חוזרים לגליל: מסע של תקווה והתחדשות בין עסקי הצפון הפורח

חודש לאחר שהפסקת האש בצפון נכנסה לתוקף, יצאנו למסע טעים ומעורר השראה של התחדשות, יצירתיות וחוסן בין עסקי הגליל שחזרו לפעילות עם אהבה ותקווה.
גליל של אחרי מלחמה - טיול בין עסקים שחוזרים לחיים
גליל של אחרי מלחמה - חוות רום | צילום: צחי לנקרי

חודשי המלחמה הארוכים גבו מחיר כבד מעסקי הצפון. מהתושבים המפונים, המטיילים שחששו להגיע לנוכח האירועים ועד הנזקים הרבים שנגרמו לרכוש ולסביבה.

גם כעת, כחודש לאחר כניסתה של הפסקת האש הרשמית לתוקף, רבים מבעלי העסקים מנסים להמציא את עצמם מחדש ולהתאושש בעזרת המון נחישות, יצירתיות ורוח אנושית שאין שנייה לה. יצאנו להכיר כמה עסקים גליליים מעוררי השראה שחוזרים לפעילות בימים אלה וחזרנו עם המלצה חד משמעית – בואו לבקר בגליל.

במהלך הסיור הצפוני שלנו גילינו עוצמה של עמידות, קהילות תוססות שעמדו בתלאות החודשים האחרונים בגבורה ולא נתנו לצלקות הטריות לדכא את פעילותן. הגליל של היום הוא אזור שמסרב לשקוע בצללים ולא מסכים לספר סיפור של הישרדות בלבד, אלא כזה של התחדשות, שנארג על ידי קהילות ותרבותיות שנחושות לשמור על זהות ותכלית ולבנות עתיד ירוק מתמיד.

עדכונים טעימים למייל!

המסע שלנו החל במחזה מרהיב של גבעות עמוסות ירוק ושטופות באור השמש של שעות הבוקר המוקדמות. הירוק הזה מסמל את הכוח של הגליל במלוא עוזו. הוא לא מתכחש לתלאות שעבר, אך צומח ממנו מחדש והופך לחגיגה עמוקה של חיים וטבע.

מקהילה טיפולית המתכנסת בחיבוק המשותף של קיבוץ הרדוף ועד למבצר צלבני שהפך למרכז קולינרי מפתיע. בכל מקום שבו ביקרנו, הרגשנו את הרצון בהתמדה והתחדשות, בצבעים, בטעמים ובאופטימיות שמלווה את כולם, מגדול ועד קטן. כי זו הדרך היחידה להמשיך.

קמ"ה, הרדוף – ההשראה שבקהילה

בקיבוץ הרדוף, הנחבא בין גבעות מתגלגלות וצמחייה עבותה, פועלת קהילה טיפולית בשם קמ"ה (קהילה מרפאת הרדוף) המפעילה את בית הקפה והגלרייה שבמקום. העמותה מציגה מודל ייחודי לשינוי חברתי בתוך קהילה כפרית.

בבית הקפה שמוקף בצמחייה גלילית תמצאו חוויה שהיא הרבה יותר ממאפים, ארוחות קלות ומשקאות בוקר, מדובר בפילוסופיה שלמה שמרחפת סביב המקום ואמונה בכוח המרפא של העיסוק הקולינרי. הכול מוכן במקום, בעבודת יד ועל בסיס חומרי גלם טריים וטבעיים שגדלים בחלקם בגינת הירק האורגנית הסמוכה.

קפה קמ"ה בקיבוץ הרדוף
קפה קמ"ה בקיבוץ הרדוף | צילום: עומר הרפז

בית הקפה הוא חלק ממערך שלם של סדנאות תעסוקתיות וטיפוליות כשעל מדפיו מוצגים לראווה מבחר של יצירות מעשה ידיהם של חברי בית "בית אלישע", מרכז למבוגרים עם צרכים מיוחדים. מיצירות אריגה ועד ליצירות נייר וקרמיקה, כולן סמלים של קהילה בה יצירה הופכת לגשר של ריפוי.

