איך לנקות תנור אפייה ביתי: המדריך לניקיון עמוק ויסודי

המדריך השלם לניקיון תנור האפייה הביתי עם חומרים טבעיים בלבד. כל הטיפים והשיטות לניקוין התנור, מהרשתות והתבניות ועד לדלת והכפתורים.
ניקיון תנור אפייה
ניקיון תנור אפייה
שיתוף

יש משהו מספק במיוחד כשתנור האפייה הביתי מנצנץ אליכם מרחוק כשאתם ניגשים למטבח, אבל בואו נהיה כנים, לנקות את התנור זו מטלה שרבים מאתנו אוהבים לדחיין ככל האפשר. אך ההזנחה הזו עלולה להוביל ליעילות מופחתת של התנור, ריחות לא נעימים ואפילו עשן שימלא את המטבח בזמן אפיית המנות האהובות.

במסע שלנו אל עבר תנור אפייה נקי למשעי, נציע את כל השיטות והפרטים הקטנים שכדאי לשים לב אליהם בניקיון התנור, נסקור בעיות נפוצות וטעויות שרבים נוטים לעשות ונבדוק את הטיפים המעשיים שיעזרו לכם להבריק את התנור, מהדלת והפאנלים ועד הכפתורים והידיות.

עוד טעימה: איך מנקים את המטבח לפסח – המדריך המלא לניקיונות החג

למה חשוב לנקות את תנור האפייה?

הצטברות של לכלוך ושאריות מזון יכולה להפריע לפעולת גופי החימום ולהוביל לאפייה לא אחידה. תנור נקי יבטיח שהחום מסתובב בחופשיות בתוך התנור, יוריד את זמני האפייה ואת צריכת האנרגיה.

שאריות מזון בתנור יכולות גם להפוך לכר פורה לצמיחת בקטריות ואף לגרום לעשן רב, אדים מסוכנים או שריפה במקרה קיצון. ניקיון קבוע של התנור יפחית את הסכנות הללו וישמרו על המטבח בטוח והיגייני. אוכל ישן וחרוך שמצטבר בתנור יכול גם להעביר טעמים לא רצויים למנות שאתם מחממים או אופים.

חומרי ניקיון וציוד נדרש

לפני שנתחיל בניקיון עצמו, חשוב לאסוף את כל חומרי הניקיון והציוד הדרוש במקום אחד בכדי לייעל את התהליך.

  • סבון כלים
  • אבקת סודה לשתייה
  • חומץ לבן בבקבוק התזה
  • כפפות גומי
  • מטליות מיקרופייבר
  • ספוג רך
  • שפכטל פלסטיק

איך לנקות תנור אפייה ביתי – צעד אחר צעד

לפני הכול, וודאו שהתנור כבוי ומנותק מהחשמל. אם התנור מחובר לגז, סגרו את האספקה בזמן הניקיון.

רשתות תנור

  1. הוציאו את רשתות התנור בזהירות מהתנור.
  2. מלאו את הכיור או דלי בגודל מתאים במים חמים. הוסיפו רבע כוס סבון כלים וחצי כוס אבקת סודה לשתייה
  3. השרו את הרשתות לשעתיים או יותר בכדי לשחרר את הלכלוך ושאריות המזון השרופות.
  4. שטפו ושפשפו שאריות עם ספוג או מברשת. ייבשו היטב והחזירו בתום ניקיון התנור.
ניקיון רשתות תנור אפייה
ניקיון רשתות תנור אפייה

גלו עוד שיטות לניקיון רשתות תנור האפייה הביתי

תבניות תנור

  1. להסרת שומן שרוף, השרו את התבניות במים חמים עם כמה טיפות סבון כלים וחצי כוס אבקת סודה לשתייה לשעה לפחות או למשך הלילה.
  2. שפשפו שאריות שומן ולכלוך בעדינות בעזרת ספוג רך או כדור נייר אלומיניום.
  3. לכתמים קשים במיוחד, מרחו משחה שעשויה מאבקת סודה לשתייה ומים ישירות על האזור. המתינו חצי שעה ושפשפו בעדינות עם ספוג או מברשת רכה.
  4. שטפו היטב תחת זרם מים חמימים וייבשו עם מגבת נקייה. החזירו לתנור בתום הניקיון.
ניקיון תבניות תנור אפייה
ניקיון תבניות תנור אפייה

עוד טיפים לניקיון תבניות תנור אפייה ביתי

פנים התנור

  1. ערבבו חצי כוס אבקת סודה לשתייה עם 3 כפות מים עד ליצירת משחה.
  2. מרחו את המשחה על הקירות הפנימיים של התנור. הקפידו לא למרוח את החומר על גופי החימום.
  3. הניחו למשחה לפעול כ-12 שעות על מנת לאפשר פירוק יעיל של שומן ולכלוך.
  4. נגבו את התנור עם מטלית מיקרופייבר לחה.
  5. כתמים עיקשים ניתן להסיר עם התזה של חומץ ישירות על הכתם עם משחת הסודה ולנגב היטב.

