לזלול - מגזין אוכל ישראלי

איך מכינים בורגול במהירות ובקלות – מדריך למתחילים

אם כתוספת צד, בסלט או בתבשיל, בורגול הוא אחד מהמאכלים הפופולריים במזרח התיכון. בואו ללמוד איך לבשל בורגול בבית בקלות ובמהירות
איך מכינים בורגול
איך מכינים בורגול
שיתוף

בורגול הוא ללא ספק אחד משלנו. מי שהחל דרכו במזרח התיכון ושימש במשך אלפי שנים כחומר גלם בסיסי במטבחים המקומיים צבר לעצמו שם של כבוד במנות קלאסיות רבות מסלט טבולה ועד לקובה. בורגול הוא גשר המחבר בין תרבויות בזכות רב התכליתיות שבו והמהווה תחליף בריא וטעים לאורז או פטה. במדריך הבא נבדוק איך לבשל בורגול בדרך הנכונה עם כל הטיפים לבורגול מושלם בכל פעם צעד אחר צעד וכמובן נחלוק מתכון לבורגול בסיסי.

עוד טעימה: איך לבשל כוסמת במהירות ובקלות

מה זה בורגול

בורגול (ריפות בעברית) הוא סוג דגן העשוי מגרגרי חיטה שבושלו, הורתחו ויובשו. התהליך שעובר הבורגול מאפשר לו לשמור על ההרכב התזונתי והופך אותו לקל ונוח בהכנת מבחר מנות. הבורגול מתאפיין במרקם שמזכיר אורז עם טעמים מעט יותר אגוזיים. מוצאו של הבורגול הוא במזרח התיכון והוא נפוץ במאכלים רבים מהאזור ועוד מנות מסביב לעולם כבר אלפי שנים.

הבורגול עשיר בשלל וויטמינים כמו ויטמינים מקבוצת B, מינרלים כמו מגנזיום וברזל, חלבון וסיבים תזונתיים. מה שהופך אותו לבחירה מעולה לשילוב בתפריט מאוזן ובריא. הערך הגליקמי הנמוך הופך את הבורגול מתאים גם למי שצריכים לנהל את רמות הסוכר בדם.

סוגי בורגול

את הבורגול אפשר למצוא בכמה סוגים שנבדלים ברמת הגריסה – בורגול דק, בורגול עבה ובורגול גס. כל סוג מביא לשולחן מרקם ייחודי, טעמים שונים ושיטות בישול מגוונות.

הבורגול הדק, שהוא גם הפופולרי ביותר, אידאלי לשימוש בסלטים כמו טאבולה בזכות המרקם העדין ויכולת ספיגת הטעמים וכציפוי לקובה נבלוסיה; בורגול עבה או בינוני מושלם למנות פילאף ומשתלב היטב עם תבלינים ועשבי תיבול ואילו הבורגול הגס משתלב מצוין במנות דשנות כמו תבשילים וממולאים.

עוד טעימה: איך לחמם אורז במיקרוגל במהירות ובקלות

איך לאחסן בורגול

בורגול לא מבושל יש לאחסן באריזה המקורית, בקופסא או שקית אטומה באזור יבש וקריר במטבח הרחק משמש ישירה, לחות ומקורות חום עד לשנה
בכדי להאריך את חיי המדף של בורגול לא מבושל עוד יותר ניתן גם לשמור אותו במקרר או במקפיא

בורגול מבושל יש לשמור לאחר שהגיע לטמפרטורת החדר בקופסא אטומה או שקית ניתנת לסגירה במקרר עד לשבוע ימים או במקפיא עד ל-3 חודשים.
בחימום מחדש על הכיריים או במיקרוגל הקפידו להוסיף מעט מים בכדי לשמור על הרכות של הבורגול.

איך לבשל בורגול – צעד אחר צעד

בישול בורגול הוא פשוט למדי בדומה לבישול קינואה או אורז. כל מה שתצטרכו זה להוסיף בורגול שטוף היטב לסיר עם מים רותחים ומומלחים ולבשל למשך רבע שעה. לאחר מנוחה של 10 דקות נוספות יש לערבב את הבורגול מעט עם מזלג ולהגיש.

ניתן גם לבשל את הבורגול בציר לבחירתכם במקום במים להעשרת הטעם. לתיבול נוסף הוסיפו את התבלינים האהובים עליכם למים הרותחים לפני הוספת הבורגול.

כמה כפיות של מיץ לימון או שמן זית לבורגול המוכן יוסיפו לו לחות וטעם דומיננטי יותר. בורגול מוכן הוא בעל מרקם רך אך עדיין נגיס מעט. שימו לב שבישול קצר יותר יניב בורגול רך יותר ולהפך.

  1. בחרו את סוג הבורגול הרצוי בהתאם למנה שאתם רוצים להכין (דק לסלטים קרים, עבה למנות חמות וקרות ופילאף וגס לארוחות חמות ותבשילים).
  2. מדדו את הבורגול עם כוס סטנדרטית ביחס של כוס בורגול על 2 כוסות מים.
  3. שטפו היטב את הבורגול תחת זרם מים קרים בכדי להסיר לכלוך ועמילנים עודפים.
  4. הרתיחו בסיר את המים והוסיפו מעט מלח.
  5. הכניסו את הבורגול והנמיכו את האש לבעבוע.
  6. כסו את הסיר ובשלו ל-7-10 דקות לבורגול דק, 15-20 לבורגול עבה ו-20-30 דקות לבורגול גס.
  7. בדקו את המרקם – הוא צריך להיות רך אבל עם מרקם מעט נגיס.
  8. הסירו מהאש וערבבו עם מזלג בכדי להפריד את הגרגרים ולשחרר אדים.
  9. כסו והמתינו 5-10 דקות בכדי לאפשר לבורגול לספוג את שאריות הלחות ולפתח את המרקם הרצוי.

