איך מכינים בורגול במהירות ובקלות – מדריך למתחילים

אם כתוספת צד, בסלט או בתבשיל, בורגול הוא אחד מהמאכלים הפופולריים במזרח התיכון. בואו ללמוד איך לבשל בורגול בבית בקלות ובמהירות.
קערת בורגול מבושל
קערת בורגול מבושל

בורגול הוא ללא ספק אחד משלנו. מי שהחל דרכו במזרח התיכון ושימש במשך אלפי שנים כחומר גלם בסיסי במטבחים המקומיים צבר לעצמו שם של כבוד במנות קלאסיות רבות מסלט טבולה ועד לקובה. בורגול הוא גשר המחבר בין תרבויות בזכות רב התכליתיות שבו והמהווה תחליף בריא וטעים לאורז או פטה. במדריך הבא נבדוק איך לבשל בורגול בדרך הנכונה עם כל הטיפים לבורגול מושלם בכל פעם צעד אחר צעד וכמובן נחלוק מתכון לבורגול בסיסי.

עוד טעימה: איך לבשל כוסמת במהירות ובקלות

מה זה בורגול

בורגול (ריפות בעברית) הוא סוג דגן העשוי מגרגרי חיטה שבושלו, הורתחו ויובשו. התהליך שעובר הבורגול מאפשר לו לשמור על ההרכב התזונתי והופך אותו לקל ונוח בהכנת מבחר מנות. הבורגול מתאפיין במרקם שמזכיר אורז עם טעמים מעט יותר אגוזיים. מוצאו של הבורגול הוא במזרח התיכון והוא נפוץ במאכלים רבים מהאזור ועוד מנות מסביב לעולם כבר אלפי שנים.

עדכונים טעימים למייל!

הבורגול עשיר בשלל וויטמינים כמו ויטמינים מקבוצת B, מינרלים כמו מגנזיום וברזל, חלבון וסיבים תזונתיים. מה שהופך אותו לבחירה מעולה לשילוב בתפריט מאוזן ובריא. הערך הגליקמי הנמוך הופך את הבורגול מתאים גם למי שצריכים לנהל את רמות הסוכר בדם.

סוגי בורגול

את הבורגול אפשר למצוא בכמה סוגים שנבדלים ברמת הגריסה – בורגול דק, בורגול עבה ובורגול גס. כל סוג מביא לשולחן מרקם ייחודי, טעמים שונים ושיטות בישול מגוונות.

הבורגול הדק, שהוא גם הפופולרי ביותר, אידאלי לשימוש בסלטים כמו טאבולה בזכות המרקם העדין ויכולת ספיגת הטעמים וכציפוי לקובה נבלוסיה; בורגול עבה או בינוני מושלם למנות פילאף ומשתלב היטב עם תבלינים ועשבי תיבול ואילו הבורגול הגס משתלב מצוין במנות דשנות כמו תבשילים וממולאים.

עוד טעימה: איך לחמם אורז במיקרוגל במהירות ובקלות

איך לאחסן בורגול

בורגול לא מבושל יש לאחסן באריזה המקורית, בקופסא או שקית אטומה באזור יבש וקריר במטבח הרחק משמש ישירה, לחות ומקורות חום עד לשנה
בכדי להאריך את חיי המדף של בורגול לא מבושל עוד יותר ניתן גם לשמור אותו במקרר או במקפיא

בורגול מבושל יש לשמור לאחר שהגיע לטמפרטורת החדר בקופסא אטומה או שקית ניתנת לסגירה במקרר עד לשבוע ימים או במקפיא עד ל-3 חודשים.
בחימום מחדש על הכיריים או במיקרוגל הקפידו להוסיף מעט מים בכדי לשמור על הרכות של הבורגול.

עוד טעימה: כל הטיפים לבישול בורגול מושלם

איך לבשל בורגול – צעד אחר צעד

בישול בורגול הוא פשוט למדי בדומה לבישול קינואה או אורז. כל מה שתצטרכו זה להוסיף בורגול שטוף היטב לסיר עם מים רותחים ומומלחים ולבשל למשך רבע שעה. לאחר מנוחה של 10 דקות נוספות יש לערבב את הבורגול מעט עם מזלג ולהגיש.

ניתן גם לבשל את הבורגול בציר לבחירתכם במקום במים להעשרת הטעם. לתיבול נוסף הוסיפו את התבלינים האהובים עליכם למים הרותחים לפני הוספת הבורגול.

כמה כפיות של מיץ לימון או שמן זית לבורגול המוכן יוסיפו לו לחות וטעם דומיננטי יותר. בורגול מוכן הוא בעל מרקם רך אך עדיין נגיס מעט. שימו לב שבישול קצר יותר יניב בורגול רך יותר ולהפך.

  1. בחרו את סוג הבורגול הרצוי בהתאם למנה שאתם רוצים להכין (דק לסלטים קרים, עבה למנות חמות וקרות ופילאף וגס לארוחות חמות ותבשילים).
  2. מדדו את הבורגול עם כוס סטנדרטית ביחס של כוס בורגול על 2 כוסות מים.
  3. שטפו היטב את הבורגול תחת זרם מים קרים בכדי להסיר לכלוך ועמילנים עודפים.
  4. הרתיחו בסיר את המים והוסיפו מעט מלח.
  5. הכניסו את הבורגול והנמיכו את האש לבעבוע.
  6. כסו את הסיר ובשלו ל-7-10 דקות לבורגול דק, 15-20 לבורגול עבה ו-20-30 דקות לבורגול גס.
  7. בדקו את המרקם – הוא צריך להיות רך אבל עם מרקם מעט נגיס.
  8. הסירו מהאש וערבבו עם מזלג בכדי להפריד את הגרגרים ולשחרר אדים.
  9. כסו והמתינו 5-10 דקות בכדי לאפשר לבורגול לספוג את שאריות הלחות ולפתח את המרקם הרצוי.