המודל של קמ"ה מתבסס על הגישה האנתרופוסופית ועל טיפוח הרעיון שבכל אדם קיים גרעין בריא שניתן לטפח והצורך לשלב ולקבל את השונה לתוך מארג החיים של החברה והסביבה והחיבור האנושי. היצירות במקום אינן רק חפצי אמנות, אלא חבלי הצלה וביטוי לחוסן הנרקם בזכות התמיכה הקהילתית והיצירתיות השיתופית.

במקום ניתן לתאם אירועים פרטיים, ארוחות בוקר וצהריים לקבוצות, להגיע לסיורים מודרכים ולקיים כנסים וישיבות בחדרי ישיבות המיועדים לכך. בית הקפה פעיל בימים ראשון–חמישי בין השעות 8:00-15:00 ובשישי בין השעות 8:00-13:00. פרטים בטלפון 072-3971199

חוות רום, כמון – סימפוניה של טבע ותכלית

מבית הקפה מעורר ההשראה בהרדוף, עלינו אל מרומי הר כמון, אל חוות רום, שם התגלה הנוף הגלילי המרהיב ושופע הירוק של תחילת החורף שכמו לקוח תוך ציור. הנוף המשקיף על רכס מירון מהים וכמעט עד לכנרת, לא מאפשר לעשות דבר מלבד לקחת נשימה עמוקה ולהתחבר לרגע אחד אמתי לטבע, בלי פילטרים.

הפילוסופיה בבסיס של חוות רום שהוקמה בשנת 1986 על ידי עמית רום ומשפחתו, היא החיבור

נוף גליל מחוות רום
נוף גליל מחוות רום | צילום: צחי לנקרי
העמוק לאדמה ולעשייה החקלאית והתפיסה במחברת בין האנשים שמפעילים את החווה לבין הטבע והסביבה. כאן, החיים מתנהלים על פי קצב האדמה.

כל אחד ואחת בחווה מביאים את הערכים הפנימיים איתם גדלו וכך זו מתעצבת לאיטה עם איזון בריא בין צרכי הטבע לצרכי האדם, זאת מתוך אמונה יוקדת בצורך להטיב עם הטבע ולחיות קרוב לאדמה.

בכל פינה בחווה תבחינו בענפי החקלאות השונים שמפארים אותה. מגידול העיזים ועד לגן הירק האורגני שמטופל על פי פילוסופיית הפרמקלצ'ר המשלבת גידול בר קיימא עם חקלאות אחראית.

בלב החווה נמצא דיר עיזים מטופח, שבו גדלים עיזים בתנאים אידיאליים, תוך שמירה על רווחתן ואיכות חייהן. העדר המקומי מבלה במרעה על הר כמון, מה שמסייע לבסוף לחלב להפוך לעשיר יותר ולגבינות לאיכותיות במיוחד, גבינות הנמכרות במחלבת הבוטיק הפועלת במקום.

עיזים במרעה בחוות רום
עיזים במרעה בחוות רום | צילום: צחי לנקרי

מגבינות קשות, חצי קשות, חצי רכות ורכות ועוד שלל מוצרי חלב טריים, מלאכת הגבנות בחוות רום נעשית כבימי קדם, בשיטות מסורתיות ובעבודת יד. מדובר בגבינה ארטיזנלית ומשובחת במיוחד ללא חומרי שימור, צבעי מאכל או ציפויי שעווה.

את הגבינות השונות ניתן למצוא במעדנייה במקום עם מומחי הגבינה של GVINAGE בהובלת נעמי ריצ'רד שטיין, מאסטרית גבינות בינלאומית שעלתה מצרפת עם חזון ציוני לקדם את תרבות הגבינות עם שלל סדנאות ותכנים, הפקת אירועים ועוד אטרקציות על טהרת הגבינות.

