המדריך לבשלן המתחיל: איך מבשלים כוסמת לפי הספר

לבשל כוסמת זו משימה פשוטה הרבה יותר ממה שנדמה. אספנו את כל מה שיעזור לכם להכין כוסמת בריאה וטעימה בבית בכל פעם מחדש
איך מבשלים כוסמת
איך מבשלים כוסמת
שיתוף

כוסמת הפכה בעשור האחרון לחומר גלם פופולרי במיוחד במטבחים רבים מסביב לעולם אך עדיין מהווה סוג של מסתורין בקרב הקהל הרחב.

אספנו את כל מה שרציתם לדעת על כוסמת ולא העזתם לזלול למדריך אחד טעים במיוחד: מה זה בכלל כוסמת, הזנים השונים, איך לבשל כוסמת חומה או ירוקה, היתרונות הבריאותיים ואיך לאחסן כוסמת לאורך זמן.

עוד טעימה: איך לבשל קינואה בבית וגם – איך להכין ארטישוק בקלות

ההיסטוריה של הכוסמת

המקור המשוער של הכוסמת הוא במזרח אסיה וספציפית בסין שם שימשה למאכל כבר לפני אלפי שנים. בימי הביניים הכוסמת הפכה לפופולרית גם באירופה, במיוחד בקרב השכבות החלשות בזכות הקלות היחסית שבגידולה.

הכוסמת נדדה לאמריקה במאה ה-17 שם שימשה בתחילה למטרות חקלאיות והפכה עם הזמן לחומר גלם בסיסי ברבים מן המטבחים. כיום הכוסמת פופולרית ברחבי העולם, במיוחד במדינות כמו רוסיה, סין וקזחסטן שם נהוג לשלב אותה במבחר מנות מסורתיות

מה זה כוסמת?

כוסמת הוא צמח שמקורו במזרח אסיה וזרעיו משמשים לאכילה. מאחר ואת הכוסמת עוברת תהליך בישול דומה זהה לדגנים רבים, יש נטייה להתייחס אליו כדגן גם כן.

כוסמת הוא חומר גלם עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים ומינרליים וגם נטול גלוטן מה שהופך אותו לבחירה פופולרית בקרב רגישים לגלוטן.

סוגי כוסמת עיקריים

ישנם 2 סוגי כוסמת עיקריים שניתן למצוא בשווקים עם טעם ומרקם ייחודיים.

כוסמת חומה (נקראת גם כוסמת קלויה) היא הנפוצה ביותר בשימוש במטבחים ברחבי העולם. היא עשירה בחלבון, סיבים תזונתיים ומינרלים ובעלת טעם אגוזי ומעט אדמתי.

כוסמת ירוקה לעומת זאת מתאפיינת במרקם רך ובטעם מעודן ומתקתק יותר מכוסמת חומה. היא עשירה יותר בנוגדי חמצון ונעשה בה שימוש במגוון מנות נאות וסלטים.

בשווקים ניתן גם למצוא קמח כוסמת ללא גלוטן שמתאפיין בטעמים מרירים מעט ומשמש בשפע מנות כמו פנקייקים וקרפים, מאפים ואטריות כוסמת שידועות גם כאטריות סובה מהמטבח היפני ומשמשות לשלל מנות אסיאתיות ממרקים וסלטים ועד מוקפצים ותבשילים.

איך מבשלים כוסמת

הכנת כוסמת נשמעת כמו משימה מורכבת אך למעשה בעזרת כמה צעדים פשוטים תוכלו לבשל כוסמת כמו מקצוענים.

לפני הבישול יש לשטוף היטב את הכוסמת תחת זרם מים קרירים בכדי להסיר לכלוך. ניתן גם להשרות את הכוסמת במים קרירים לחצי שעה בכדי לרכך אותה מעט, לשטוף ולייבש.

ישנם מספר דרכים לבישול כוסמת אך הנפוצה בהן היא בבישול בסיר עם מים רותחים עד לריכוך מלא. בכדי לבשל כוסמת עקבו אחר הצעדים הבאים:

הרתיחו בסיר 2 כוסות מים, הוסיפו כוס כוסמת שטופה וערבבו היטב, הורידו לאש נמוכה וכסו את הסיר, בשלו במשך 15-20 דקות, כשהמים נספגו הסירו את הסיר מהאש והניחו לו לנוח למשך מספר דקות לפני ההגשה.

ניתן גם לאפות כוסמת לקבלת מרקם קראנצ'י בתבנית עם נייר אפייה בתנור שחומם ל-180 מעלות למשך 25 דקות.

טעויות להימנע מהן בבישול כוסמת

  • שימו לב לא לבשל את הכוסמת יתר על המידה מה שיהפוך את מרקמה לרך מדי.
  • הקפידו לשטוף את הכוסמת היטב בטרם הבישול בכדי להסיר את הטעמים המרירים האופייניים.
  • השתמשו במספיק מים בבישול בכדי להימנע מקבלת כוסמת דביקה ולא אחידה.
  • הניחו לכוסמת המבושלת לנוח מספר דקות לפני ההגשה בכדי לשמור על מרקם מיטבי.

איך לאחסן כוסמת

כוסמת חומה לא מבושלת יש לשמור בקופסא אטומה באזור קריר ויבש, הרחק ממקור חום עד לשנה. ניתן לאחסן את הכוסמת בקופסא אטומה גם במקרר או בפריזר, מה שיאריך את תוקפה עד לשנתיים. כוסמת ירוקה עדיף לשמור תמיד במקרר מאחר והיא נחשבת רגישה יותר מהחומה.

כוסמת מבושלת יש לשמור בקופסא אטומה במקרר בלבד עד ל-5 ימים. ניתן גם להקפיא כוסמת מבושלת בקופסא אטומה עד ל-3 חודשים ולהוסיף מעט נוזלים בהפשרה ובחימום מחדש.

יתרונות בריאותיים של כוסמת

כוסמת כאמור עשירה ברכיבים תזונתיים המועילים לבריאות. היא דלת קלוריות ונטולת גלוטן ולכן מהווה בחירה מעולה לאלרגיים.

היא עשירה במינרלים כמו מגנזיום שמסייע בבריאות הלב והורדת לחץ הדם, בחלבון ובסיבים תזונתיים שמסייעים באיזון רמות הסוכר בדם ובשיפור תפקוד מערכת העיכול וזרחן שחיוני לבריאות העצמות.

ערכים תזונתיים של כוסמת

ל-100 גרם כוסמת מבושלת ללא תוספות

קלוריות: 121
שומן: 1.2 גרם
נתרן: 4 מ"ג
פחמימות: 27 גרם
סיבים תזונתיים: 4 גרם
חלבון: 6 גרם

מתכון לכוסמת

מרכיבים:

כוס כוסמת חומה
2 כוסות מים
מלח ותבלינים לפי הטעם

הוראות הכנה:

  • שטפו את הכוסמת היטב במסננת תחת זרם מים קרים.
  • הרתיחו מים בסיר בינוני עם מלח על אש גבוהה.
  • הוסיפו את הכוסמת למים הרותחים והורידו את האש לנמוכה.
  • כסו את הסיר ובשלו למשך 15-20 דקות או עד שכל המים נספגו והכוסמת רכה.
  • הורידו את הסיר מהאש ותנו לכוסמת לנוח בצד למשך 5 דקות.
  • ערבבו בעדינות עם מזלג והגישו.
צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת
11 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

ממשיכים לזלול