פריכות וממכרות: מתכון לעוגיות אוזני פיל קלאסיות

עוגיות פלמייר, שידועות אצלנו בעיקר כעוגיות אוזני פיל, הן פינוק נוסטלגי וממכר. מתכון לעוגיות קלאסיות, זהובות ומוקרמלות שאי אפשר להפסיק לזלול
עוגיות אוזני פיל - פלמייר
עוגיות אוזני פיל - פלמייר
שיתוף

עוגיות פלמייר, שרובנו מכירים בתור עוגיות אוזני פיל, נחשבות קלאסיקה צרפתית שמשלבות בין פשטות לתחכום עם בצק עלים, חמאה וסוכר בלבד וגרסאות מתוחכמות יותר שמשלבות גם קינמון, אגוזים ותוספות אחרות.

השם פלמייר עצמו מגיע מהמילה הצרפתית לעץ דקל, מחווה לצורת המאפה שמזכיר את העלים או הכפות של עץ הדקל. בעבר, העוגיות נחשבו כסמל לשחיתות והיו פופולריות בקרב המעמדות הגבוהים ועם הזמן עשו דרכן אל לבבם של רבים בצרפת וברחבי העולם.

אמנם אין כמו לכרסם פלמייר אותנטיות במאפייה פריזאית אותנטית עם ניחוח החמאה והקרמל באוויר, אך בעזרת המתכון הבא, תוכלו לייצר את הפריכות הממכרת הזו גם אצלכם במטבח הביתי.

עוד טעימה: מתכון לקאפקייקס תותים בשמנת שחייבים לנסות

איך להכין אוזני פיל – צעד אחר צעד

עוגיות פלמייר או אוזני פיל נחשבות לפשוטות מאוד גם מבחינת ההכנה וגם מבחינת המרכיבים הדרושים. כל מה שתצטרכו זה בצק עלים איכותי על בסיס חמאה וסוכר.

עיצוב העוגיות

הניחו נייר אפייה על משטח העבודה ופזרו סוכר. הניחו את הבצק מעל ורדדו לצורת ריבוע בעובי 3-4 מ"מ. לאחר מכן פזרו כמות נדיבה של סוכר על הבצק בצורה אחידה. הדקו את הסוכר אל הבצק בעדינות וקפלו את הצדדים הארוכים כלפי אמצע הבצק, כאילו אתם סוגרים ספר.

לבסוף, קפלו חצי אחד על החצי השני בכדי ליצור את צורת אוזני הפיל האופיינית. קררו את הבצק המעוצב שוב בכדי לייצב את החמאה ולהקל על חיתוך העוגיות לאחר מכן. בכך תוודאו שהעוגיות ישמרו על צורתן גם בזמן האפייה.

אפיית העוגיות

כעת הגיע הזמן להפוך את הבצק המעוצב שלנו לעוגיות פלמייר זהובות, מקורמלות ופריכות. חממו את התנור ל-200 מעלות והכינו תבנית עם נייר אפייה.

בינתיים, הוציאו את הבצק מהמקרר והניחו על קרש חיתוך. חתכו את הקצוות עם סכין חדה ופרסו לעוגיות בעובי של כסנטימטר. הקפידו לשמור על חיתוך אחיד בכדי להבטיח אפייה אחידה. הקפידו לעבוד מהר בשלב זה בכדי לא לחמם את הבצק יתר על המידה. אם יש צורך, הכניסו את העוגיות החתוכות לקירור נוסף.

לאחר מכן, הניחו את עוגיות הפלמייר על התבנית עם נייר האפייה. השאירו מרווח של כ-5-6 ס"מ בין עוגייה לעוגייה בכדי להעניק להן מקום להתרחב. אפו למשך 15-20 דקות או עד שהעוגיות מתנפחות ומשחימות לגוון זהוב עם קצוות מקורמלים. לבסוף, הניחו את העוגיות על רשת תנור לכמה דקות להתייצבות והגישו.

טיפים למתקדמים

שמירה על טמפרטורה: שמרו על הכול קר עד הרגע שהעוגיות נכנסות לתנור. בכך תוכלו לוודא שהחמאה נמסה כראוי ויוצרת את האדים שמרימים את שכבות הבצק.

רידוד מדויק: הקפידו לרדד את הבצק בצורה אחידה ולשמור על אותו העובי בכדי להבטיח לעוגיות אפייה ומרקם אחידים

כמויות סוכר: אל תפחדו להוסיף סוכר, מעבר למתיקות הוא אחראי ליצור את הקרמול הזהוב המיוחד. עם זאת, אל תגזימו עם הכמות, בכדי לא לשרוף את העוגיות

עיבוד יתר של הבצק: מומלץ לעבד את הבצק מעט ככל האפשר בכדיי לשמור עליו רך ולקבל את השכבות הפריכות הרצויות לאחר האפייה.

עוד טעימה: איך לשמור על עוגיות פריכות ליותר משבוע

שאלות ותשובות

אפשר להשתמש בבצק עלים תוצרת בית?

בעוד בצק עלים תוצרת בית יעניק טאץ' מיוחד משלו, מאפיות רבות מציעות כיום בצק עלים איכותי שניתן לקנות במקום על פי משקל, מה שמקצר את הדרך בצורה מעולה למי שמעוניינים לאפות אוזני פיל בלי עבודת הקיפול. הקפידו רק להפשיר את הבצק כראוי על פי ההוראות שעל האריזה.

איך לשמור את אוזני הפיל האפויות?

ניתן לשמור את העוגיות בקופסה אטומה בטמפרטורות החדר. הן יהיו במצב האידאלי כ-48 שעות ויחלו לאבד מהפריכות בהדרגה לאחר מכן.

אפשר להוסיף עוד טעמים לעוגיות?

בטח. תרגישו חופשי לפזר על הסוכר גם קינמון, אגוזים או כל תבלין ותוספת אחרת שמתחשק לכם בכדי לגוון את הטעמים של אוזני הפיל המקוריות.

למה אוזני הפיל לא התנפחו כמו שצריך?

בדרך כלל העוגיות לא תופחות בגלל שהחמאה נמסה מהר מדי, מה שנגרם לרוב עקב תנור לא חם מספק אם בצק לא קר מספיק לפני האפייה. וודאו שהתנור חם ושהעוגיות קרות למגע בטרם תכניסו אותן לאפייה.

ניסיתם את המתכון? יש לכם שאלות על תהליך האפייה? אולי טיפ לשדרוג אוזני פיל שכולם חייבים להכיר? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.

עוגיות אוזני פיל - פלמייר

עוגיות אוזני פיל קלאסיות (פלמייר)

זמן הכנה 40 minutes
זמן בישול 20 minutes
סה"כ 1 hour

מרכיבים
  

  • 2 כוסות סוכר
  • 500 גרם בצק עלים חמאה איכותי

הוראות הכנה
 

  • פזרו 2 כפות סוכר על משטח העבודה והניחו את בצק העלים. רדדו לעובי 4-5 מ"מ ופזרו בנדיבות עוד סוכר על הבצק
  • קפלו 2 צדדים כלפי האמצע עד שהם ייפגשו ופזרו את שארית הסוכר מלמעלה.
  • קפלו כל צד שוב אל האמצע ואז קפלו צד אחד על השני כאילו אתם סוגרים ספר
  • העבירו את הבצק לתבנית עם נייר אפייה, כסו בניילון נצמד והעבירו למקרר או למקפיא לחצי שעה.
  • לאחר הקירור, חממו תנור ל-200 מעלות והעבירו את הגליל לאזור העבודה. חתכו לרצועות בעובי של כסנטימטר. טבלו כל רצועה בסוכר נוסף.
  • סדרו את העוגיות על תבנית עם נייר אפייה. הקפידו להשאיר רווחים (כ-5-6 ס"מ) להתרחבות העוגיות. פזרו עוד כף סוכר מלמעלה.
  • אפו במשך 15-20 דקות או עד שאוזני הפיל משחימות, מזהיבות ומתנפחות ונוצרת שכבה מקורמלת ושחומה.
  • הוציאו מהתנור ולאחר מספר דקות העבירו לרשת תנור לצינון בטמפרטורת החדר. הגישו עם תה או קפה.

הערות

אוזני הפיל יהיו במיטבן ביום האפייה אך ניתן לשמור אותן בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד ליומיים.
 
צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת