אנחנו אוהבים טחינה עם כל דבר. בוקר, צהריים או ערב, תסמכו עלינו שכבר נמצא משהו לזלף מעליו טחינה קרמית ומלאת טעמים במרקם חלק ומדויק. אך בדרך אל הטחינה הנכספת גם אנחנו נתקלים לא מעט בתופעה המתסכלת של טחינה שהתקשתה יתר על המידה ונשארים חסרי אונים עם הכף ביד, עורגים לטחינה האהובה עלינו.
מלבד השיטות הקלאסיות והמוכרות לטיפול בתופעה הכואבת של טחינה קשה, יש שיטה אחת פשוטה למדי שלא מצריכה יותר מדי מאמץ ומניבה טחינה חלקה וקרמית בכמה רגעים. כל זאת עם ציוד שאפשר למצוא במטבחים ביתיים רבים.
למה טחינה מתקשה?
לפני שניגש לשיטה עצמה, בואו ננסה להבין למה הטחינה הופכת לקשה מלכתחילה. טחינה עשויה משומשום טחון ומקבל את המרקם הקרמי בזכות השמנים הטבעיים שנמצאים בשומשום. השמנים משמשים כחומר מקשר טבעי ויוצרים את האמולסיה המענגת.
התופעה בה הטחינה מתקשה מתרחשת בעקבות ההיפרדות הטבעית בין השמן למוצקים בטחינה, תכונה נפוצה במוצרי מזון טהורים ולא מעובדים, למשל גם בחמאת בוטנים. המוצקים הכבדים שוקעים עם הזמן לתחתית והשמן הקל מתרכז בחלק העליון. המהירות בה מתרחשת ההיפרדות תלויה במגוון גורמים כמו שינויי טמפרטורה, תנאי אחסון והאיכות של הטחינה עצמה.
טמפרטורה משחקת תפקיד מכריע בהתקשות של הטחינה. בטמפרטורות נמוכות צמיגות השמן עולה, מה שעלול לגרום לטחינה להתקשות. בטמפרטורה גבוהה מדי לעומת זאת, השמן עלול להפוך לנוזלי מדי, מה שמוביל להיפרדות מהירה יותר. לכן, חשוב לאחסן את הטחינה באזור קריר ויבש שאינו חשוף לאור שמש ישיר. יש מי שמעדיף לשמור את הטחינה במקרר אך אחסון במקרר עלול דווקא להאיץ לעיתים את התהליך.
עוד טעימה: איך לרכך דבש שהתגבש במהירות שיא
שיטות קלאסיות לריכוך טחינה
השיטה האינטואיטיבית ביותר לטיפול בטחינה שהתקשתה היא כמובן ערבוב אגרסיבי עם מזלג או כף. אמנם השיטה יכולה להיות יעילה אך היא מצריכה מאמץ פיזי ויד חזקה בכדי להצליח לחבר כראוי בין השמנים למוצקים עד למרקם חלק, כך שהתוצאה לא תמיד תהיה מיטבית, בעיקר אם הטחינה התקשתה במיוחד.
שיטה פופולרית נוספת מערבת השריה של קופסת הטחינה בקערה עם מים חמים בכדי לאפשר לחום לרכך בעדינות את הטחינה שהתקשתה. החום עוזר להפחית את הצמיגות של השמן והופך את פעולת הערבוב בינו למוצקים לקלה יותר. שיטה זו יעילה כשמנסים לרכך כמויות גדולות של טחינה שקשה לערבב ביד אך יש לוודא שהמים אינם חמים מדי, מה שיכול לפגוע בטעמי הטחינה עצמה.
גישה נוספת היא הוספה של נוזלים לטחינה בכדי לסייע בריכוך. יש מי שמוסיפים מים, מיץ לימון או אפילו שמן זית, תלוי במטרת השימוש. על ידי זילוף הדרגתי של הנוזלים תוך כדי ערבוב אגרסיבי ניתן להקל על החיבור בין השמן למוצקים אך גם לשנות את טעמי הטחינה ואת מרקמה.
איך לרכך טחינה שהתקשתה – השיטה שעובדת
ובכן כמו שראינו, השיטות המסורתיות אמנם יכולות להיות יעילות אך כרוכות פעמים רבות בבזבוז זמן ואנרגיה ומנפיקות לעיתים רבות תוצאה לא אחידה. השיטה הטובה ביותר לריכוך טחינה במהירות ובקלות היא שימוש בבלנדר מוט.
הבלנדר מאפשר את הכוח ההכרחי לערבוב של המוצקים והשמנים בחזרה לתערובת הומוגנית ואת היכולת לערבב באחידות את המסה. הקפידו להפעיל את הבלנדר בפולסים קצרים בכדי למנוע חימום יתר של הטחינה, מה שעלול להפוך את השמנים למרירים.
אם הטחינה קשה במיוחד, מומלץ להניח לה לשבת בטמפרטורת החדר לכמה שעות לפני השימוש בבלנדר. אם היא יבשה מדי, אפשר לזלף מעט שמן זית בכדי לעזור לפעולת הבלנדר ולהשיג את המרקם החלק המיוחל. בואו לגלות איך לנקות בלנדר ב-30 שניות.
- וודאו שלהבי הבלנדר נקיים ושהבלנדר מוט מתאים בגודלו לקופסת הפלסטיק בה נמצאת הטחינה.
- הכניסו את הבלנדר וודאו שהוא מגיע עד תחתית המכל והפעילו על מהירות נמוכה בפולסים קצרים תוך תנועות למעלה ולמטה וסביב הדפנות.
- עצרו מדי פעם בכדי לבדוק את המרקם העלו בהדרגה את המהירות בהתאם לצורך עד שהטחינה אחידה וחלקה.
- כשהטחינה התרככה, הוציאו את הבלנדר והשתמשו במרית פלסטיק בכדי לגרד מוצקים שלא התרככו מהדפנות.
שיטה זו מפחיתה משמעותית את הזמן והמאמץ בהשגת המטרה לעומת השיטות המסורתיות ולא משנה את הטעם, המרקם והארומה של הטחינה.
יש לכם שיטה מנצחת משלכם לריכוך טחינה שהתקשתה? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות כאן למטה.