תפוחי אדמה הם ללא ספק אחד מחומרי הגלם הפופולריים ביותר במטבח. הם משמשים באין ספור מתכונים שונים ברחבי העולם ונחשבים לחומר גלם זמין, זול וטעים. מתפוח אדמה אפוי בתנור לצ'יפס מטוגן ועד ניוקי תפוחי אדמה. איך לאחסן תפוחי אדמה לאורך זמן – המדריך השלם.
עוד טעימה: איך כדאי לאחסן דבש?
ואיך לאחסן נענע במקרר?
איך לאחסן תפוחי אדמה
צורת האחסון המומלצת ביותר היא מחוץ למקרר, בתוך שקית במקום חשוך וקריר יחסית. אם מדובר באזור בו הטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת החדר, תפוחי אדמה יכולים לשמור על מצבם עד חודשיים. בטמפרטורת החדר הם יהיו טובים לשימוש עד לשבועיים ימים.
כמה זמן תפוחי אדמה יחזיקו מעמד במקרר
אחסון של תפוחי אדמה במקרר אינו מומלץ מאחר והקירור גורם לעמילן להפוך לסוכר ולטעמם להיות מתוק יותר, אך אם אין לכם אופציה אחרת, הם יכולים לשרוד שלמים במקרר בין שלושה לארבעה שבועות. תפוח אדמה לא מבושל שנחתך ואוחסן בקערה עם מים קרים, יהיה טוב ל-24 שעות ומבושל בין שלושה לארבעה ימים במקרר.
כמה זמן תפוח אדמה מחזיק מעמד במקפיא?
בנוגע להקפאה, ההמלצה היא להקפיא תפוחי אדמה מבושלים בלבד. אחסון של תפוחי האדמה המבושלים במיכל אטום ישמור עליהם ראויים למאכל עד לשנה.
עוד טעימה: תפוח אדמה במיקרו – השיטה המנצחת
איך לדעת אם תפוח האדמה מקולקל?
אחרי שהבנו איך לאחסן תפוחי אדמה, כדאי לדעת גם את הסימנים לתפוח אדמה מקולקל. למעשה, אפשר לדעת זאת במגע. תפוח אדמה מקולקל ירגיש רך יותר. תוכלו גם להבחין בריח חמוץ או מעופש שמצביע על ריקבון.
שימו לב שנבטים המופיעים על פני השטח אינם סימן לריקבון, הם כן מסמנים הפחתה של החומרים המזינים והפחתה באיכותם, אך לא מצביעים על כך שבהכרח הגיע הזמן לזרוק אותם לפח.
הדעות לגבי הנושא עדיין חלוקות. בעוד רבים מאמינים שתפוחי האדמה עדיין ראויים למאכל גם לאחר שהנביטו, כל עוד אינם מראים סימנים נוספים כפי שצוין קודם לכן. לטענתם, כל מה שצריך זה להוריד את הנבטים ולבשל אותם כרגיל. אחרים ממליצים לזרוק את התפוחים שהפכו ירוקים או הנביטו בכדי להתגונן מפני הרעלה פוטנציאלית.
תפוחי אדמה מכילים רעלנים טבעיים הנקראים גליקואלקלואידים, בתפוח האדמה עצמו ריכוז הגליקואלקלואידים נמוך אך בקליפה הירוקה ובנבטים הריכוז עולה לגבוה משמעותית ואכילתם עלולה לגרום להקאות, כאבי בטן וחום.
לכאורה, קילופו של תפוח האדמה והסרה של הנבטים עליו אמור לפתור את הבעיה, אך עדיין תמיד בדקו בזהירות תפוחי אדמה שהפכו ירוקים או גידלו נבטים בטרם תחליטו האם להשתמש או לזרוק אותם.
תפוח אדמה מדורג בצמרת הגידולים הנצרכים בעולם לאחר אורז, חיטה ותירס ומהווה מוצר מזון בסיסי בכל העולם, במיוחד במזרח אירופה ובאסיה. מדענים מייחסים את מקורו להרי האנדים בדרום אמריקה שם תורבת לראשונה ומשם הגיעה לאנגליה ואירלנד.
בעולם יש כיום יותר מ-5,000 זנים שונים של תפוחי אדמה למטרות שונות כמו בישול, אפייה וטיגון. צריכתו בישראל עומדת על כ-45 קילו לאדם לשנה, כמות נמוכה יחסית לאירופה שם הצריכה נעה בין 70 ל-120 קילוגרם של תפוחי אדמה לנפש בשנה.