אין כמו הטעם המעודן של דג טרי ואיכותי, אבל איך בעצם אפשר לוודא שאתם בוחרים את הדגים הטובים ביותר מתוך המגוון המסחרר בחנות הדגים? בעזרת כמה טיפים קטנים ושימוש בחושים שלכם, תוכלו גם אתם לבחור את הדגים הטריים ביותר בכל פעם מחדש.
במדריך הבא נכסה את כל מה שצריך לדעת על בחירה בדגים טריים. מסימנים ויזואליים ומבחני ריח ועד לטיפים חכמים למתקדמים ושיטות אחסון נכונות שיוודאו שהדגים המעולים שבחרתם יחזיקו מעמד טריים ומלאי טעם.
מבחן המראה
אחד הסימנים האמינים ביותר לאיכות הדג ולטריותו נמצא במראה שלו. כשאתם ניגשים לבחור דג טרי, מומלץ לבדוק את הדברים הבאים:
עיניים: עיניים בהירות, ברורות ובולטות הן סימן שהדג טופל בצורה טובה. ככל שהדג מתיישן, העיניים יהפכו לשקועות ומעורפלות יותר.
זימים: זימים אדומים או ורודים מלאי צבע מצביעים על טריות. כשדג מאבד מטריותו, הזימים מאבדים מצבעם לגוון ורוד בהיר או חום ומקבלים מראה רירי יותר.
עור: דגים איכותיים יהיו בעל עור מבריק, מתוח ובהיר – בין אם מדובר בטונה אדומה או סלמון וורוד. כשהאיכות יורדת, העור נוטה לאבד צבע ולהתייבש.
בשר: אם ניתן, לחצו בעדינות על בשר הדג. הוא צריך להרגיש מוצק למגע, לח ועמיד. בשר דג רך שלא חוזר למקומו לאחר לחיצה מאותת שעבר זמנו של הדג.
דגים שלמים איכותיים יהיו ללא חתכים, פציעות או עור קרוע ובעלי קשקשים צמודים וחלקים. דגים טריים מאוד יהיו לרוב גם עם בטן נפוחה יותר. סטייק או פילה דג איכותי יהיה בעל צבע בהיר ואחיד, לח אבל לא רטוב וללא שינויי צבע או קצוות יבשים או שחומים.
מבחן הריח
חוש הריח שלכם הוא כלי נוסף ורב עוצמה שיכול לסייע באיתור דגים איכותיים וטריים. דגים טריים ידיפו ריח מתון עם ארומת ים עדינה וללא ריח דגים חזק. חלק מהדגים הטריים ביותר יהיו בעלי ניחוחות מתקתקים עדינים של הים.
ריחות שמנוניים או חמוצים לעומת זאת מעידים על דג שעבר זמנו. הריחות הרעים מצביעים לרוב על תחילתה של צמיחה בקטריאלית בעקבות קירור לא נכון.
דגים טריים או קפואים
בעוד אין דבר שישתווה לדגים טריים, מאכלי ים קפואים יכולים להוות פתרון זול ואיכותי עם בחירה נכונה ואחסון ראוי.
דגים טריים: בשווקים, דגים טריים צריכים להיות מאוחסנים במיטה עבה של קרח. מומלץ לרכוש רק דגים שאתם מתכננים להשתמש בהם ביום יומיים הקרובים.
דגים קפואים: חפשו אחר דגים קפואים שמתויגים ככאלו שהוקפאו מידית. הימנעו מאריזות עם כוויות קור וגבישי קרח או אריזות שניזוקו או נקרעו. הקפיאו את הדגים מיד כשאתם מגיעים הביתה. דגים רזים כמו בקלה ואמנון יחזיקו מעמד במקפיא בין 6-8 חודשים ודגים שמנים כמו סלמון וטונה 2-3 חודשים.
לא משנה באיזה דג תבחרו, תמיד עשו זאת מתוך תקשורת עם מוכר הדגים. הקפידו לשאול על מקור הדג, על הדרך בה נתפס ושונע והאם הוא הוקפא אי פעם.
