איך לבדוק אם ביצה טרייה או מקולקלת?
קרדיט תמונה – מערכת לזלול

אחת ולתמיד: איך יודעים אם ביצה טרייה או מקולקלת

לא תמיד כדאי להסתמך רק על תאריך התפוגה שעל הביצים. אספנו את כל השיטות שיעזרו לכם לדעת האם הביצה טרייה או מקולקלת שעבר זמנה
שיתוף

תוכן עניינים

אם בארוחת הבוקר או בארוחת הערב, ביצים מהוות חומר גלם פופולרי במיוחד להכנת שלל מנות, תבשילים, מאפים וקינוחים. אך עם הפופולריות מגיעות גם הסכנות.

ביצים הן חומר גלם רגיש במיוחד להתפתחות בקטריות ומחלות שעלולות לגרום לשלל בעיות בריאותיות, זיהומים במערכת העיכול והרעלות מזון, כך שיש להיזהר במיוחד מצריכה של ביצים שפג תוקפן ויש להקפיד ולבדוק את מצב הביצה אם משהו מרגיש לכם מוזר ותאריך התפוגה המוטבע על הביצה קרוב.

עוד טעימה: כדאי לדעת – כמה ביצים מותר לאכול ביום?

למה ביצים מתקלקלות?

ביצים מתקלקלות מ-2 סיבות עיקריות: התפתחות בקטריות ושינויים כימיים. בקטריות יכולות לחדור לביצה דרך הנקבוביות בקליפה ולגרום לקלקול מהיר.

שינויים כימיים יכולים להתרחש בעקבות אובדן לחות ופחמן דו חמצני שמשפיע על איכות הביצה והמרקם שלה וביצים יכולות להתקלקל מהר יותר אם הן נחשפות לטמפרטורות גבוהות, לחות גבוהה, אור וחמצן לכן חשוב לאחסן ביצים בצורה הנכונה בכל עת.

אספנו את השיטות המובילות לבדיקת טריות הביצה שיעזרו לכם להבין האם הביצה פגה תוקף או שהיא עדיין טרייה וטובה לאכילה בקלות ובמהירות ומהם הסימנים לביצה מקולקלת.

עוד טעימה: כמה זמן מותר לשמור ביצה קשה במקרר – המדריך המלא

איך לזהות אם ביצה טרייה או מקולקלת

מבחן הריח

המבחן האינטואיטיבי והפשוט מכולם לבדיקת טריותה של ביצה הוא מבחן הריח. כל מה שתצטרכו בשביל לבצע את השיטה הוא כמובן חוש הריח שלכם.

1. החזיקו את הביצה קרוב לאף והריחו.
2. אם לביצה אין ריח או ריח עדין טיפוסי, היא טרייה וטובה לאכילה.
3. אם הביצה מריחה כמו גופרית או בשר רקוב, הביצה כבר מקולקלת ויש לזרוק אותה.

ביצים מכילות רכיבים גופרתיים שמייצרים ריח רע כשהם מתפרקים. בביצה טרייה החומרים טרם החלו להתפרק לכן אין ריח מובחן וביצה רקובה הגופרית כבר התפרקה ומדיפה ריחות רעים המצביעים על כך שתוקפה עבר והיא אינה בטוחה לאכילה.

מידת יעילות: 9/10 – שיטה פשוטה, מהירה ויעילה שלא מצריכה דבר מלבד להסתמך על חוש הריח

מבחן הציפה

אחת מהשיטות הפופולריות והקלות ביותר לבדיקת טריותה של ביצה היא שיטת הציפה. על מנת לבצע את הבדיקה תצטרכו כוס גדולה או קערת מים וביצה.

1. מלאו כוס או קערה במים צוננים בטמפרטורת החדר, מספיק מים בכדי להכניס ביצה שלמה.
2. הכניסו את הביצה בזהירות למים.
3. אם הביצה שוקעת לתחתית הכוס או הקערה ונחה על צידה, היא טרייה וטובה לאכילה.
4. אם הביצה שוקעת ועומדת במאונך, היא עדיין בטוחה לאכילה אך לא טרייה במיוחד.
5. אם הביצה ממשיכה לצוף מעל פני המים, זמנה עבר והביצה כבר אינה בטוחה לאכילה.

כיסי האוויר בביצה מתרחבים וגדלים ככל שהביצה ישנה, כשהם נעשים גדולים מספיק הם גורמים לביצה לצוף במים. בביצה טרייה כיסי האוויר עדיין קטנים ולכן היא שוקעת בקלות.

על פי מחקר שנערך בשנת 2020 השיטה אמנם יכולה להבחין בין ביצים טריות או רקובות אך פחות מדויקת בכל מה שקשור לאבחון רמות טריות שונות.

בנוסף נמצא כי המבחן יכול להיות מושפע על ידי הטמפרטורה והמליחות של המים וגודל הביצה עצמה. כך שביצים ישקעו בקלות יתר במים קרים מאשר בחמים, מים עם מליחות גבוהה יותר יגרמו לביצים לצוף בקלות יתר וביצים גדולות יותר יצופו גם הן יותר בקלות מביצים קטנות.

