רובנו לא אוהבים לשטוף כלים, במיוחד בימים בהם מדיח כלים הפך לבן בית נפוץ בהרבה במטבח הישראלי. אך מסתבר שפעולת שטיפת הכלים לא חייבת להיות מטלה מעיקה ומעצבנת אלא דווקא מרגיעה ומועילה למוח, כך על פי מחקר של אוניברסיטת פלורידה.
במחקר שנערך בשנת 2015 נמצא כי שטיפת כלים מדיטטיבית תוך שימוש בשיטות מיינדפולנס (Mindfulness) יכולה להקל על תחושות לחץ וחרדה ולהפיג מתחים שהצטברו לאורך היום. אבל מה זה שטיפת כלים מדיטטיבית?
במסגרת המחקר בו השתתפו 51 סטודנטים, הוצגה לחלקם פסקה הנוגעת לשטיפת כלים מדיטטיבית השמה דגש על התמקדות בכאן ובעכשיו, ברגשות ובמחשבות בזמן השטיפה, בדומה לשיטות מיינדפולנס קלאסיות. לקבוצה השנייה הוצגו הוראות שטיפת כלים פשוטות ללא הנחיות נוספות.
שוטפים כלים – ונרגעים
לאחר שהקבוצות שטפו כלים נמצא כי בקרב מי שקראו את הפסקה לפני כן הורגשה ירידה של 27% בתחושות מתח ועצבנות ועלייה של 25% בהשראה ויצירתיות. בקרב בקבוצה שלא נחשפה לפסקה על שטיפת כלים בשיטת המיינדפולנס לא נמצאו שינויים.
החוקרים כתבו כי התמסרות לשטיפת כללים תוך יישום שיטות המיינדפולנס כמו התמקדות בניחוח סבון הכלים, במים החמימים ובמגע עם הכלים היא זו שתורמת לכניסה למצב המדיטטיבי והופכת את הפעולה למרגיעה במיוחד.
מחבר המחקר, אדם הנלי הוסיף בהצהרה לתקשורת כי הוא מתעניין שנים רבות במיינדפולנס וכי רצה לבדוק כיצד ניתן להפוך פעולות שגרתיות ויום יומיות לכאלו שישפרו את מצב המוח ולהרגיע מתחים בעזרת השיטות הנ"ל.
בפסקה המפורטת שהוצגה לחלק מן המשתתפים נכתב:
"בזמן שטיפת כלים, השוטף צריך רק לשטוף כלים. זאת אומרת שבזמן שטיפת הכלים השוטף צריך להיות מודע לחלוטין לעובדה שהוא שוטף כלים. במבט ראשון, זה נראה קצת מטופש, למה להעמיס כל כך הרבה לחץ על דבר פשוט? אבל זו בדיוק הנקודה.העובדה שאני עומד שם ושוטף כלים היא מציאות מופלאה. אני לגמרי עצמי, עוקב אחר הנשימות שלי, מודע לנוכחות שלי, למחשבות ולפעולות."
אמנם המחקר שנערך נחשב לקטן יחסית אך מחבריו טוענים כי השימוש במיינדפולנדס יכול להיות יעיל בעוד שלל מטלות ביתיות יום יומיות בכדי להפיג מתחים ולשפר את התפקוד הכללי.