בדקנו: קילוף תפוחי אדמה – לפני או אחרי הבישול?

אם החלטתם לקלף את תפוחי האדמה ולהיפטר מהקליפה, כדאי לדעת מתי לעשות זאת - לפני או אחרי הבישול במים. יצאנו לבדוק וחזרנו עם תשובות.
עדכונים טעימים למייל!

אנחנו אוהבים תפוחי אדמה, לא משנה באיזו תצורה. מתפוחי אדמה צלויים בתנור, לצ'יפס, פירה, בסלט או במרק. אך לפני שניגשים להכנת תפוחי האדמה, צריך לקבל החלטה משמעותית אחת – האם לקלף אותם ואם כן האם לעשות זאת בטרם הבישול במים או לאחריו.

בפוסט הבא ננסה להכריע בסוגיה פעם אחת ולתמיד ולספר לכם על הדרך הטובה ביותר לקלף תפוחי אדמה בהתאם לסוג ולזן, המנה שאתם מכינים וההעדפה האישית שלכם.

קילוף תפוחי אדמה לפני או אחרי הבישול
קילוף תפוחי אדמה לפני או אחרי הבישול

עוד טעימה: איך מכינים תפוחי אדמה במיקרוגל

כדאי בכלל לקלף תפוחי אדמה?

חלק מהאנשים מעדיפים לקלף תפוחי אדמה ולהיפטר מהקליפה מאחר והם לא אוהבים במיוחד את הטעם או המרקם של הקליפה שעלולה להרגיש להם לעיתים קשה, מרירה או מלוכלכת. קילוף תפוחי אדמה מאפשר גם בישול מהיר ואחיד יותר ולהפחית את כמות המזיקים או הכימיקלים שנמצאים לעיתים על הקליפה.

לעומת זאת, לקילוף של תפוחי אדמה יש מספר חסרונות. הקליפה מכילה ערכים תזונתיים רבים כמו וויטמין C, אשלגן, ברזל, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.

קילוף גם גורם לבזבוז של חומר גלם כשלעיתים רבות אנחנו מסירים חלק מתפוח האדמה עצמו יחד עם הקליפה. בנוסף, פעולת הקילוף צורכת זמן ומאמץ שיכול להקשות במיוחד כשמדובר בכמויות גדולות.

עוד טעימה: איך מאחסנים תפוחי אדמה בצורה הנכונה

איך לקלף תפוחי אדמה

ההחלטה האם לקלף את תפוחי האדמה לפני או אחרי הבישול תלויה במספר גורמים כמו סוג תפוח האדמה, המנה אותה אתם מתכננים להכין וההעדפה האישית. אספנו כמה מדריכים לגבי איך לקלף תפוחי אדמה מזנים שונים ולמנות שוות.

אלו לא חוקים אבסולוטיים ותמיד תוכלו לנסות בעצמכם ולגלות מה עובד לכם, אך אם אתם מחפשים תשובה מהירה לשאלה – אלו ההמלצות שלנו.

עוד טעימה: מתכון לפירה תפוחי אדמה שחייבים לנסות

זן תפוחי האדמה

זן תפוח האדמה גם מהווה פקטור בבחירה בין קילוף לפני הבישול לאחריו. כל זן מחזיק במאפיינים שונים כמו כמות העמילן, רמת הלחות, המרקם, הטעם ועובי הקליפה – כל אלה משפיעים על הדרך בה תפוח האדמה מתנהג כשהוא מורתח במים ומקולף.

בישראל רוב תפוחי האדמה ברשתות השיווק נמכרים בתפזורת וללא הפרדה בין זנים כך שבכדי לדעת איזה זן בדיוק אתם קונים ומה המאפיינים שלו תצטרכו לשאול את הירקן או לקנות תפוחי אדמה בשוקי איכרים למיניהם.

