כמעט בכל מקרר מסביב לעולם תמצאו כנראה קרטון חלב. אך רבים מאתנו, כולל אני, אחסנו כנראה חלב בצורה לא נכונה בשלב כלשהו. אחסון חלב בדלת המקרר מתוך הרגל, נשמע אולי כמו פרט שולי, אך יש לו השפעה משמעותית על טריות החלב ועל הערכים התזונתיים.
במאמר הבא, שמגובה על ידי מחקרים אחרונים וממצאים מדעיים, אחלוק מדוע שמירה של חלב בדלת המקרר היא טעות ונספר על הדרך הנכונה לאחסן חלב במקרר בכדי לשמור על איכותו לאורך זמן ולמנוע ממנו להתקלקל במהירות.
מאחסנים חלב בדלת המקרר? אתם עושים טעות
זו סצנה מוכרת בהרבה מטבחים – פותחים את המקרר ושולפים בנוחות קרטון חלב מהדלת. אך הרגל האחסון הזה הוא לא הבחירה האידאלית עבור החלב שלכם. דלת המקרר היא האזור המועד ביותר במקרר לשינויי טמפרטורות.
בכל פעם שדלת המקרר נפתחת, המוצרים שמאוחסנים באזור הדלת נחשפים לאוויר חם שיכול לשנות מהותית את הטמפרטורה. זה נכון במיוחד בבתים בהם דלת המקרר נפתחת פעמים רבות במהלך היום.
לחוסר האחידות בטמפרטורה יש השפעה משמעותית על החלב. אזור הדלת לא יכול לשמר טמפרטורה אחידה, מה שמוביל לקלקול מהיר יותר של החלב. התופעה לא תשפיע רק על הטעם אלא גם על הערכים התזונתיים ויכולה להאיץ צמיחת בקטריות, מה שעלול להוביל לבעיות עיכול שונות.
עוד טעימה: איך לאחסן חמאה במקרר בצורה הנכונה
המדע מאחורי אחסון חלב
חלב הוא מוצר מזון רגיש במיוחד שדורש טיפול עדין על מנת לשמור על איכותו ובטיחותו. הגורם שמשפיע יותר מכל על אורך חיי המדף של החלב הוא הטמפרטורה בה הוא נשמר. על פי מומחי מזון, חלב צריך להיות מאוחסן בטמפרטורה של מתחת ל-4 מעלות בכדי למנוע צמיחת בקטריות כמו סלמונלה, אי קולי וליסטריה שמתרבים במהירות בטמפרטורות גבוהות.
מחקרים בנושא שימור מזון הבליטו את החשיבות ומצאו כי אפילו עלייה קטנה בטמפרטורת האחסון של החלב יכולה להוריד משמעותית את אורך חיי המדף שלו, לעיתים עד למחצית הזמן. מעבר לכך, הטמפרטורה הלא אחידה משפיעה על הערכים התזונתיים, זאת מאחר והחלבונים והאנזימים בחלב מתפרקים מהר יותר בטמפרטורות גבוהות, מה שמוביל להפחתה של כמויות רכיבים מועילים שונים כמו ויטמין B ו-C.

איך לשמור חלב במקרר
בכדי לוודא שהחלב שלכם נשאר טרי ובטוח לצריכה, כדאי לעקוב אחר כמה טיפים מעשיים לאחסון חלב במקרר.
אחסנו את החלב באזור הקר ביותר במקרר כמו בחלק האחורי של אחד המדפים הפנימיים שם הטמפרטורות גם יציבות יותר. הימנעו מאחסון חלב בדלת המקרר ובאזורים שקרובים לאור, מאחר ואלו נוטים להיות חמים יותר.
בדקו מעת לעת את טמפרטורת המקרר בכדי לוודא שהיא מכוונת ל-4 מעלות או פחות בכדי לספק סביבה אידאלית לחלב ולמוצרים מתכלים אחרים.
שמרו את החלב באריזה המקורית בכדי להגן עליו מאור ולחשוף אותו פחות לחמצון שיכול להשפיע על הטעם ועל אורך חיי המדף.
הקפידו לסגור את החלב עם הפקק היטב והימנעו מאחסון חלב ליד מזון עם ריחות חזקים כמו דגים או בצל בכדי למנוע העברת טעם וזיהומים.
אחסון חלב צמחי
הפופולריות של חלב צמחי כמו חלב סויה, שקדים או שיבולת שועל, עלתה משמעותית בשנים האחרונות. בעוד שאלטרנטיבות אלו שונות מחלב פרה, גם הם דורשים אחסון נכון על מנת לשמור על איכותם.
גם חלב צמחי מומלץ לאחסן בחלק האחורי של אחד המדפים הפנימיים של המקרר באזור עם טמפרטורה נמוכה ויציבה ולהימנע מאחסון החלב בדלת המקרר. זאת על מנת לשמור על הטעמים ולמנוע קלקול מהיר יותר. אמנם חלב צמחי לא יתקלקל מהר כמו חלב פרה רגיל, הוא עדיין רגיש לשינויי טמפרטורות ואחסון שלו באזור עם טמפרטורה יציבה תשמור על טריותו בצורה טובה יותר.
יש לכם טיפ מנצח שעוזר לשמור על חלב טרי לאורך זמן במקרר? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.