זו שיא עונת התותים והשווקים מלאים בסחורה איכותית וטרייה שרק מחכה להיחטף. אך מי שמעוניין להעלות את חיבתו לפרי הנחשק הזה לשלב הבא יכול להתחיל ולגדל תותים בבית בקלות ובמהירות ולקטוף לעצמו תותים טריים ללא חומרי הדברה וכימיקלים היישר מהעציץ.
בעולם יש מאות זנים של תות שדה כשבישראל גדלים כמה סוגים עיקריים. הזן שחולש על מחצית מהשוק בישראל הוא זן אורלי כשלאחריו זני הדס, ברק ושני. הזנים השונים מתאפיינים ברמת מתיקות שונה, בצורה, בצבע ובגודל.
עוד טעימה: איך להקפיא תותים בצורה הנכונה
איך לגדל תותים בבית
התות אמנם נחשב שלא מצריך יותר מדי מרחב אבל שורשיו של התות מתפשטים לעיתים לעומק לכן יש לאפשר לו מרחב הולם לגדילה. בחרו עציץ בקוטר של כ-30 ס"מ שיאפשר לצמח להניב כמות פרי גדולה ואיכותית יותר. בכדי לגדל תותים בבית תצטרכו להקפיד על כמה פקטורים חשובים כמו סוג האדמה, גודל העציץ, מיקום בשמש, השקייה ודישון.
זה הכל באדמה: חשוב לבחור אדמה עשירה בחומר אורגני עם PH של 5.5.-6.5, מאווררת ולא דחוסה בכדי לאפשר ניקוז טוב לכל אורך תהליך הגידול. הקפידו להצטייד בדשן מאוזן שיספק לצמח את החומרים להם הוא זקוק.
ועכשיו לשתול: את התותים ניתן עקרונית לשתול כל השנה (בהתאם לזן) אך תקופת השתילה האידאלית היא באביב כדי לאפשר לו תנאי גדילה מאוזנים בלי מזג אוויר קיצוני (רק זכרו להשקות כראוי בימי הקיץ החמים). שתלו את השתיל בעומק של כ-20 ס"מ הקפידו על מרווח של 30-40 ס"מ בין שתיל לשתיל בשורה ועל מרחק של מטר בין שורה לשורה.
מיקום זה הכל: תותים זקוקים ל-6 שעות אור שמש ישיר מדי יום בכדי לגדול כראוי לכן חשוב למקם את השתיל באזור עם הרבה שמש.
השקיה, דישון וטיפול: חשוב להשקות את שתיל התותים באופן קבוע על מנת לשמור על האדמה לחה אך חשוב להימנע מהשקיית יתר שתוביל לריקבון. יש להשקות פעם בשבוע בערך, עדיף בבוקר, בהתאם לתנאי מזג האוויר ורק כשהאדמה כבר לא לחה. מדי פעם יש להסיר עלים שהתייבשו כדי לא לפגוע בצמיחה.
מומלץ להוסיף דשן מאוזן פעם בחודש או להשתמש בדשן בשחרור איטי בתחילת העונה. ניתן גם לחפות עם שכבת קש או עלים מסביב לצמחים בכדי לשמר על הטמפרטורה והלחות של האדמה. אם אתם חוששים ממזיקים על הקרקע ניתן לכסות את האדמה בניילון עם חריצים שיתאימו לצמיחת התות.
זמן לקטוף וזמן לזלול: תותים מוכנים לקטיף כשצבעם הופך לאדום בוהק ואחיד ואם גידלתם את השתיל כראוי תוכלו למצוא כאלה כבר חודש לאחר השתילה. קטפו את התותים בעדינות מבלי לפגוע בפרי או בצמח. השאירו את הגבעול הירוק מחובר לתות בכדי להאריך את אורך חיי המדף שלו.
תותים טריים שנקטפו ולא נאכלים מיד יש לשמור בקירור. במדריך שלנו איך לשמור תותים במקרר תוכלו ללמוד על השיטות שיעזרו לתותים שגידלתם לשמור על טריותם לאורך זמן