בעיקרון תפוחי האדמה מתחלקים ל-2 סוגים עיקריים – בארץ זנים כמו סיפרא ודזירה נחשבים עתירים יותר בעמילנים ובעלי אחוזי לחות נמוכים יותר, מה שגורם להם לספוג יותר מים בהרתחה. גם הקליפה שלהם נחשבת עבה, לכן מומלץ לקלף תפוחי אדמה שכאלה לאחר הבישול.

תפוחי אדמה כמו רוזנה וניקולה עדיף לקלף לפני הבישול מאחר והם מכילים פחות עמילנים ויותר לחות עם קליפה דקה יותר ולא יספגו את אותה כמות מים בבישול. תפוחי אדמה מזנים כלליים אחרים כמו יוקון או תפוחי אדמה לבנים יש לקלף בהתאם למנה שתרצו לבשל ולהוראות המתכון.

איך לקלף תפוחי אדמה לפני ואחרי הבישול
איך לקלף תפוחי אדמה לפני ואחרי הבישול

המנה שאתם מכינים

השאלה אם לקלף את תפוחי האדמה לפני או אחרי הבישול קשורה גם לסוג המנה שאתם מכינים ממרקים ותבשילים, לסלט תפוחי אדמה, פירה או תפוחי אדמה צלויים בתנור. לכל מנה דרישות משלה בכל מה שנוגע לגודל תפוחי האדמה הרצוי, הצורה, המרקם והמראה.

לסלט תפוחי אדמה למשל מומלץ לקלף לפני הבישול בכדי להצליח לחתוך אותם בצורה שווה ולבשל באחידות, לפירה מומלץ לקלף לאחר הבישול בכדי למנוע ספיגת רבה של מים ולגרום להם להפוך דביקים ולתפוחי אדמה אפויים או צלויים מומלץ להשאיר את הקליפה.

לסיכום, ההחלטה אם לקלף את תפוחי האדמה לפני או אחרי הבישול תלויה במספר גורמים. אלו עצות כלליות שעובדות אך כדאי לנסות את השיטות השונות בעצמכם ולגלות מה עובד עבורכם בצורה הטובה. אהבתם את הפוסט? יש לכם עצות משלכם לקילוף תפוחי אדמה? שתפו אותנו ואת הקוראים בתגובות.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

3 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

בישול, הקפצה וטיגון עם ווק

סודות הבישול בווק: טיפים, טכניקות ושימושים ייחודיים שכדאי להכיר

מדריכים וטיפים
תפוח אדמה ירוק - לאכול או לזרוק?

תפוח אדמה ירוק: לבשל ולאכול או לזרוק לפח?

מדריכים וטיפים
איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים

איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים: הסודות של השפים

מדריכים וטיפים
איך לשמור צבע של ירקות מבושלים

שומרים על הצבע: איך מונעים מירקות לאבד את הגוון הטבעי בבישול

מדריכים וטיפים

טרי מהתנור

קולקציית העוגות והקינוחים של ביסקוטי לראש השנה 2024

מלכת הדבש: ביסקוטי מציגה קולקציית עוגות וקינוחים מפתה לראש השנה

חדשות האוכל
לא התארגנתם על עוגה לראש השנה? רוצו לבדוק את קולקציית העוגות והקינוחים עתירת הדבש של קונדיטוריית ביסקוטי למרכז שולחן החג >>
מטבח מעבר: לבשל בבית - תערוכה בגלריית אסיף

עוגיות בבוקר, חביתה בערב: המטבח שלפני ה-7.10 בתערוכה חדשה

חדשות האוכל
אסיף, מרכז תרבות האוכל בישראל, משיק לקראת יום השנה ל-7.10 תערוכה חדשה בשם "מטבח מעבר: לבשל בית", המוקדשת לגעגוע למטבח הביתי של מפוני המלחמה >>

מדריכים שאהבתם

זה עובד: איך להעביר ריח של שום מהידיים ברגע

מדריכים וטיפים

רך ועסיסי: איך מכינים חזה עוף בנינג'ה גריל?

מדריכים וטיפים

מה לזלול?