כותש שום הוא אחד מכלי המטבח השימושיים ביותר בעולם הקולינרי והופך את ההתעסקות עם שום לקלה במיוחד. למרות זאת, כל מי שאי פעם שכתש אי פעם שום יודע שהאתגר האמיתי מגיע בכלל לאחר השימוש כשמגיע הזמן לנקות את כותש השום. החורים הקטנטנים והחריצים השונים יכולים ללכוד שאריות שום כתוש ולהפוך את ניקיון הכותש למאתגר ומתסכל במיוחד.
לבעיה הזו מתברר יש פתרון פשוט שלא מצריך ציוד מיוחד, זמן או מאמץ. כל מה שתצטרכו על מנת לנקות כותש שום בקלות לאחר השימוש הוא חומר גלם אחד פשוט שאפשר למצוא בכל מטבח.
עוד טעימה: איך לטגן שום בלי לשרוף אותו
הבעיה עם כותש שום
כותש שום כאמור הופך את שיני השום לשום כתוש בלחיצה פשוטה. אמנם העיצוב שלו מושלם על מנת לבצע את פעולת הכתישה, אך הוא גם מייצר אתגר ניקיון לא קטן. כל לחיצה משאירה אחריה פיסות קטנות של שום שמצטברות בחורים הקטנים ובחריצים השונים. השאריות הללו לא רק נצמדות למתכת אלא גם מתייבשות ומתקשות והופכות מסובכות עוד יותר להסרה.
בנוסף, השמנים הטבעיים של השום והריח החזק יכולים להידבק בקלות ולגרום לכותש להדיף ניחוחות קשוחים במיוחד מה שהופך את תהליך הניקיון לארוך ומתסכל, במיוחד עבור מי שמבשל עם שום לעיתים קרובות. הניגודיות הזו בין היעילות לבין הקושי לנקות את כותש השום מעלה את השאלה – האם יש דרך קלה יותר?
איך לנקות כותש שום בקלות – צעד אחר צעד
הדרך אל כותש נקי מריח שום בקלות עוברת כאמור דרך חומר גלם שאפשר למצוא בכל מטבח – שמן בישול. כל מה שצריך לעשות זה לשמן את כותש השום בטרם השימוש. פעולה זו ממנפת את האופי החלקלק של השמן בכדי ליצור מעין מחסום בין השום למתכת עצמה ולמנוע הידבקות. התוצאה? שאריות השום גולשות בקלילות דרך הכותש ואלו שעדיין נאחזות במתכת עדיין יהיו קלות בהרבה להסרה בשטיפה פשוטה.
1. בחרו שמן מתאים וניטרלי יחסית כמו קנולה או שמן זית מעודן שלא יעבירו טעמים חזקים לשום.
2. וודאו שהכותש נקי ויבש בכדי לאפשר לשמן לעטוף היטב את המתכת.
3. טפטפו כמות קטנה של שמן על מגבת נייר או מטלית נקייה ושפשפו בעדינות את התא ואת מנגנון הכתישה. ניתן גם להתיז ספריי שמן במקום. יש צורך בשכבה דקה של שמן בלבד, הימנעו משימוש ביותר מדי שמן שיכול להפוך את הכותש לחלק ומסובך לשימוש.
4. הכניסו את השום לכותש ולחצו רגיל. השום אמור לעבור דרך החורים חלק יותר עם פחות שאריות נראות לעין שנדבקות למתכת.
5. לאחר כתישת השום שטפו את הכותש היטב תחת זרם מים חמים. הודות לשמן, שאריות השום אמורות להישטף בקלות מבלי צורך לשפשף באגרסיביות.
6. ייבשו את כותש השום היטב בכדי למנוע כתמי מים וחלודה, במיוחד אם מדובר בכותש מנירוסטה.
עוד טעימה: איך לקלף שום – השיטות המובילות מדורגות
איך זה עובד בעצם?
יעילות השיטה מתחילה במדע בסיסי. שכבת השמן מהווה למעשה חיץ בין השום למתכת ומונעת מהשום הכתוש להידבק לפני השטח של הכותש. כתוצאה מכך, בזמן שטיפת הכותש המים מסירים בקלות את שאריות השום שלא הספיקו להידבק בחוזקה למתכת.
מעבר לכך, השימון מפחית את הריח החזק של השום ומונע ממנו להידבק למתכת. השמן עוטף את חלקיקי השום ואת ריחם ומסייע לשטוף אותם בקלות יתר לאחר מכן. שיטה זו יעילה במיוחד לטיפול בשום שידוע בנטייתו להשאיר ריחות על כלי מטבח לאורך זמן. שיטת השימון היא למעשה טיפול מונע שמטפל בדביקות עוד לפני שהיא מתרחשת והופכת את תהליך הניקוי לקל ויעיל בהרבה.
שיטות אלטרנטיביות לניקיון כותש שום
אמנם שיטת השימון יעילה מאוד, אך יש כמה שיטות נוספות שיעזרו לכם לשמור על כותש השום האהוב עליכם נקי ומבריק.
אבקת סודה לשתייה: לכתמים קשים, ערבבו אבקת סודה לשתייה עם מעט מים בכדי ליצור משחה. מרחו את המשחה על כותש השום והניחו לה לפעול במשך מספר דקות. לבסוף שפשפו בעדינות, שטפו היטב וייבשו לחלוטין.
חומץ: אם כותש השום מדיף ריחות חזקים שאינם עוברים, נסו להשרות אותו בקערה עם חומץ ומים בכדי להפיג את הניחוחות במהירות.
מדיח כלים: אם כותש השום שלכם בטוח לשימוש במדיח, תוכלו להשלים את הניקיון ביעילות ובמהירות. רק הקפידו לייבש את הכותש מיד לאחר השטיפה בכדי למנוע חלודה.
יש לכם שיטה מנצחת משלכם לניקוי כותש שום שאף אחד לא מכיר? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.