את הגבינות המיוצרות במקום תמצאו גם בתפריט במסעדת השף החלבית החדשה "מעדת חוות רום – מהשדה לצלחת", בהובלתו של השף רונן וולדמן ובניהולם של שרון פרז ואמיר צמח בר.

הביסטרו חוגג גם הוא את הקשר אל האדמה עם תפריט עונתי שמגדיר מחדש את המושג "מהחווה אל הצלחת". תפריט המסעדה כולל מלבד הגבינות הטריות שמיוצרות בחווה גם שלל מרכיבים טריים במיוחד מהגינה האורגנית של חוות רום עצמה ויישובי משגב ומספק חוויה אותנטית שקשה למצוא במקומות אחרים.

בראשית שנות האלפיים הוקם בחוות רום מפעל מוגן של משרד הבריאות המעסיק כמה עשרות אנשים המתמודדים עם אתגרים נפשיים שונים וחיילים הלומי קרב במפעל שיקום. בתוך המרחב הירוק הזה, האדם והטבע מרפאים זה את זה.

בין השאר הם ומגדלים, מייבשים ואורזים צמחי תבלין ושקיקי תה מצמחי מרפא, מייחרים סקולנטים וקקטוסים בחממה המפוארת, עובדים בעץ ומכינים שלל מגשי אירוח, קרשי חיתוך ועוד ועוד. במקום תוכלו לרכוש בתאום מראש את המוצרים השונים.

גליל של אחרי מלחמה - טיול בין עסקים שחוזרים לחיים
גליל של אחרי מלחמה – חוות רום | צילום: צחי לנקרי

חוות רום מעניקה תחושה של חופש ללא גבולות. תוכלו לחלוף רק בכדי לאסוף לדרך גבינה משובחת, להישאר לארוחת צהריים במקום ואפילו להישאר ללילה בסופי שבוע במתחם הלינה המשותף, רק בכדי להתעורר לריח הממכר של האדמה הלחה וציוץ הציפורים.

ניתן לתאם במקום שלל כנסים, אירועים וסדנאות, חתונות מרגשות באווירה כפרית, חגיגות משפחתיות וגם שלל סיורים בגנים, בחממות ובמפעל השיקומי.

החווה מציעה כיום גם חוויית גלמפינג יוקרתית עם 19 יחידות לינה מעוצבות ואוהלי ספארי מרווחים ומאובזרים לצד פלואו ספא עם ג'קוזי מפנק, סאונה מרגיעה, אמבטיית קרח מרעננת ושלל חדרי טיפול מקצועיים. כל הפרטים בטלפון 072-3971468

אוהל אל עין, כמאנה – שיר הלל למורשת הבדואית

ממש בסמוך, בפאתי הכפר כמאנה במועצה האזורית משגב, עם נוף המשקיף על כל הגליל המערבי, מסתתר אוהל אל עין – מתחם אירוח מרהיב המעניק חווית אירוח בדואי מלאה וכשרה עם שלל טעמים, ניחוחות מסעירים וסיפורים שעוברים מדור לדור.

ארוחה בדואית באוהל אל עין
ארוחה בדואית באוהל אל עין | צילום: צחי לנקרי

המתחם, בבעלות בני הזוג עיד ואח'לאס, מציע אירוח לבבי בקבוצות או לקהל פרטי עם כל מה שתמיד חלמתם שתפגשו בסיטואציה הזו. ממפגש אינטימי וקרוב עם שלל סיפורי מורשת והחיים המשותפים בין הקהילה הבדואית והיהודים של הר כמון, לטקס הקפה הכמעט קדוש וכיבוד מסורתי וארוחה בדואית כשרה ועשירה במיוחד.

