שמיר טרי עם הארומה הייחודית, הוא ללא ספק עשב תיבול פופולרי במיוחד במגוון מנות של מטבחים מסביב מעולם. אך חיי המדף של השמיר עלולים להיות קצרים במיוחד. כמי שקצצו לא מעט שמיר בחייהם וחקרו לא מעט על אחסון עשבי תיבול, אנחנו כאן בכדי לשתף את השיטות המובילות לשמירה על השמיר שלכם.
במדריך הבא נספק לכם את השיטות המומלצות ביותר לאחסון שמיר וצעדים מעשיים מגובים על ידי מומחים שיבטיחו שהשמיר יישאר טרי, רענן ומלא טעם גם בארוחה הבאה.
רגע לפני שנגיע לשיטות האחסון המומלצות, חשוב להבין מדוע שמיר ועשבי תיבול דומים אחרים נוטים לנבול במהירות ולאבד את חיוניותם. טריות השמיר ואורך חיי המדף שלו מושפעים בעיקר מאובדן לחות, חשיפה לגז אתילן (גז טבעי שמופק על ידי פירות וירקות), ותנאי אחסון לא נכונים.
השיטות המומלצות לאחסון שמיר
אחסון במקרר
עטוף במטלית לחה: אחת השיטות הפשוטות והיעילות ביותר לאחסון שמיר טרי היא לעטוף אותו במטלית לחה או מגבת נייר. כך תעשו זאת.
- הרטיבו מעט מטלית נקייה או מגבת נייר עם מים.
- עטפו את השמיר בצורה רופפת ולא הדוק מדי בכדי לאפשר זרימת אוויר.
- הניחו את השמיר העטוף בשקית ניילון אך אל תאטמו אותה לחלוטין בכדי לאפשר שליטה על רמת הלחות.
- שמרו את השמיר במגירת הירקות של המקרר, היכן שהטמפרטורה נחשבת היציבה ביותר.
שמור בכוס מים: שיטה זו מחקה את הדרך בה אנחנו שומרים פרחים רעננים באגרטל ועובדת נפלא גם עם עשבים כמו שמיר.
- מלאו כוס או צנצנת עם מים בגובה 2.5-5 ס"מ.
- קצצו את קצות גבעולי השמיר והניחו במים, ממש כמו פרחים.
- כסו את העלים בצורה רופפת עם שקית ניילון בכדי ליצור אפקט מיני חממה שעוזר לשמור על הלחות.
- שמרו את הכוס או הצנצנת במקרר והחליפו מים מדי כמה ימים בכדי לשמור על השמיר טרי.
אחסון במקפיא
הקפאה במגש קוביות קרח: מי שרוצה לאחסן את השמיר לזמן ממושך יותר, יוכל לעשות זאת הקפאה של השמיר במגש קוביות קרח עם מים או שמן זית. כך תעשו זאת.
- קצצו את השמיר דק ופזרו אותו בתאי מגש הקרח.
- מלאו כל תא במים או שמן זית עד שהם יכסו את השמיר הקצוץ.
- הקפיאו את המגש וכשהקוביות קפואות, העבירו אותן לשקית או קופסא אטומה מתאימה לשימוש במקפיא.
- סמנו על גבי הקופסא את תאריך ההקפאה והשתמשו ישירות במרקים, תבשילים ורטבים.
הקפאה יבשה: שיטת הקפאה נוספת שתשמר את הטעם של השמיר ללא הלחות של קוביות הקרח.
- פזרו שמיר שלם או קצוץ על פני תבנית עם נייר אפייה.
- הניחו את התבנית במקפיא למספר שעות עד שהשמיר קפוא לחלוטין.
- העבירו את השמיר הקפוא לקופסא אטומה או שקית מתאימה לשימוש במקפיא. הוציאו לפני כן כמה שיותר אוויר בכדי למנוע כוויות קור.
- סמנו על גבי הקופסא או השקית את התאריך הקפאה והשתמשו ישירות מהמקפיא.
טיפים למתקדמים
בכדי ליהנות מהשמיר שלכם טרי לאורך זמן רב ככל הניתן, חשוב גם להקפיד על בחירה נכונה של שמיר עוד אצל הירקן. הנה כמה טיפים שכדאי לעקוב אחריהם.
איך לבחור שמיר: מומלץ בחור שמיר בעל מראה רענן, חי וירוק ככל האפשר ללא עלים נבולים או צהובים ועם ארומה בולטת.
טיפול מיידי: אם אתם לא הולכים להשתמש בשמיר מיד, הכינו אותו לאחסון כבר כשאתם מגיעים הביתה. גיזום מהיר של הגבעולים והסרה של גומיות או אריזות הדוקות יאפשרו לשמיר לנשום ותפחית נזק.
בדיקות קבועות: הקפידו לבדוק את השמיר המאוחסן מדי פעם והסירו עלים או גבעולים שמתחילים להראות סימני ריקבון בכדי למנוע מהם להשפיע על שאר העלים הבריאים יותר.
טעויות נפוצות
צפיפות: אחסון שמיר בצפיפות יתר עם עשבים אחרים או במקרר עמוס מדי, עלול להגביל את זרימת האוויר ולקדם צמיחת עובש. וודאו שיש מספיק מקום לאוויר להסתובב סביב העלים שלכם.
לחות: בעוד שמיר אמנם דורש רמה מסוימת של לחות על מנת להאריך ימים, יותר מדי לחות עלולה להוביל לריקבון. וודאו שיש ללחות אפשרות להתנדף מהעטיפה או הקופסא בה אחסנתם את השמיר.
החלפת מים: אם אתם משתמשים בשיטת כוס המים, הקפידו להחליף את המים כל יומיים שלושה בכדי לוודא שהם נשארים טריים ושנמנעת התפשטות בקטריות מזיקות.
שאלות ותשובות
כמה זמן שמיר מחזיק מעמד בכל אחת מן השיטות?
שמיר שנשמר במקרר באחת מן השיטות – עטוף במטלית לחה או בכוס עם מים, יכול להחזיק מעמד עד לשבועיים ימים. שמיר קפוא במגש קוביות קרח או שמיר בהקפאה יבשה יחזיק מעמד עד מספר חודשים. הזמן המדויק תלוי בעיקר ברמת הטריות הראשונית של השמיר.
מותר לשמור שמיר עם עשבים אחרים?
כן, אבל בזהירות. עשבי תיבול שזקוקים לתנאי אחסון דומים, ניתן לאחסן יחד. עם זאת, שימו לב לעשבים שרגישים יותר לאתילן או לכאלו עם צרכי לחות שונים.
לעוד המלצות על אחסון נכון של פירות וירקות בקרו במשרד אתר הבריאות.
אנחנו מקווים שהטיפים שלנו יעזרו לכם במסעות הקולינריים שלכם. יש לכם טיפים לאחסון שמיר משלכם, או אולי שאלה שלא כיסינו? תרגישו חופשי לחלוק את הניסיון ואת השאלות שלכם בתגובות למטה ועזרו ליצור קהילה של ידע בכדי לשפר את חווית הבישול של כולנו.