להענקת עומק טעמים ניתן להשתמש בציר ירקות או עוף במקום במי הבישול.
ערבבו כף שמן זית או חמאה לאחר הבישול להעשרת הטעמים.
גם עשבי תיבול, תבלינים ומיץ לימון ישדרגו את טעמי הבורגול.

עוד טעימה: איך מבשלים עדשים שחורות בקלות ובמהירות

יתרונות בריאותיים של בורגול

מעבר לטעמו הייחודי בורגול הוא בחירה מעולה לכל דיאטה. הוא דל בשומנים וסוכרים ומחזיק בסגולות בריאותיות רבות עם שפע וויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

בורגול הוא דגן מלא, מה שאומר שכל חלקיו נשמרים בתהליך ההכנה. תכולת הסיבים הגבוהה בבורגול מסייעת לתפקוד מערכת העיכול ובשיפור תחושת השובע בעוד כמות הברזל והוויטמינים מקבוצת B מסייעת בשמירה על תאי הגוף ועל חילוף חומרים תקין.

בנוסף הבורגול עשיר בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון שמסייעים בהקלה על דלקות ומפחיתים את הסיכון ללקות במחלות כרוניות, מחלות לב וסרטן. הוא גם מחזיק בערך גליקמי נמוך, מה שהופך אותו לאופציה מעולה למי שצריך לאזן את רמות הסוכר בדם.

ערכים תזונתיים של בורגול

ל-100 גרם בורגול מבושל

קלוריות: 150
שומן: 1 גרם
סיבים תזונתיים: 8 גרם
פחמימות: 35 גרם
חלבון: 5 גרם
סוכר: 0 גרם

מתכון לסלט טאבולה עם בורגול

טאבולה הוא סלט קל להכנה, מרענן ומלא טעמים טריים שבורגול משחק בו תפקיד מרכזי בשילוב עם עשבים טריים וירקות.

מתכון לסלט טאבולה
מתכון לסלט טאבולה

מרכיבים

    כוס בורגול דק

  • 2 כוסות מים רותחים
  • 3 כוסות של פטרוזיליה קצוצה דק
  • כוס נענע טרייה קצוצה
  • 4 עגבניות בינוניות קצוצות
  • 3 בצלים ירוקים פרוסים דק
  • רבע כוס מיץ לימון טרי
  • שליש כוס שמן זית
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • מלפפון קצוץ (לא חובה)

הוראות הכנה

  1. בשלו את הבורגול על פי ההוראות.
  2. לאחר הבישול, בזמן שהבורגול מתקרר, קצצו היטב את הפטרוזיליה והנענע.
  3. פרסו את העגבניות, הבצל הירוק והמלפפון.
  4. בקערה גדולה ערבבו את הבורגול יחד עם הירקות הקצוצים וערבבו היטב עם הידיים.
  5. בקערה קטנה ערבבו מיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל ופזרו מעל הסלט.
  6. המתינו כחצי שעה לפני ההגשה בכדי לאפשר לטעמים להתאחד והגישו בטמפרטורת החדר.

יש לכם מתכון מנצח משלכם שמשלב בורגול ואתם חייבים לשתף? מכירים טיפ מעולה לבישול בורגול מושלם? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.

Picture of צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת
4 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

איך לבשל אורז בנינג'ה גריל

אחד אחד: איך לבשל אורז מושלם בנינג'ה גריל

מדריכים וטיפים
איך לבחור קרש חיתוך למטבח

אחת ולתמיד: איך לבחור קרש חיתוך למטבח

מדריכים וטיפים
איך לבשל קינואה כמו שצריך - המדריך השלם

אחת ולתמיד: איך לבשל קינואה כמו שצריך?

מדריכים וטיפים
איזה קרש חיתוך הכי בריא ומומלץ - עץ או פלסטיק?

איזה קרש חיתוך עדיף – עץ או פלסטיק?

מדריכים וטיפים
איך לבחור מיקרוגל למטבח

איך לבחור מיקרוגל שמתאים למטבח שלכם: המדריך למתלבט

מדריכים וטיפים
איך לבשל עדשים שחורות

איך לבשל עדשים שחורות בקלות ובמהירות – מדריך למתחילים

מדריכים וטיפים
קציצות מושלמות שלא מתפרקות

איך להכין קציצות שלא מתפרקות בבישול: הטיפים שעובדים

מדריכים וטיפים
איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים

איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים: הסודות של השפים

מדריכים וטיפים
איך לתקן פסטה שהתבשלה מדי

אל תזרקו: יש דרך להציל פסטה שהתבשלה יותר מדי

מדריכים וטיפים
איך להכין ביצה מקושקשת מושלמת

באנו לפנק: איך להכין מקושקשת רכה ואוורירית כמו ענן

מדריכים וטיפים
קילוף תפוחי אדמה לפני או אחרי הבישול

בדקנו: קילוף תפוחי אדמה – לפני או אחרי הבישול?

מדריכים וטיפים
להוסיף ביצים קשות למים קרים או רותחים?

ביצים קשות מושלמות: מתי צריך להוסיף את הביצים למים?

מדריכים וטיפים