרי איכותי ויצירתי והיכולת להתחבר לקהלים רבים הופכים אותה לנכס של ממש בנוף הדיגיטלי המתפתח.
49 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

איך לשמור פטריות שמפיניון ופורטובלו טריות

אחת ולתמיד: איך לשמור פטריות טריות במקרר?

מדריכים וטיפים
איך לנקות פטריות לפני הבישול

זו הדרך הנכונה לנקות פטריות לפני הבישול

מדריכים וטיפים
פסטיבל כמהין במסעדת פאסטל

ככה סוגרים שנה: פסטיבל כמהין חגיגי במסעדת פאסטל

אירועים ופסטיבלים
פטריות מאכל בישראל

כמו אחרי הגשם: המדריך המלא לפטריות מאכל בישראל

מדריכים וטיפים
מנה בקופסה - ארוחות להכנה ביתית של כרמלה וחוות תקוע

מנה בקופסה: מארזי ארוחות של אושיות קולינריות להכנה ביתית

חדש על המדף
פטריית כמהין בשווי 118 אלף דולר

שיא חדש: שף מישלן רכש פטריית כמהין ב-118 אלף דולר

חדשות האוכל