בני הזוג עיד ואח’לאס באוהל אל עין
בני הזוג עיד ואח’לאס באוהל אל עין | צילום: דן בר דב

בנוסף, עיד יוזם סיורים מודרכים לכפר עצמו ולמעיין עין אל כמאנה הסמוך החושפים את השכבות החבויות של הנוף באזור. ניתן להזמין את המקום לאירועים פרטיים, לחוויית לינה באוהל הבדואי או פשוט להגיע לארוחה מנחמת במיוחד מעשה ידיה של אח'לאס, בתיאום מראש. פרטים והזמנות בטלפון 072-3941094

סלון מלכה, קיבוץ יחיעם – בירה עושים באהבה

אחרי כל האוכל הזה, הגיע הזמן לקצת אלכוהול. מבשלת בירה מלכה החלה דרכה ביישוב האקולוגי כליל דרך מחקר והתנסות בלתי פוסקים של אסף לביא, בעלים לשעבר של 2 פאבים בתל אביב, שהחליט לעזוב את העיר הגדולה בשנת 2006 מתוך רצון להתמסר לטבע, לבשל בירות שיתחרו בטובות ביותר בעולם ולקדם את תרבות הבירה בישראל.

סלון מלכה - מבשלת בירה
סלון מלכה – מבשלת בירה | צילום: עומר הרפז

לאחר שארגזים של מלכה אדמונית, בהירה וכהה נחטפו על ידי הברים המובחרים בתל אביב, הקים לביא בשנת 2008 את המבשלה בקיבוץ יחיעם ומאוחר יותר עברה למשכן הקבע באזור התעשייה תפן. המבשלה מתחמה בייצור בירות מסוג אייל בשיטה מסורתית תוך שימוש בחומרי גלם איכות ובקרת איכות קפדנית.

בסלון מלכה – פאב מסעדה מעוצב כסלון ביתי, שם נפתח מתחם הייצור החדש של המבשלה, מוצעים סיורים מודרכים בעקבות תהליך הייצור המרתק בתיאום מראש. בסיבוב קצר במבשלה מתגלה התהליך העדין, המסירות של הצוות והאהבה חסרת הפשרות לבירה.

בירה מלכה
בירה מלכה | צילום: צחי לנקרי

הסלון הוא לא רק מקום לשתות בו, אלא הזדמנות לטעום, להקשיב ולהרגיש את הסיפור מאחורי כל לגימה. המקום פתוח בימי חמישי בין השעות 18:00-00:00 ותוכלו גם ליהנות מ-Happy Hour בין השעות 18:00-22:00. פרטים והזמנות בטלפון 072-3971214

שאטו דו רואה, מעיליא – מבצר של טעם והיסטוריה

את היום סיימנו בכפר מעיליא. בביקור במבצר צלבני שהוא הרבה יותר משער אל העבר. המקום הוא הגשמת חלום ישן של משפחת סלמה עסאף ולביב עסאף ז"ל. סלמה, חובבת עתיקות מושבעת ובוגרת החוג להיסטוריה, החלה לקדם את מפעל החיים הזה כבר לפני יותר מ-20 שנה והקימה עם בני משפחתה את שאטו דה רואה – בר, מסעדה ומקום אירוח.

אווירת חג המולד במעיליא
אווירת חג המולד במעיליא | צילום: צחי לנקרי

שאטו דה רואה ממוקם בתוך מבנה היסטורי המחובר למבצר צלבני מהמאה ה-12 הנבנה על ידי המלך בולדווין השלישי. במהלך החפירה לבניית היסודות, גילתה המשפחה שברי חרסינה עתיקים ולבסוף אף שתי גתות יין ובאר רומית בת יותר מ-2,000 שנה.

במקום, המשקיף להר מירון והחרמון, תמצאו תפריט בניצוחו של שף אליאן ליוס המציע חיבור בין המטבח האיטלקי לבין האווירה הכפרית עם נגיעות גליליות, הכנסת אורחים לבבית והיסטוריה עשירה במיוחד. תוכלו גם להשתתף בסיורים בתאום מראש ואף להישאר ללילה באחד מחדרי האירוח במתחם.

הקינוחים של מעיליא
הקינוחים של מעיליא | צילום: צחי לנקרי

המסעדה פתוחה בימים רביעי-שישי 17:00-23:00 ובשבת בין 12:00-23:00. לפרטים והזמנות: 072-3971618

במשך כל היום ליוותה אותנו כרמית ארבל רומבק, שמוכרת כשומרת הסיפורים של הגליל. כרמית היא מדריכת טיולים עוד משנת 1997 ומורת דרך משנת 2011. היא בעלת רקע עשיר באקולוגיה וכישרון דרמטי להפיח חיים בכל סיפור וסיפור מחדש.

היא משלבת שלל עובדות מדעיות מרתקות בזכות היותה בעלת תואר שני בביולוגיה עם התמחות באקולוגיה גנטית, לצד היסטוריה ואגדות מקומיות. כל זאת עם יכולת נדירה להזמין את המטיילים להרגיש את הנוף הגלילי בדרך חדשה.

לאורך היום, הגליל חדל מלהיות רק יעד לטיול, אלא הפך לדמות חיה, נושמת ועמוסה בסיפורים שרק מחכים להיחשף בעזרתה. כרמית מדריכה חוגי משפחות ותיירים וארגנה והדריכה בעבר טיולים באיסלנד, הקימה את סינמטק דימונה ועבדה בחוגי סיירות בתפקידים רבים. פרטים והזמנות בטלפון 072-3971215

רגע לפני ששנת 2025 מתחילה, הגליל הזכיר לנו שגם אל מול מציאות מאתגרת, החיים מוצאים דרך לפרוח. בעזרת אנשים טובים ודרך הטבע. בכל מקום שבו ביקרנו, ראינו סיפור ששזור בתקווה, יצירתיות והתחדשות.

הצלקות של הגליל של אחרי המלחמה אינן מוסתרות, אך הופכות אט אט לשער של צמיחה וחיבור דרך קהילה, תרבות וטבע. זה בדיוק הזמן גם בשבילכם לבוא, לטייל, לחוות ולהכיר את הגליל מחדש – דווקא עכשיו.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

שף אורי צור - טרטוריה מקומית בחוות ואדי ינשוף

טרטוריה מקומית: מסעדת פופ אפ איטלקית חדשה בגליל

חדשות האוכל
שולחן גלילי מסעדה ערבית כשרה במלון פרימה גליל

שולחן גלילי: מסעדה ערבית אותנטית חדשה וכשרה בטבריה

חדשות האוכל
ארוחת חתונה דרוזית במסעדת נור בג'וליס

הזמנה לחתונה דרוזית: מסעדת נור חוגגת עם ארוחת חתונה אותנטית

חדשות האוכל
רשימת קניות לשעת חירום - מוצרי מזון בסיסיים מומלצים

רשימת קניות לשעת חירום: מלאי מזון מומלץ למלחמה

מדריכים וטיפים

טרי מהתנור

המסיבתות: פסטיבל תותים בשוק האיכרים בנמל תל אביב

המסיבתות: פסטיבל התותים הגדול מגיע לנמל תל אביב

אירועים ופסטיבלים
עונת התותים מגיעה לשיאה עם פסטיבל תותים מתוק במיוחד בשוק איכרים בנמל תל אביב. קינוחי תות מפתים, יצרנים מכל הארץ, סדנאות ופעילויות לכל המשפחה >>

מדריכים שאהבתם

עוגה לפרצוף: 7 מלחמות אוכל קולנועיות מלוכלכות ובלתי נשכחות

מדריכים וטיפים

הדובדבן שבקצפת: המדריך לאחסון דובדבנים טריים

מדריכים וטיפים

מה לזלול?