עגבניות הן עולם ומלואו. הן סימפוניה של טעם ובריאות שמהוות את הבסיס לאין ספור מנות בכל מטבח שאפשר לחשוב עליו מסביב לעולם. במדריך הבא נצא אתכם למסע בעקבות העגבנייה המושלמת. מזני העגבניות המומלצים ביותר, לשיקולים עונתיים והסודות שיעזרו לכם לקנות עגבניות טריות במיוחד בכל פעם מחדש.
על זני עגבניות
לפני שנדע איך לבחור עגבניות, נעמיק מעט בסוגי וזני העגבניות הנפוצים בשוק. מלבד הזן הקלאסי הנפוץ, ישנם מספר זנים פופולריים אחרים עם טעמים ומרקמים ייחודיים.
עגבניות תמר (Roma): בעלות צורה מוארכת ומרקם בשרני ודחוס. אידאליות להכנת רטבים בשל הלחות הנמוכה יחסית. פופולריות בעיקר במטבח האיטלקי.
עגבניות שרי (Cherry): העגבניות הישראלית הקטנטנות והעגלגלות בגודל ביס ששופעות מתיקות ומתאימות בעיקר כתוספת לסלט, לפסטות וכחטיף בריא.
עגבניות לב השור (Beefsteak): עגבניות גדולות ובשרניות עם טעמים עזים. מושלמות לסנדוויצ'ים וסלטים בהם עגבניות הן הכוכבות הראשיות.
עגבניות ירוקות: זנים ירוקים של עגבניות מתאפיינים בטעמים חמוצים בדרך כלל. העגבניות מומלצות לרוב לטיגון שמוציא מהן את פרופיל הטעמים השלם.
שיקולים עונתיים
הטעם ואיכות העגבנייה משתנים משמעותית בהתאם לעונות השנה. בבסיסה, עגבנייה היא בעיקר פרי קיץ שמשגשגת במזג אוויר חם ושטוף שמש. בתנאים אלו העגבניות מגיעות לשיא טעמן וטריותן עם מלוא הערכים התזונתיים ומגיעות לבשלות עם עסיסיות מקסימלית בקלות.
באביב ובסתיו ניתן למצוא מגוון רחב עדיין של עגבניות טריות, למרות שטעמן אינו עז כמו עגבניות הקיץ. הן מתאימות לבישול שיכול להעצים את טעמן. בחורף רוב העגבניות מגיעות מגידול חממה וחסרות את הטעמים המובחנים של עגבניות הקיץ.
באקלים הישראלי החם ושטוף השמש יחסית גם בחודשי החורף, ניתן למצוא עגבניות עסיסיות ומלאות טעם לאורך רוב השנה אך את הטובות ביותר ניתן עדיין להשיג בעיקר בחודשי הקיץ החמים.
עוד טעימה: איך לקלף עגבניות בקלות ובמהירות
איך לבחור עגבניות מושלמות
מראה
המראה החיצוני של העגבנייה הוא הסימן הראשון לאיכותה ולרמת הטריות שלה. חפשו עגבניות עם צבע עז וחי ללא אזורים עם שינויי צבע. עגבנייה טרייה תהיה בעלת צבע עמוק ואחיד, לא משנה אם מדובר בעגבנייה אדומה, צהובה או ירוקה. הימנעו מעגבניות עם צבע לא אחיד שמצביע על הבשלה לא אחידה.
קליפת העגבנייה צריכה להראות חלקה ומוצקה ללא קמטים, סדקים ופגמים אחרים. פגמים קטנים באזור הגבעול לא משפיעים מהותית על הטעם אבל פגמים גדולים יותר יכולים להצביע על בשלות יתר. מבחינת צורה, חפשו עגבניות סימטריות בגודל נורמטיבי ביחס לזן הפרי. אזור הגבעול צריך להיות בעל מראה ירוק וטרי, גבעול נבול בצבע חום יכול להצביע שהעגבנייה כבר ישנה.
מגע
השלב הבא הוא להרגיש את העגבנייה על מנת להבין את מידת טריותה ובשלותה. לחצו על העגבנייה בעדינות עם האגודל – עגבנייה טרייה ובשלה תיכנע מעט למגע אבל אך תרגיש עדיין מוצקה. עגבניות רכות מדי הן לרוב בשלות יתר על המידה או מקולקלות.
עגבנייה מושלמת תרגיש גם במשקל פרופורציונלי לגודלה, מה שמצביע על עסיסיות ובשלות. עגבניות שמרגישות קלות מדי ביחס לגודלן הן לרוב לא בשלות מספיק ובעלות טעמים דלים יותר.
