אתם כבר מכירים את ההרגשה – אתם לועסים מסטיק במרץ, מרעננים את הנשימה ולפתע משום מקום אתם בולעים את המסטיק בטעות. אחרי ההלם הראשוני אתם מתחילים לתהות אם ברגע זה חרצתם את גורלכם לשנים ארוכות של מסטיק בקיבה.
למען האמת, בכל מה שנוגע להשפעה של בליעת מסטיק על הגוף, כנראה אתם לא צריכים לדאוג יותר מדי. בעוד התחושה של לבלוע מסטיק יכולה להיות מדאיגה, מומחים רפואיים מדגישים שהפעולה אינה מזיקה בכלליות.
בכתבה הבאה נשבור כמה מיתוסים ונספר את כל האמת על מה בדיוק קורה בגוף כשאתם בולעים מסטיק בטעות.
רוצים לדעת איך להפסיק לשהק? כל המאכלים למניעת שיהוקים
האמת הדביקה על מסטיקים
מסטיק או גומי לעיסה הוא מוצר קצת מוזר, קשה להגיד אותו מוצר מזון ויחד עם עלייתם לגדולה של קטגוריית המסטיקים ללא סוכר, התרחק המסטיק גם מעולמות הממתקים. מסטיק עשוי מבסיס גומי שעשוי בדרך כלל מפולימרים סינתטיים ושרפים שמעורבב עם ממתיקים, חומרי טעם וצבע ומרכיבים אחרים.
אנזימים בגוף האדם אינם מסוגלים לעכל מסטיקים ולכן הם אינם יכולים להתפרק בקיבה או במעי. למרות זאת, אין זה אומר שהם שם בכדי להישאר.
המסע המופלא של מסטיק שנבלע
אם בלעתם חתיכת מסטיק בטעות, כנראה שאין לכם יותר מדי מה לדאוג. בניגוד למיתוסים פופולריים, מסטיק לא נשאר בבטן או במערכת העיכול למשך שנים.
אמנם הגוף אינו מסוגל לעכל מסטיק, אך הוא יכול להזיז אותו לאורך מערכת העיכול ולסלקו דרך הצואה בתהליך שלוקח לרוב כ-40 שעות. זאת בדומה למאכלים אחרים שאינם מתעכלים כמו גרעיני תירס או גרעיני חמנייה.
המסטיק עובר דרך הוושט בחתיכה אחת ואינו מפורק על ידי רוק או אנזימים בפה. כשהמסטיק מגיע לבטן הוא פוגש את חומצות הקיבה והאנזימים שמעכלים את רוב המזון, מהמפגש הזה כאמור המסטיק יוצא ללא נזק וצורתו וגודלו אינה משתנה.
לאחר כמה שעות המסטיק נע בשלמותו מהקיבה למעי הדק שם רוב החומרים המזינים נספגים אל זרם הדם. מאחר ומסטיק לא מכיר חומרים כאלה בדרך כלל, הוא רק ינוע דרך המעי הדק מבלי להיות מושפע ממיצי מרה שמסייעים בדרך כלל לעכל שומנים וחלבונים.
משם עובר המסטיק למעי הגס בו בדרך כלל אלקטרוליטים ומים נספגים בדרך כלל משאריות האוכל והבקטריות עוזרות להתסיס חלק מהרכיבים שניתן לעכל. מסטיק כאמור לא מספק יתרונות כלשהו ולכן הוא עובר דרך המעי הגס ויוצא מהגוף בצואה מבלי להשתנות משמעותית.
אז האם מסוכן לבלוע מסטיק?
כאמור בליעת מסטיק אינה מסוכנת בכלליות, כל עוד אתם לא נוטים לעשות זאת בתדירות גבוהה או בכמויות גדולות. למרות זאת, ישנם כמה מקרים נדירים בהם בליעת מסטיק יכולה לגרום לבעיות.
אם תבלעו כמות גדולה של מסטיק או שתבלעו מסטיק בצירוף חפצים אחרים שאינם מתעכלים כמו כפתורים או מטבעות, אתם עלולים לגרום לחסימת מעיים. חסימה עלולה להיות מסכנת חיים ויש צורך להתערב כירורגית על מנת להסיר את הגורמים לה ממערכת העיכול.
אם אתם חווים כאבי בטן, עצירות והקאות לאחר בליעה של מסטיקים ואתם חושבים שמדובר בחסימת מעיים, מומלץ לראות רופא בהקדם האפשרי.
היתרונות המפתיעים בלעיסת מסטיק
ללעיסת מסטיק יש מספר יתרונות מועילים שיכולים לשפר את הבריאות הפיזית והמנטלית:
בנוסף ליתרונות הידועים בשיפור היגיינת הפה, לעיסת מסטיק יכולה להוריד את רמות הלחץ בגוף על ידי הגברת זרימת הדם למוח ושחרור לחצים בלסת ובשרירים הפנים. מסטיק יכול לשפר על פי כמה מחקרים את הזיכרון ואת התפקוד הקוגניטיבי.
מעבר לכך לעיסת מסטיק יכולה לעזור בשלל מצבים אחרים כמו מניעת דלקות באוזניים והקלה על צרבת וגם לסייע בגמילה מעישון לחלק מן האנשים.
לסיכום, בליעת מסטיק מעת לעת איננה מסוכנת. המסטיק לא יישאר בבטן לשנים ארוכות ולא יפגע בבריאות שלכם. כמובן שאם תבלעו מסטיקים בכמות גדולה לעיתים תכופות, אתם עלולים להיתקל בסיבוכים, לכן תמיד עדיף לירוק את המסטיק לאחר הלעיסה בכל מקרה.
המידע בכתבה אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו בדרך כלשהי ייעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.