מידת יעילות: 8/10 – שיטה יעילה וקלה אך גוזלת מעט זמן וארגון ועלולה להיות לא אמינה אם לא מבוצעת על פי התנאים הרצויים

מבחן השבירה

עוד שיטה פשוטה לבדיקת טריות הביצה כרוכה בשבירתה אל קערתה ובחינה מדוקדקת שלה:

1. שברו את הביצה בעדינות אל תוך קערה ובחנו את מראה החלבון והחלמון
2. אם חלבון הביצה נראה סמיך ונקי והחלמון נראה צהוב וחי, הביצה טרייה וטובה לאכילה.
3. אם חלבון הביצה דליל והחלמון חיוור, הביצה עדיין בטוחה לאכילה אך לא בשיא טריותה.
4. אם חלבון הביצה שינה צבע לגוונים ירקרקים או ורדרדים ובעל ריח מוזר, יש להיפטר מן הביצה במהירות האפשרית.

ביצים מאבדות לחות ופחמן דו חמצני ככל שעובר הזמן, מה שגורם לחלבון להפוך לדליל יותר ולחלמון להפוך לשטוח וחיוור. ביצה טרייה תהיה בעלת חלבון סמיך שמחזיק היטב את החלבון בעוד ביצה ישנה תהיה עם חלבון דליל וחלמון חיוור.

מידת יעילות: 7/10 – שיטה אמינה שמאפשרת בדיקה ויזואלית ישירה אך מבולגנת יותר מן השיטות האחרות.

מבחן הנר

שיטה נוספת ומסקרנת יותר לבדיקת טריותה של ביצה מצריכה נר או פנס בכדי לאבחן האם ניתן לאכול אותה או שתוקפה עבר.

1. הדליקו נר או פנס והחזיקו אותו מאחורי הביצה בחדר חשוך.
2. הביטו בצל שיוצרת הביצה מצידה השני.
3. אם הצל מראה את מתווה החלמון עם מעט כיסי אוויר מסביבו, הביצה טרייה ובטוחה לאכילה.
4. אם הצל של החלמון הוא בעל קווי מתאר מטושטשים יותר עם קצת יותר כיסי אוויר, היא טרייה פחות אך בטוחה לאכילה.
5. אם הצל הוא ללא קווי מתאר בכלל עם כיסי אוויר רבים סביבו, הביצה כבר אינה בטוחה לאכילה.

איבוד הלחות והפחמן דו חמצני בביצים לאורך זמן משפיע גם על שקיפותה. ביצה טרייה היא בעלת חלמון אטום ודחוס יותר שחוסם את האור בעוד שביצה ישנה היא בעלת חלמון שקוף למחצה שאור יכול לחדור דרכו.

מידת יעילות: 6/10 – אמנם השיטה מספקת מידע יעיל ואמין, אך מצריכה סביבה חשוכה, נר או פנס ובחינה מדוקדקת.

מבחן הסיבוב

שיטה נוספת ומוכרת לבדיקת טריותה של ביצה היא בעזרת סיבוב פשוט של הביצה על פני משטח כלשהו.

1. הניחו את הביצה על הצד על משטח ישר וסובבו אותה בעדינות.
2. אם הביצה מסתובבת במהירות ובאחידות ומפסיקה להסתובב כשאתם נוגעים בה קלות, היא טרייה וטובה לאכילה.
3. אם הביצה מסתובבת באיטיות וממשיכה להסתובב גם כשאתם נוגעים בה, הביצה ישנה יותר אך עדיין בטוחה לאכילה.
4. אם הביצה לא מסתובבת בכלל או כמעט שלא, היא כבר אינה טובה לאכילה ויש להיפטר ממנה.

לביצים יש מרכז נוזלי (החלמון והחלבון) שזז בתוך הקליפה. ביצה טרייה בעלת מרכז נוזלי צמיגי וסמיך שנותר במקומו כשהביצה מסתובבת. ביצה ישנה יותר תהיה בעלת מרכז דליל יותר שזז בזמן הסיבוב, מה שיוצר שינוי בתנועה הפנימית בתוך הביצה ועל המהירות והיציבות שלה.

מידת יעילות: 6/10 – אמנם מדובר בצורה כיפית ואטרקטיבית, אך מידת יעילותה תלויה בהקפדה על התנאים כמו המשטח, גודל הביצה ומהירות הסיבוב.

מגזין לזלול שואף להעניק לקוראים מידע מבוסס מחקרית תוך קישור למקורות אמינים ומוסמכים בכדי לספק מדריכים וטיפים אמינים ומועילים. עם זאת, התוכן המוצג במגזין הוא למטרות מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ, אבחון או טיפול רפואי מותאם אישית. עיינו בתנאי השימוש המלאים
צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת

כתבות בשבילך

חבל לפספס