ברוכים הבאים לעולמן של העדשים השחורות, פנינה נסתרת בתחום הקטניות שנשארת לעתים קרובות בצל עדשים נפוצים יותר כמו עדשים ירוקות או אדומות. עדשים שחורות, הידועות גם בשם עדשי בלוגה, מציעות חוויה קולינרית ייחודית ועשירות בחומרים מזינים חיוניים כגון חלבון, סיבים ומינרלים, מה שהופך אותן למעצמה של יתרונות בריאותיים.
לא רק שהן תומכות בתזונה מאוזנת, אלא שהטעם הארצי והמרקם המוצק שלהן שנשמר בבישול הופכים אותן למרכיב מרגש במגוון מנות. במדריך זה נלמד איך לבשל עדשים השחורות. מבחירת העדשים האיכותיות ביותר ועד לשליטה בשיטות בישול שונות.
איך לבחור עדשים שחורות
בכדי ליהנות מעדשים שחורות באיכות גבוהה, חשוב לדעת איך לבחור אותן בצורה הנכונה. חפשו אחר עדשים שלמות ולא סדוקות עם צבע שחור אחיד שמצביע על טריות ואיכות. הימנעו מאריזות עם עדשים פגומות או אבק, מה שמצביע לרוב על טיפול ברמה נמוכה או על עדשים ישנות יותר.
איך לאחסן עדשים שחורות
עדשים שחורות יש לשמור באזור קריר ויבש הרחק מלחות ואור. מומלץ לשמור את העדשים בקופסא אטומה על מנת להאריך את חיי המדף. באחסון נכון, עדשים שחורות יחזיקו מעמד עד לשנה. עדשים שחורות מבושלות יש להביא לטמפרטורת החדר ולשמור בקופסא אטומה במקרר עד לשבוע. ניתן גם להקפיא עדשים מבושלות בכלי מתאים עד לחצי שנה במקפיא.
עוד טעימה: מאכלים להקלה על נפיחות במהירות
השרייה והכנות מקדימות
בכדי לוודא טעם ומרקם אופטימליים, חשוב לבצע כמה צעדים מקדימים לפני בישול העדשים השחורות. אלו יבטיחו עדשים שחורות רכות ואחידות לאחר הבישול. תחילה, שטפו היטב את העדשים תחת זרם מים קרים בכדי להסיר לכלוך ואבק. היפטרו מאבנים קטנות או מזהמים אחרים שמצאו דרכם לתערובת.
אמנם אין חובה להשרות עדשים שחורות, מאחר והן מתבשלות מהר יחסית לקטניות אחרות, אך השריה יכולה עדיין להפחית את זמן הבישול ולהפוך אותן לקלות יותר לעיכול. ניתן להשרות את העדשים במים קרים למשך למשך מספר שעות או למשך הלילה. לאחר ההשריה הקפידו לסנן ולשטוף בשנית את העדשים.
איך לבשל עדשים שחורות – צעד אחר צעד
ניתן לבשל עדשים שחורות במספר שיטות בהתאם להעדפתכם.
בישול בסיר על הכיריים
- הוסיפו את העדשים השטופות לסיר גדול והוסיפו 3 כוסות מים או ציר על כל כוס עדשים.
- הביאו לרתיחה והנמיכו לבעבוע עדין.
- כסו את הסיר חלקית ובשלו במשך 20-30 דקות.
- הקפידו לערבב מדי פעם בכדי למנוע הידבקות והוסיפו עוד מים אם יש צורך.
- העדשים מבושלות כשהן רכות אך עדיין שומרות על מבנה מוצק ויציב.
- רוקנו את הנוזלים העודפים, תבלו והגישו.
בישול בסיר לחץ
- הוסיפו את העדשים השטופות לסיר לחץ והוסיפו 2 כוסות מים או ציר על כל כוס עדשים.
- אטמו את הסיר היטב והפעילו על חום גבוה.
- בשלו למשך 6-8 דקות עד שהעדשים רכות אך עדיין עם מבנה מוצק ויציב.
