הצטיידות במזון לרגעי משבר יכולה לסייע להשרות רוגע ובטחון ולעזור לכם להיות מוכנים לתרחישים שונים. במדריך הבא נתמקד במזון משומר שמהווה בסיס לכל הצטיידות לחירום, בזכות אורך חיי המדף, הערכים התזונתיים וקלות השימוש. הקפידו לא לאגור מזון בכמויות גדולות שלא לצורך ולהישמע להוראות פיקוד העורף בכל מצב.
עוד טעימה: רשימת קניות למלחמה – לא רק שימורים
חיי מדף ללא תחרות
שימורים למיניהם יכולים להחזיק מעמד במשך שנים ללא קירור או חשמל, תודות לאיטום ההרמטי שנועל את הטריות בפנים ומונע מהמזון להתקלקל. התהליך הזה שפותח בתחילת המאה ה-19, מערב אטימה של המזון בקופסאות וחימום שלהן על מנת להשמיד בקטריות ואנזימים מזיקים.
ערכים תזונתיים
בניגוד לדעה הרווחת, מזון בקופסאות שימורים שומר גם על רוב הערכים התזונתיים, כולל חלבונים, פחמימות, שומנים וויטמינים מסיסים. עובדה זו הופכת את קופסאות השימורים למקור מצוין לאנרגיה וחומרים מזינים בשעת חירום. תהליך השימור אפילו מעלה את הזמינות של חלק מהרכיבים המזינים כמו למשל ליקופן בעגבניות.
למה כדאי לשים לב כשקונים שימורים?
הצטיידות בשימורים לשעת חירום יכולה להיות צעד נבון, אבל רצוי לשים לב לכמה שיקולים ולערוך כמה בדיקות קצרות לפני שאתם מעמיסים את המזווה במזון משומר.
תאריך תפוגה: אמנם שימורים מחזיקים בחיי מדף ארוכים במיוחד, הם לא מחזיקים מעמד לנצח. מומלץ תמיד לבדוק את תאריך התפוגה על השימורים שכבר יש לכם בבית ועל אלו שאתם מתכננים לרכוש. העדיפו תמיד להשתמש בשימורים עם תאריך תפוגה קרוב יותר בכדי לשמור על מלאי רענן יחסית.
תנאי אחסון: הקפידו לאחסן שימורים באזור קריר ויבש בכדי למנוע חלודה ועיוותים שיכולים לפגוע באיכות ובבטיחות המזון המשומר. חשוב גם להימנע מחשיפה של קופסאות השימורים לטמפרטורות גבוהות ואור שמש ישיר.
איזון תזונתי: וודאו שמזווה החירום שלכם מכיל מגוון נכון של חלבונים, פירות, ירקות ושימורים בסיסיים אחרים בכדי לתמוך בתפריט מאוזן. שימו לב לצרכים תזונתיים ספציפיים של בני המשפחה, בכדי להצטייד בהתאם.
קלות הכנה: מומלץ לבחור מזון משומר מוכן לאכילה או עם הכנה מינימלית. בעוד את רוב השימורים ניתן לאכול ישירות מהקופסא, יש כמה שמצריכים חימום, שלא תמיד נגיש ברגעי משבר.
עוד טעימה: רשימת אוכל לממ"ד – מה כדאי להחזיק במרחב המוגן
איזה שימורים כדאי לקנות?
כשאתם בונים את רשימת השימורים שלכם, המטרה היא לכסות את הצרכים התזונתיים הבסיסיים ולוודא גיוון וקלות הכנה.
חלבונים בסיסיים: התחילו עם חלבונים חיוניים ושימורים כמו שעועית וטונה.
ירקות ופירות: שלבו מגוון ירקות ופירות משומרים בכדי לוודא גישה לוויטמינים, מינרלים וסיבים, למשל שעועית ירוקה או תירס לצד אפרסקים או אננס.
חלב ותחליפים: מוצרים כמו חלב מרוכז או חלב קוקוס יכולים לעזור לכם להעשיר ארוחות פשוטות במידת הצורך.
שימורים לחירום – הרשימה המלאה
ברמת העיקרון, כשאין מזון אחר זמין, המלצת הצריכה הכללית היא 2 קופסאות שימורים לאדם ליום, כלומר כ-14 קופסאות לאדם לשבוע. הכמויות האלו רלוונטיות רק למקרי קיצון בהם אין גישה למזון אחר למשך זמן ארוך, כך שאין לרוב צורך להגזים ולהצטייד בכמויות מסיביות מדי של שימורים.
כמובן שאין גם צורך לקנות את כל הפריטים ברשימה. מדובר ברשימה מנחה שתעזור לכם לעשות קצת סדר בראש לפני ההצטיידות. חשוב רק להקפיד על בחירה במגוון שימורים שיספקו את הצרכים התזונתיים שלכם ושל המשפחה ואת הטעם האישי.
בכל מקרה, אנחנו ממליצים תמיד לעקוב אחר ההוראות באתר פיקוד העורף המעודכנות בכל מה שנוגע להצטיידות לחירום במזון וציוד. והכי חשוב – בלי פאניקה.
ירקות משומרים
- שעועית ירוקה
- גזר
- תירס
- אפונה
- זיתים
- מלפפונים (במלח או בחומץ)
- עגבניות (שלמות וקצוצות)
- פטריות
- לבבות דקל
- חצילים
- צלפים
- פלפל אדום או חריף
- כרוב כבוש
- סלק
- ארטישוק
- אספרגוס
- עלי גפן
פירות משומרים
- אפרסקים
- אננס
- ליצ'י
- משמש
- לפתן פירות
- קוקטייל פירות
- רסק תפוחים
בשר, דגים וחלבון
- בשר בקר במיץ
- טונה (במים או שמן)
- סלמון
- סרדינים
- פילה אנשובי
- גפילטע פיש
- שעועית שחורה
- שעועית לבנה ברוטב עגבניות
- גרגרי חומוס
- פול
- תורמוס
חלב משומר ותחליפים
- חלב מרוכז
- חלב קוקוס
יש לכם המלצות לשימורים שלא נכללו ברשימה? שאלות והערות? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.