להענקת עומק טעמים ניתן להשתמש בציר ירקות או עוף במקום במי הבישול.
ערבבו כף שמן זית או חמאה לאחר הבישול להעשרת הטעמים.
גם עשבי תיבול, תבלינים ומיץ לימון ישדרגו את טעמי הבורגול.

עוד טעימה: איך מבשלים עדשים שחורות בקלות ובמהירות

יתרונות בריאותיים של בורגול

מעבר לטעמו הייחודי בורגול הוא בחירה מעולה לכל דיאטה. הוא דל בשומנים וסוכרים ומחזיק בסגולות בריאותיות רבות עם שפע וויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

בורגול הוא דגן מלא, מה שאומר שכל חלקיו נשמרים בתהליך ההכנה. תכולת הסיבים הגבוהה בבורגול מסייעת לתפקוד מערכת העיכול ובשיפור תחושת השובע בעוד כמות הברזל והוויטמינים מקבוצת B מסייעת בשמירה על תאי הגוף ועל חילוף חומרים תקין.

בנוסף הבורגול עשיר בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון שמסייעים בהקלה על דלקות ומפחיתים את הסיכון ללקות במחלות כרוניות, מחלות לב וסרטן. הוא גם מחזיק בערך גליקמי נמוך, מה שהופך אותו לאופציה מעולה למי שצריך לאזן את רמות הסוכר בדם.

ערכים תזונתיים של בורגול

ל-100 גרם בורגול מבושל

קלוריות: 150
שומן: 1 גרם
סיבים תזונתיים: 8 גרם
פחמימות: 35 גרם
חלבון: 5 גרם
סוכר: 0 גרם

מתכון לסלט טאבולה עם בורגול

טאבולה הוא סלט קל להכנה, מרענן ומלא טעמים טריים שבורגול משחק בו תפקיד מרכזי בשילוב עם עשבים טריים וירקות.

מתכון לסלט טאבולה
מתכון לסלט טאבולה

מרכיבים

    כוס בורגול דק

  • 2 כוסות מים רותחים
  • 3 כוסות של פטרוזיליה קצוצה דק
  • כוס נענע טרייה קצוצה
  • 4 עגבניות בינוניות קצוצות
  • 3 בצלים ירוקים פרוסים דק
  • רבע כוס מיץ לימון טרי
  • שליש כוס שמן זית
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • מלפפון קצוץ (לא חובה)

הוראות הכנה

  1. בשלו את הבורגול על פי ההוראות.
  2. לאחר הבישול, בזמן שהבורגול מתקרר, קצצו היטב את הפטרוזיליה והנענע.
  3. פרסו את העגבניות, הבצל הירוק והמלפפון.
  4. בקערה גדולה ערבבו את הבורגול יחד עם הירקות הקצוצים וערבבו היטב עם הידיים.
  5. בקערה קטנה ערבבו מיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל ופזרו מעל הסלט.
  6. המתינו כחצי שעה לפני ההגשה בכדי לאפשר לטעמים להתאחד והגישו בטמפרטורת החדר.

יש לכם מתכון מנצח משלכם שמשלב בורגול ואתם חייבים לשתף? מכירים טיפ מעולה לבישול בורגול מושלם? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

4 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

בישול, הקפצה וטיגון עם ווק

סודות הבישול בווק: טיפים, טכניקות ושימושים ייחודיים שכדאי להכיר

מדריכים וטיפים
לפני או אחרי: מתי להוסיף מלח לביצה מקושקשת?

שוברי המיתוסים: מתי צריך להוסיף מלח למקושקשת?

מדריכים וטיפים
גריל מעשנה חיצוני נינג'ה - Ninja Woodfire Pro XL Ninja

נינג'ה בגינה: Ninja משיקים טאבון וגריל-מעשנה חיצוניים

חדשות האוכל
סוגי אגוזים שונים קלויים במחבת

בתנור או במחבת: המדריך השלם לקליית אגוזים מושלמת

מדריכים וטיפים

טרי מהתנור

קנונבול (Cannonball) קברנה סוביניון

שנה חדשה, טעמים חדשים: חברת שקד משיקה את קטלוג היין 2025

חדשות האוכל
חברת שקד משיקה את קטלוג היינות שלה לשנת 2025 עם יותר מ-80 יינות מקומיים ובינלאומיים ייחודיים ומסקרנים עם דגש על איכות ונגישות >>
פופ אפ לוטוס ביסקוף בדיזנגוף סנטר

חלום מתוק: פופ אפ מושחת שכולו לוטוס מגיע לדיזנגוף סנטר

אירועים ופסטיבלים
העוגייה הקרמלית הנחשקת בישראל מגיעה לפופ אפ מושחת במיוחד בדיזנגוף סנטר עם שלל קינוחי לוטוס, משקאות מפתים ופעילויות לכל המשפחה >>

מדריכים שאהבתם

פריך ולוהט: זו הטמפרטורה המדויקת לטיגון שניצל מושלם

מדריכים וטיפים

רוצים אורז מושלם? תבשלו אותו כמו פסטה

מדריכים וטיפים

מה לזלול?