דלת התנור

  1. מרחו את אותה משחת אבקת סודה לשתייה על הדלת, הזכוכית והגומי מבפנים ומבחוץ והמתינו כשעה.
  2. נגבו היטב עם מטלית מיקרופייבר לחה. וודאו שאתם מנקים היטב את הגומי משאריות סודה לשתייה בכדי לא לפגוע באיטום.
  3. ניתן להבריק את התנור מבחוץ ולהתיז תערובת של כמויות שוות של חומץ ומים.
ניקיון דלת תנור אפייה
ניקיון דלת תנור אפייה

עוד שיטות וטיפים לניקוי דלת תנור האפייה

כפתורים ולוחות שליטה

  1. נגבו בעזרת מטלית מיקרופייבר לחה או ספוג רך את לוח השליטה או הכפתורים. הימנעו משימוש במטליות או ספוגים שעלולים לשרוט את המשטח.
  2. טפלו בכתמים קשים בעזרת תערובת של סבון כלים עם מעט מים. הקפידו לא להשתמש בנוזל ישירות על המשטחים אלא בעדינות בעזרת מטלית.
  3. השתמשו במברשת שיניים שנטבלה במי הסבון בכדי להגיע לאזורים נסתרים ולחרכים שונים.
  4. לבסוף נגבו את האזור עם מטלית לחה מעט בכדי להסיר שאריות סבון. ייבשו עם מטלית נוספת בכדי למנוע כתמי מים.
ניקיון כפתורים של תנור אפייה
ניקיון כפתורים של תנור אפייה

בעיות נפוצות

ניקיון התנור מגיע עם כמה אתגרים ייחודיים, מכתמים עקשניים ועד הצטברות לכלוך ושומן שקשה להסיר בפינות נסתרות. הנה כמה טיפים לטיפול בהם.

כתמים ושומן קשה: מרחו משחה של אבקת סודה לשתייה על כתמים קשים שמסרבים להשתחרר למשך הלילה. לאחר מכן התיזו מעט חומץ ונגבו היטב. אם הכתם נשאר, תוכלו לנסות להכין משחה ממים וקרם טרטר (אפשר למצוא בחנויות אפייה מתמחות) ולהשאיר מספר שעות.

שאריות מזון שרוף: הניחו מטלית חמה ולחה על האזור עם הצטברות המזון השרוף לפני השפשוף על מנת לרכך את השאריות. במקרים קשים במיוחד ניתן להשתמש בתערובת של אבקת סודה לשתייה עם מיץ לימון.

ריחות עשן: לאחר הניקיון וייבוש התנור. חממו קערה חסינה לאש עם מים ופרוסת לימון בטמפרטורה נמוכה למשך שעה. האדים יעזרו לשחרר שאריות לכלוך והלימון יוסיף ריח רענן.

תחזוקה שוטפת

בכדי לשמור על ניקיון התנור לאורך זמן, מומלץ להכניס כמה צעדים פשוטים לשגרת הניקיונות שלכם.

הקפידו לנקות כתמים, או שאריות מזון ונוזלים שנשפכים בתנור מיד לאחר השימוש. לאחר שהתנור מתקרר, נגבו את האזור המוכתם עם מטלית לחה בכדי למנוע מהשאריות להתקשות ולהפוך למסובכים יותר להסרה לאחר מכן.

הכניסו לשגרת הניקיונות שלכם ניקיון חודשי קל בעזרת שימוש בחומרים טבעיים כמו חומץ או אבקת סודה לשתייה. הקפדה על ניקיון חודשי תעזור למנוע הצטברות של שומן ולכלוך ותקל על הניקיון היסודי לאחר מכן.

ניקיון תנור האפייה הביתי אולי נראה כמו משימה מפרכת במיוחד אבל עם האסטרטגיות הנכונות ומעט מאמץ, תוכלו להפוך את המטלה לקלה בהרבה ומתגמלת במיוחד. יש לכם טיפים משלכם לניקיון עמוק של התנור הביתי? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.

צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת