גידול עגבניות בבית: המדריך לגנן המתחיל

גידול עגבניות בבית יכול להפוך למספק במיוחד בזכות היבול הטרי ומלא הטעם. כך תגדלו עגבניות בבית, במרפסת או בגינה בקלות ובמהירות.
גידול עגבניות בבית
גידול עגבניות בבית

יש משהו קסום במיוחד בלגדל עגבניות ולטפח את הצמח בבית עד שהוא מניב את הפרי העסיסי והשמנמן שמתחנן להצטרף לסלט הטרי של ארוחת הצהריים. הטעם של עגבנייה טרייה שגדלה בשמש אצלכם במרפסת או בגינה הוא בלתי ניתן להשוואה לתוצרת מסחרית, עם טעמים מתפרצים ומרקם ללא תחרות.

במדריך הבא נלווה אתכם דרך כל התהליך, מבחירת זן העגבניות הנכון לגינה שלכם ועד לרגע שתתענגו על העגבנייה הראשונה מגידול ביתי אישי. לא משנה אם יש לכם גינה רחבת ידיים או מרפסת קטנה, המדריך הבא מתאים לכולם. בואו נתחיל במסע.

בחירת זן עגבניות נכון לשתילה

בחירה של זן העגבניות המושלם יכולה לעשות את כל ההבדל. עגבניות מגיעות במגוון רחב במיוחד של גדלים, צבעים וטעמים והבחירה יכולה לפעמים לסחרר. הנה מדריך מהיר שיעשה לכם סדר.

עגבניות מתחלקות ל-2 זנים עיקריים. יש את אלו שגדלות בצורה קומפקטית עם צמחים שמניבים פרי בבת אחת כמו עגבניות רומא, דניאלה או לב השור ומצוינות למי שיש לו אזור גידול קטן יחסית. לעומתן זנים כמו שרי או מטינה, ממשיכות לגדול ולספק פרי לאורך כל תקופת הגידול ודורושות שטח גידול רחב יותר.

האקלים הישראלי מתאים יותר לזנים עמידים בחום. באזורים חמים פחות אפשר לגדל זנים כמו מטינה, שיכולים להניב פרי עוד לפני החודשים החמים ביותר של הקיץ ובאזורים חמים יותר מומלץ לגדל זנים עמידים כמו רומא.

חשבו גם על מטרת הגידול עצמה. אם אתם מתכננים להשתמש בעגבניות בעיקר לסלטים, העדיפו לגדל לדוגמא עגבניות שרי. אם אתם בעניין של רטבים, עגבניות תמר יהיו בחירה מעולה לגידול.

שתילה נכונה של עגבניות

לאחר שבחרתם את העגבניות המועדפות, הגיע הזמן לשתילה עצמה. עגבניות מומלץ לשתול לקראת סוף החורף, בסביבות תחילת-אמצע חודש מרץ. עגבניות אוהבות חום וקשה להן להתמודד עם מזג אוויר קר במיוחד, לכן חשוב גם לבחור אזור מואר היטב ושטוף שמש עם אור שמש ישיר ומלא

מומלץ להכין את האדמה עם קומפוסט על מנת להעשיר אותה ראוי. וודאו גם שהאדמה והעציץ מנוקזים היטב בכדי למנוע הצטברות מים.

לאחר מכן חפרו עמוק מספיק בכדי לשתול לפחות 2/3 מהצמח, זאת בכדי לעודד את צמיחת שורשים יציבה וחזקה. הקפידו לרווח את השתילים כ-40-50 ס"מ אחד מהשני כדי להעניק מקום לצמיחה ולאפשר זרימת אוויר ראויה מסביב לצמח.

לאחר השתילה, השקו בנדיבות את האדמה סביב השורשים. בתקופת הצמיחה, הקפידו לשמור על האדמה לחה כל הזמן אבל לא ספוגה במים. שימוש בטפטפות למשל הוא אידאלי למטרה זו ומבטיח השקייה עמוקה ואחידה.

זני עגבניות גדולות יותר יזדקקו לתמיכה ומומלץ להתקין יתדות או פתרון מייצב אחר כבר בשתילה בכדי למנוע הפרעה לשורשים בשלב מאוחר יותר.

טיפול שוטף בשתילי העגבניות

בכדי להבטיח קציר שופע לאחר מכן, חשוב להקפיד על כמה כללי מפתח לטיפול בשתילי העגבניות.

מלבד השקייה קבועה ונכונה, מומלץ ליישם חיפוי אורגני סביב השתילים כמו גזם או קש שישמור על רמת הלחות ועל טמפרטורה יציבה של האדמה.

מומלץ גם להשתמש בדשן מאוזן, עדיף עשיר בזרחן או אשלגן, בכדי לעודד את צמיחת העגבניות. עדיף להימנע מדישון יתר, בעיקר עם חנקן, שעלול לקדם צמיחה מוגברת של עלים במקום פרי.

לזני שתילים גדולים יותר מומלץ לקצץ את העלים מעת לעת בכדי לאפשר לאור השמש ולאוויר להגיע לפרי. הפעולה גם עוזרת להפחית את הסיכון למחלות שונות של השתילים. שימוש לב להצטברות מזיקים והשתמשו בחומרי הדברה אורגניים בלבד אם יש צורך.

עוד טעימה: איך לחתוך עגבניות בצורה הנכונה – מדריך למתחילים

קוטפים ונהנים

הרגע לו חיכינו הגיע – קציר יבול העגבניות הביתי שלכם. כך תדעו מתי הגיע הזמן לקטוף את העגבניות הבשלות.

עגבניות מוכנות לקטיף כשהן מרגישות מוצקות למגע והגיעו לצבע המלא שלהן. קטפו אותן על ידי סיבוב עדין או השתמשו בזוג מספריים ייעודיים. הימנעו מאחסון של עגבניות טריות במקרר, מה שעלול לגרום להן לאבד מטעמן במהירות. במקום זאת אחסנו אותן בטמפרטורת החדר בשכבה אחת, הרחק מאור שמש ישיר.

אם מצאתם זן עגבניות שאתם אוהבים במיוחד, שמרו את הזרעים לשנה הבאה. בחרו כמה פירות בריאים ועסיסיים במיוחד, הוציאו את הזרעים וייבשו היטב לפני הזריעה בעונה הבאה.

גידול עגבניות בגינה הביתית
גידול עגבניות בגינה הביתית

איך לשתול עגבניות – צעד אחר צעד

הכנת הקרקע

בדקו את רמת ה-pH של האדמה. עגבניות משגשגות ב-pH בטווח של 6.0-6.8. ניתן לבדוק את רמת ה-pH בעזרת מד ייעודי.
הוסיפו קומפוסט בכדי להעלות את הפוריות. אם מדובר בכלי שתילה, הקפידו להשתמש בתערובת אדמה לשתילה באיכות גבוהה.

שתילה

חפרו לעומק 15-20 ס"מ או מספיק בכדי לכסות כ-2/3 מהצמח.
הסירו עלים נמוכים ושתלו. השורשים יתחילו להתפתח לאורך הגבעול הקבור באדמה.
הקפידו לרווח בין כל שתיל במרחק של כ-40-50 ס"מ לפחות והפרידו בין שורה לשורה למרחק של כמטר.

השקייה

השקו את השתיל בנדיבות ובקביעות ושמרו על האדמה לחה אך לא רטובה וספוגה מדי.
הקפידו להשקות בבסיס הצמח בכדי להימנע מהרטבת העלווה.

דישון וגיזום

שבועיים לאחר השתילה, התחילו להשתמש בדשן מאוזן פעם בחודש לפחות.
גזמו עלים בעת הצורך כדי לאפשר לאור שמש להגיע לפירות
ייצבו את הצמח בעזרת יתרות או כלובים לתמיכה אם יש צורך.

יש לכם טיפים לגידול עגבניות בבית? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות מטה.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!

עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות
התגובות שלכם
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
עוד כתבות שכדאי לזלול
קילוף עגבניות במיקרוגל
נמאס לקלף עגבניות? תכירו את השיטה שתחסוך לכם זמן ועצבים
טיפים למטבח
איך לחתוך עגבנייה כמו מקצוענים
איך לחתוך עגבניות כמו מקצוענים – בלי כל הבלגן
טיפים למטבח
למה אסור לשמור עגבניות במקרר
זו הסיבה שאסור לשמור עגבניות טריות במקרר
טיפים למטבח
עגבניות טריות על השיש במטבח
השיטה שעובדת: איך לקלף עגבניות בקלות ובמהירות
טיפים למטבח
טרנדים קולינריים טריים
המבורגר מוגזם - התפריט החדש של בורגר סטיישן
על הגריל: יצאנו לזלול את ההמבורגרים החדשים של בורגר סטיישן
חדשות האוכל
רשת בורגר סטיישן משדרגת את הכשרות ומשיקה תפריט חדש ומושחת. האם המהלך השתלם? יצאנו למסע זלילה וחזרנו עם כל המסקנות >>
גלידת נטפליקס אנד צ'יל 2 של בן אנד ג'ריס
עף על המדף: החטיפים, הגלידות והשוקולדים החדשים שאתם צריכים להכיר
חדש על המדף
הקאמבק של טוב טעם, סיקוול לבן & ג'ריס וביסלי חדש. סקירת כל החטיפים והמתוקים החדשים על המדף, ומה חשבנו על כל אחד >>
קולקציית עוגות לראש השנה 2025 של ביסקוטי
על הדבש ועל הטיקטוק: מה מכינים לכם בביסקוטי לראש השנה 2025?
חדשות האוכל
מתלבטים איזו עוגה להביא לראש השנה? טעמנו את קולקציית החג של ביסקוטי ובחרנו את המנצחת. וגם: כל הפרטים על טרנד ההאני באטר טוסט שהגיע לארץ >>
מדריכי אוכל שאסור לפספס
אחת ולתמיד: כמה זמן אפשר לשמור עוף טרי או מבושל במקרר?
טיפים למטבח
שמים סוף לגושים: איך לאחסן תבלינים במטבח
טיפים למטבח
אחת ולתמיד: איך לשמור על חלה טרייה ורכה לאורך זמן?
טיפים למטבח
עוד סיפורי אוכל