כנראה שלא תמצאו מקררים רבים בישראל ובעולם בכלל בלי חמאה, אם לטיגון, להעשרת מנות ותבשילים, לאפייה או סתם למריחה על פרוסת לחם. למרות זאת, לא רבים מודעים לדרך הנכונה לאחסן חמאה וכמה זמן מותר לשמור חמאה במקרר בצורה בטוחה לפני שהיא מאבדת מאיכותה והופכת למפגע בריאותי.
אורך חיי המדף של חמאה מושפע ממספר גורמים כמו סוג החמאה, תוספות שונות ותנאי האחסון שלה. במדריך הבא נבין את חשיבות תאריך התפוגה על החמאה, את הסימנים לחמאה שהתקלקלה ואיך צריך לאחסן חמאה במקרר בכדי לשמור על טריותה לאורך זמן.
עוד טעימה: מגש חמאה – הטרנד הלוהט של טיקטוק
להבין את החמאה
חמאה היא תוצר חלב שנוצר מחביצת שמנת עד להפיכתה למוצקה. היא מורכבת לרוב מחומצות שומן, מים וחלבונים כשחמאה מסחרית מכילה לרוב 80% שומנים ו-20% של מוצקי חלב לא שומניים ומים. ככל שאחוז השומן גבוה יותר, כך חיי המדף ארוכים יותר. בנוסף, חמאה בתוספת מלח מחזיקה לרוב בחיי מדף ארוכים יותר מאחר והמלח משמש כחומר משמר ומעכב גדילת בקטריות.
איך לאחסן חמאה
הדרך בה אתם מאחסנים את החמאה משפיעה משמעתית על אורך חיי המדף ועל איכותה. תמיד מומלץ לשמור את החמאה במקרר בכדי להאט צמיחת בקטריות ומזיקים אחרים שעלולים לגרום לקלקול מהיר. כדאי גם לשמור את החמאה באריזה המקורית עד השימוש בכדי להפחית חשיפה לאוויר ולחות.
לאחר הפתיחה, יש לשמור את החמאה בקופסא אטומה או עטופה היטב בנייר כסף או ניילון נצמד בכדי לשמור על איכותה ולמנוע ממה לספוג ריחות במקרר. חשיפה לאור ואוויר יכולה להשפיע על הטעם, הארומה ולהוביל גם לחמצון שפוגע באיכות השומנים בחמאה.
הקפידו לשמור את החמאה במדף בצד האחורי של המקרר היכן שהטמפרטורה יציבה וקרה יחסית, וודאו שהמקרר מכוון ל-4 מעלות או פחות. אם אתם מעדיפים לשמור חמאה בחוץ למריחה קלה, שקלו להשתמש בכלי לחמאה ושמרו בו רק את הכמות בה אתם מתכננים להשתמש למספר ימים.
עוד טעימה: איך לרכך חמאה בקלות ובמהירות
כמה זמן אפשר לשמור חמאה במקרר?
חמאה ללא תוספת מלח ניתן לשמור במקרר עד חודש לאחר התאריך המופיע על גבי האריזה. חמאה בתוספת מלח היא בעלת אורך חיי מדף ארוכים יותר ותחזיק מעמד במקרר עד לשלושה חודשים מעבר לתאריך המוטבע באחסון נכון. חשוב תמיד להסתמך על החושים ולאתר סימנים לקלקול של החמאה, במיוחד אם התאריך הנקוב עבר.
סימנים לחמאה מקולקלת
חשוב לדעת איך לזהות סימנים לחמאה שהחלה להתקלקל בכדי למנוע צרבות, הרעלות מזון ומצבים בריאותיים אחרים.
ריח: חמאה טרייה היא בעלת ריח נקי וארומה קרמית. אם לחמאה יש ריח חמוץ או מעופש, זה סימן ברור לחמאה שעבר זמנה.
צבע: חמאה שהחלה להתקלקל תאבד מאחידות הצבע שלה ועלולה לפתח כתמי עובש. כל שינוי מהצבע הטבעי של החמאה עלול להצביע על קלקול.
מרקם: אם המרקם של החמאה כבר לא חלק והפך לגרגרי, שמנוני או מופרד, ככל הנראה עבר זמנה ועדיף להיפטר מהחמאה.
טעם: אם החמאה עוברת את המבחנים אחרים אבל אתם עדיין לא בטוחים, קחו טעימה קטנה. אם החמאה חמצמצה אם עם טעם לא נעים, עדיף להיפטר ממנה.
המידע בכתבה אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף להתייעצות עם רופא ואין לראות בו בדרך כלשהי ייעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.