קליפת העגבנייה צריכה להרגיש חלקה ומתוחה ללא קמטים. עגבנייה רפויה היא סימן לבשלות יתר או התייבשות. העגבנייה בכללותה צריכה להרגיש אחידה ללא גושים או נקודות חשודות עם פגמים וסדקים. אזור הגבעול צריך להרגיש מעט רך יותר משאר העגבנייה, אזור גבעול מוצק מדי מצביע על עגבנייה שטרם הבשילה.
ריח
ניחוח העגבנייה יכול לספר לא מעט. עגבנייה טרייה ובשלה תהיה בעלת ארומה אדמה נקייה ומובחנת וניחוח מתקתק ומעקצץ שמזכיר גינה רעננה. הריחות הללו מצבעים על הטעם והטריות של העגבנייה. עגבניות ללא ריח הן לרוב לא בשלות או עם טעם חסר ואילו עגבניות עם ריח חמצמץ או מעופש מצביעים על קלקול ותנאי אחסון לא נאותים.
איפה לקנות עגבניות טריות
המקום ממנו אתם רוכשים את העגבניות שלכם יכול להשפיע גם הוא כמובן על האיכות והטריות שתקבלו.
שווקי איכרים מקומיים הם אפשרות מעולה למציאה של עגבניות טריות ומלאות טעמים והזדמנות לשוחח פנים מול פנים עם החקלאים בכדי לקבל מידע על הזנים והגידולים השונים. עגבניות בשוק איכרים נקטפות לרוב בשיא בשלותן ומציעות את הטעם העז ביותר בדרך כלל.
גם חנויות אורגניות מציעות לרוב תוצרת איכותית עם עגבניות אורגניות שגודלו ללא הדברה. עגבניות אורגניות מתהדרות בפרופיל טעמים שונה במעט וידידותיות יותר לסביבה.
אחסון עגבניות
אם כבר בחרתם את העגבנייה המושלמת, חשוב לדעת איך לאחסן עגבניות בכדי לשמור עליהן טריות לאורך זמן.
שמרו עגבניות בשלות בטמפרטורת החדר הרחק מאור שמש ישיר. הניחו את העגבניות עם הגבעול כלפי מעלה בכדי להפחית לחץ על הצד הרך יותר ולמנוע פציעות. הקפידו גם לשמור עגבניות בשכבה אחת אחידה, בעדיפות בסלסלה או בקופסא מאווררת, הימנעו מאחסון בקופסאות פלסטיק שעלולות ללכוד לחות.
אם העגבניות עוד לא הבשילו לחלוטין, שמרו אותן בשקית נייר עם בננה או תפוח, מה שיאיץ את תהליך ההבשלה. אם העגבנייה כבר בשלה אבל אתם לא מתכננים להשתמש בה מיד, הניחו אותה במקרר בכדי להאט את ההבשלה, זכרו להביא אותה חזרה לטמפרטורת החדר בכדי להחזיר לה את טעמיה המקוריים.
יתרונות בריאותיים של עגבניות
מעבר לטעמים, עגבניות עשירות באין ספור רכיבים תזונתיים שמועילים לבריאות. עגבניות הן מקור מצוין לוויטמין C ו-K, אשלגן וחומצה פולית. ויטמין C הוא נוגד חמצון עוצמתי ואשלגן מסייע באיזון לחץ הדם. בזכות תכולת הסיבים והמים הגבוהה, הן יכולות גם לסייע בשמירה על מערכת עיכול תקינה
מעבר לכך עגבניות עשירות בליקופן, אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים ביותר שמעניק לעגבנייה גם את הצבע העז שלה. ליקופן נקשר בשלל מחקרים לסיוע בהפחתה של מחלות לב ומחלות כרוניות אחרות. השילוב בין אשלגן, ויטמין C וליקופן תורם במיוחד לבריאות הלב וכלי הדם בעזרת הורדת לחץ הדם והפחתה של רמת הכולסטרול.
שילוב עגבניות בתפריט הקבוע שלכם מציע אם כך שלל יתרונות בריאותיים, מבריאות הלב ועד לחיזוק המערכת החיסונית. כמות הקלוריות הנמוכה לצד הערכים התזונתיים הופך את העגבניות למועדפות במיוחד לשילוב בכל דיאטה.
המידע בכתבה אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו בדרך כלשהי ייעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.