כן, אנחנו יודעים, הרגלים קשה לשנות, במיוחד הרגלי בוקר אישיים. אבל אם גם אתם נוהגים להתעורר בכל בוקר, להכין קפה בעיניים עצומות וללגום דבר ראשון לפני הכל, כדאי לדעת שעלול להיות לכך מחיר בריאותי.
מחקרים לאורך השנים מצאו כי צריכת קפה על בטן ריקה ככל הנראה לא תגרום לנזק לקיבה עצמה לרוב האנשים, אך בקרב בעלי קיבה רגישה יותר, ההרגל עלול לגרום לתופעות בריאותיות שונות. בנוסף, צריכת קפה על בטן ריקה יכולה להשפיע על האיזון ההורמונלי בגוף בקרב אוכלוסיות שונות.
כמו כל דבר בשנים האחרונות, הנושא עלה מחדש לתודעה בזכות הרשת החברתית טיקטוק וסרטון של תזונאית פופולרית שהפך לשיחת היום בקרב חובבי הקפה עם מאות אלפי צפיות ואלפי תגובות.
בסרטון מסבירה התזונאית אוליביה הדלנד כי שתיית קפה דבר ראשון על הבוקר על בטן ריקה עלולה לגרום בין השאר להפרעות הורמונליות שמשבשות את הפעילות של מערכות הגוף השונות ומכניסה אותו למצב לחץ בנוסף לבעיות בקיבה בעקבות חומציות הקפה.
עוד טעימה: זה מה קורה לגוף שלכם כשאתם מפסיקים לשתות קפה
לדברי הדלנד קפה על בטן ריקה גורם לגוף להיכנס למצב לחץ מה שגורם רבים מאיתנו להיות יותר קופצניים, חרדתיים, עצבנים ו"על הקצה" עם דופק לב מואץ ויכולת ריכוז נמוכה.
אמנם רבים מאתנו מפרשים את התחושה הזו כדבר היחיד שמעורר אותנו כראוי בבוקר, אך בסופו של דבר אנחנו מכבידים בכך על הגוף ומעלים בו את רמות הלחץ. הסטרס הזה על הגוף עלול לגרום בין השאר לשינויים הורמונליים ותופעות כמו אקנה, אובדן שיער, חרדות והשפעה על המחזור הנשי.
עוד טיפים ומדריכים שווים באינסטגרם של לזלול
איך קפה משפיע על מערכת העיכול?
אמנם על פי המחקרים הקיימים, אין חשש לנזק ממשי למערכת העיכול כתוצאה משתיית קפה על בטן ריקה בבוקר, אך העלייה בייצור חומצות הקיבה עלולה לגרום לבעלי קיבה רגישה לתופעות של צרבת, קלקול קיבה, בחילות ולהגביר את הסיכוי ללקות בתסמונת המעי הרגיז.
קפה ידוע גם כבעל תכונות המזרזות את תנועות המעיים ומשפרות את התפקוד הסדיר של מערכת העיכול, אך כאמור גם במקרה הזה היעילות פוחתת כשאנחנו שותים את הקפה על בטן ריקה.
כמובן שכל הממצאים מתייחסים לקפה בלבד, ללא חלב, סוכר או תוספים אחרים שיכולים להשפיע על הגוף ומערכת העיכול בדרכים רבות.
אם קשה לכם במיוחד להיפרד מן ההרגל, עקבו אחר הגוף שלכם במהלך היום לאורך שבוע, אם אתם מבחינים בתופעות מוגברות של צרבת או תופעות הורמונליות שונות, נסו להוסיף חטיף קטן לצד הקפה בבוקר ובדקו איך הגוף מגיב.
עוד טעימה: איך להקל על צרבת במהירות
ומה לגבי השפעות הורמונליות?
שתיית קפה מיד כשמתעוררים, גם אם אוכלים משהו ליד, עלולה לגרום למגוון הפרעות הורמונליות כמו שיבוש השעון הביולוגי והפרעות שינה שונות בעקבות שחרור לא מאוזן של ההורמון קורטיזול במצבים של לחץ.
למעשה, רמת הקורטיזול בגוף בשיאה כשעה לאחר שהתעוררנו באופן טבעי על מנת לעזור לגוף להיות במיטבו לקראת היום החדש, צריכת קפאין סמוך להתעוררות דווקא מפחיתה את רמת הקורטיזול בגוף וגורמת לנו לצרוך יותר קפה על מנת להתעורר.
רוצים לזלול עוד? עקבו אחרינו באינסטגרם.
אז להפסיק לשתות קפה בבוקר?
כאמור, ההשפעות השליליות של קפה רלוונטיות בעיקר אם מדובר בדבר הראשון שאתם צורכים על הבוקר. בכדי למנוע את התופעות הבריאותיות המדוברות הקפידו לאכול משהו קטן לצד הקפה או לשתות כוס מים לפני שאתם שותים את הקפה.
בהוספת המעשה הקטן הזה לשגרת הבוקר שלכם גם תקלו על איזון החומציות בקיבה וגם תאזנו את רמות הקורטיזול בגוף, מה שיפחית תחושות של לחץ וחרדה בגוף כתוצאה מבוסט האדרנלין.
מחקרים לאורך השנים דווקא מצאו יתרונות רבים לצריכת קפה כמו סיכון מופחת למחלות עורקים, הגנה על הכבד, מניעת מחלות כמו סכרת ושיפור התפקוד הקוגניטיבי.