- לאחר הבישול, הניחו ללחץ להשתחרר באופן טבעי במשך 10 דקות לפני שתשחררו במהירות את שאר הלחץ.
- רוקנו את הנוזלים העודפים, תבלו והגישו.
בישול איטי
- הוסיפו את העדשים השטופות לסיר לבישול איטי ביחס של 4 כוסות מים על כל כוס עדשים.
- בשלו במשך 4-6 שעות על חום נמוך או 2-3 שעות על חום גבוה.
- העדשים מוכנות כשהן רכות אך לא רכות מדי וספגו את הטעמים היטב.
עוד טעימה: מתכון לבורגול שעובד בכל פעם
תיבול ושדרוג טעמים
בכדי לשדרג את טעם העדשים, תוכלו להוסיף מגוון תבלינים ועשבים. לטעם חמים ומנחם, הוסיפו תבלינים קלאסיים כמו כמון, כוסברה וכורכום. ניתן גם להוסיף תבלינים כמו תימין, רוזמרין ואורגנו או רכיבים ארומטיים כמו שום, בצל וג'ינג'ר בזמן הבישול עצמו על מנת להטמיע את הטעמים היטב בעדשים.
אל תפחדו להתנסות גם עם טעמים פחות שגרתיים כמו אבקת קארי או מעט רוטב סויה ושמן שומשום לטוויסט אסיאתי. אל תהססו גם להוסיף שלל עלים ירוקים וירקות קלויים אחרים, אגוזים שונים ואפילו גבינות, עד שתמצאו את שילוב הטעמים המועדף עליכם.
טעויות נפוצות בהכנת עדשים שחורות
אם העדשים מוצקות מדי לאחר הבישול, פשוט המשיכו לבשל אותן ובדקו כל כמה דקות עד הגעה למרקם הרצוי. עדשים שחורות שבושלו יתר על המידה לעומת זאת, עלולות להפוך לעיסתיות ולאבד את צורתן. בכדי להימנע מכך, הקפידו להשתמש בכמות המים הנכונה בהתאם לכמות העדשים ובדקו את העדשים לקראת סיום זמן הבישול בכדי לוודא את טווח הזמנים הנכון עבורכם.
מתכון לעדשים שחורות
זמן הכנה: 40 דקות
מספר מנות: 4
מרכיבים:
- כוס עדשים שחורות
- 3 כוסות מים או ציר ירקות
- עלה דפנה (לא חובה)
- בצל בינוני קצוץ דק
- 2 שיני שום כתושות
- כפית כמון
- חצי כפית כוסברה יבשה
- רבע כפית כורכום
- מלח ופלפל לפי הטעם
- 2 כפות שמן זית
- פטרוזיליה או תימין לקישוט
הוראות הכנה:
- הניחו את העדשים השחורות במסננת ושטפו היטב תחת זרם מים קרים. חפשו אחר אבנים ולכלוך אחר שיש להסיר.
- הוסיפו את העדשים השטופות לסיר בינוני עם המים או הציר ועלה הדפנה והביאו לרתיחה על אש גבוהה.
- לאחר הרתיחה, הנמיכו את האש לבעבוע עדין ובשלו למשך 20-30 דקות או עד שהעדשים רכות אך עדיין שומרות על צורתן.
- בזמן שהעדשים מתבשלות, חממו שמן זית בסיר קטן על אש בינונית. הוסיפו את הבצל וטגנו כ-5 דקות.
- הוסיפו שום, כמון, כוסברה וכורכום ובשלו למשך 2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
- כשהעדשים מבושלות, הוציאו את עלה הדפנה, רוקנו את הנוזלים העודפים והוסיפו את תערובת התבלינים.
- ערבבו היטב עד איחוד, תבלו עם מלח ופלפל, קשטו עם פטרוזיליה או תימין והגישו חם.
יש לכם מתכון מנצח לעדשים שחורות? טיפ שהופך את המרקם למושלם? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.