בחירה לפי סוג דג
מבחר הדגים שניתן למצוא כיום בשווקים הוא מסחרר. מומלץ לשקול את הטעם והמרקם של כל דג בטרם תעשו את בחירתכם.
פרופיל טעמים: דגים עם טעם מעודן כמו בקלה ואמנון הם בחירה נהדרת לזללנים בררנים או למנות שמצריכות טעמים עדינים. דגים עשירים עם טעם בולט יותר כמו סלמון או מקרל, יתאימו לחובבי דגים וטעמי ים מודגשים ולמנות עם טעמים חזקים יותר.
מרקם: דגים כמו בקלה עם מקם עדין יתאימו במיוחד לאפייה או צלייה. דגים דחוסים יותר כמו טונה מעולים לגריל או צריבה על מחבת.
סלמון: ידוע במרקם העשיר והשומני ובצבע ורוד-כתום. סלמון טרי יהיה בעל בשר לח ומוצק עם פסי שומן ברורים ואחידים.
בקלה: דג בקלה (קוד) טרי ייראה לבד ואטום אך עם שקיפות מסוימת אם מדובר בדג טרי במיוחד. מרקם גירי מצביע על כך שהדג היה קפוא או שאיכותו אינה במיטבה. קלה נחשב רזה יותר מסלמון, לכן טריותו נקבעת גם על יד רמת המוצקות וריח שאינו דגי מדי.
טונה: טונה טרייה תהיה בעלת צבע אדום עמוק או ורוד עם מראה רטוב מעט. טונה יבשה עם קצוות חומים מצביעה לרוב על חוסר טריות.
אחסון דגים נכון
חשוב לשמור את הדגים הטריים במקרר או במקפיא בצורה הנכונה בכדי לשמר את הטריות ולמנוע קלקול מוקדם. שמרו על הדג קר ככל האפשר עד ההגעה הביתה והקפיאו מיד.
במקרר: אחסנו את הדגים הטריים בשקית אטומה או קופסה עם מכסה אך השאירו מעט אוורור בכדי לאפשר זרימת אוויר. שמרו את המכל בטמפרטורה של 0-1 מעלות באזור הקר ביותר במקרר, בדרך כלל המדף התחתון מאחור. הקפידו לצרוך את הדגים הטריים בתוך יומיים מרגע הקנייה והאחסון.
במקפיא: השתמשו בשקית עמידה בלחות ומותאמת לפריזר או בשקית וואקום והוציאו כמה שיותר אוויר בטרם האחסון. שטפו את הדג במים קרים, ייבשו עם מגת נייר ועטפו בניילון נצמד או נייר אלומיניום. והקפיאו בטמפרטורה של מינוס 17 מעלות.
את הדג הקפוא שמרו עד 6 חודשים והפשירו בהדרגה בכדי למנוע שינויי מרקם. קראו עוד מידע על זמני אחסון דגים נכונים
אף פעם אל תפשירו דג קפוא בטמפרטורת החדר אלא במקרר או באמבטיית מים קרים לתוצאות מהירות אך מעט פחות טובות. הקפידו לבשל את הדג מיד לאחר ההפשרה. אם הדג ריר, דביק או יבש מדי, משנה את צבעו או מריח רע, העדיפו להיפטר ממנו מיד במקום להתחרט אחר כך.
לסיכום, בחירה בדגים טריים ואיכותיים היא מיומנות מתגמלת במיוחד – גם בטעמים וגם בהגנה על בריאותכם. ברגע שתדעו להבחין בסימני הטריות בצורה מושכלת, תוכלו להבטיח מנות דגים מלאות טעם פעם אחר פעם. זכרו תמיד לרכוש דגים במקומות עם מוניטין טוב ואל תתביישו להתייעץ עם המוכר.
יש לכם טיפ מנצח לבחירת דגים טריים שאף אחד לא מכיר? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה. רוצים עוד סיפורי אוכל, טיפים ומדריכים? עקבו אחרינו ברשתות החברתיות – בפייסבוק, באינסטגרם ובטלגרם.