סלט ביצים כבר הפך לסוג של קלאסיקה ברבים מן המטבחים הישראלים, אם בפיקניק, בארוחת הצהריים או נשנוש על פרוסת לחם בסוף היום. המרקם הקרמי והטעמים העזים הפכו את סלטי הביצים הביתיים למיניהם לחביבים במיוחד על רבים. אך עם כל האהבה, כמו כל מזון שמכיל ביצים או מיונז, חובה לדעת כמה זמן אפשר לשמור סלט ביצים במקרר ולאכול אותו בבטחה.
במדריך הבא נבדוק את אורך חיי המדף של סלט ביצים, מה משפיע על טריותו ואיך לדעת מתי הגיע הזמן להיפרד ממנו ולהימנע מצריכתו בכדי לוודא שאתם שומרים על הטעמים, על הטריות ולא מסכנים את בריאותכם. להנחיות כלליות על אחסון ביצים במשרד אתר הבריאות.
עוד טעימה: איך להכין מקושקשת רכה כמו ענן
מה קובע את אורך חיי המדף של סלט ביצים?
אורך חיי המדף של סלטי ביצים למיניהם תלוי במספר גורמים, כל אחד משחק תפקיד מכריע בקביעה של טריות הסלט והאם ניתן לצרוך אותו בבטחה.
המשתנה הראשון הוא כמובן המרכיבים. ביצים טריות באיכות גבוהה ומיונז איכותי יכולים להאריך משמעותית את אורך חיי המדף של סלט הביצים. שימו לב שתוספת של מרכיבים נוספים כמו בצל למשל, יכולים להוריד את אורך חיי המדף בעקבות תכולת הלחות הגבוהה.
המשתנה השני הוא הדרך בה אתם מכינים את סלט הביצים. לדוגמא, ביצים קשות טריות שבושלו לטמפרטורה המומלצת וסביבות הכנה נקייה תעזור למנוע צמיחת בקטריות, הגורם העיקרי לקלקול מזון, ובכך להאריך את חיי המדף של הסלט.
לבסוף, הדרך בה אתם מאחסנים את סלט הביצים ישפיע מהותית על אורך חיי המדף. סלט ביצים יש לאחסן במקרר בתוך שעה ממועד ההכנה מקסימום. הטמפרטורה במקרר צריכה להיות על פחות מ-4 מעלות, סביבה קרה מספיק בכדי להאט התרבות בקטריות. בנוסף, שמירה של סלט ביצים בקופסא אטומה הכרחית על מנת למנוע ממנו לספוג טעמים וריחות ממזונות אחרים במקרר ולשמור על איכותו.
עוד טעימה: כמה זמן אפשר לשמור ביצים טרופות במקרר?
כמה זמן אפשר לשמור סלט ביצים במקרר?
ככלל אצבע, סלט ביצים ללא מיונז שמאוחסן היטב אפשר לשמור במקרר כ-3-4 ימים מקסימום בעוד סלט ביצים עם מיונז מומלץ לצרוך בתוך יומיים. טווח הזמן הזה מבוסס על ההנחה שהסלט אוחסן כראוי במקרר לא יותר משעה ממועד הכנתו, בטמפרטורה של פחות מ-4 מעלות ובתוך קופסא אטומה.
חשוב לציין שטווח זמנים זה מתייחס לסלט ביצים ביתי, סלטים תעשייתיים מכילים לרוב חומרים משמרים שמשנים את אורך חיי המדף לכן בדקו את תאריך התפוגה על גבי האריזה ועקבו אחר הוראות האחסון למוצר הספציפי שרכשתם.
מאחר וביצים הם מוצר רגיש במיוחד תמיד מומלץ שלא לצרוך סלט ביצים אם יש לכם ספק לגבי מידת טריותו. אכילת ביצה מקולקלת עלולה לגרום לבעיות עיכול ולהרעלת מזון. אתר ה-CDC מציע מספר עצות מועילות למניעת הרעלות מזון
סימנים לסלט ביצים מקולקל
ריח: סלט ביצים טרי יהיה בעל ריח עדין יחסית. ריחות חמצמצים או לא נעימים הם סימן ברור לסלט שפג תוקפו. סמכו על האף שלכם – אם זה מריח רע, זה כנראה רע.
מראה: חפשו אחר שינויי צבע או תחילתו של עובש. עובש יכול להופיע במגוון צבעים מירוק לשחור או לבן. אם אתם רואים עובש, היפטרו מיד מהסלט כולו.
מרקם: סלט ביצים אמור להיות בעל מרקם קרמי ואחיד. אם המרקם הופך לנוזלי או רירי או שהרכיבים מתחילים להיפרד, כנראה שהסלט מקולקל.
איך לאחסן סלט ביצים – טיפים למתקדמים
בכדי להאריך את אורך חיי המדף של סלט הביצים וליהנות ממנו בבטחה ככל האפשר, הקפידו לעקוב אחר הצעדים הבאים.
- הקפידו להשתמש בביצים טריות ומיונז איכותי. ככל שרכיבים טריים יותר, כך הסלט יישמר יותר זמן.
- בשלו את הביצים היטב בכדי להרוג בקטריות פוטנציאליות.
- קררו את הביצים הקשות במהירות והכינו את הסלט כל עוד הרכיבים טריים. קררו מיד לאחר ההכנה.
- אחסנו את סלט הביצים בקופסא נקייה אטומה והקפידו לא לדחוס לקופסא יותר מדי סלט. כך תמנעו מריחות וטעמים במקרר להיספג בסלט ותאטו את תהליך החמצון.
- השתמשו בכלים נקיים בכל פעם שאתם מגישים את סלט ביצים והקפידו להשתמש בכף נקייה בכל פעם שאתם טובלים בסלט.
- הקפידו לשמור על הטמפרטורה במקרר על מתחת ל-4 מעלות ולאחסן את סלט הביצים בחלק האחורי של המקרר היכן שהטמפרטורה נשארת יציבה יותר.
- ניתן להוסיף מעט חומץ או מיץ לימון בכדי להאט התפתחות בקטריות אך לרוב לא מדובר בהבדל משמעותי.
וכמה זמן אפשר לשמור ביצים במקרר?
בטיחות מזון
אכילה של ביצים שפג תוקפן עלולה כאמור להוביל לשלל בעיות בריאותיות. הסיכון העיקרי מגיע מבקטריות כמו סלמונלה או ליסטריה שיכולות להתפשט במהירות בסלט ביצים שאינו מאוחסן כראוי. הבקטריות עלולות להוביל להרעלת מון עם תופעות כמו חום, בחילות, כאבי בטן, הקאות ובעיות עיכול אחרות.
במקרים קשים יותר, במיוחד בקרב אוכלוסיות רגישות כמו קשישים, ילדים , נשים בהריון ובעלי מערכת חיסונית מוחלשת, הרעלת מזון עלולה אף לסכן חיים. בכדי להימנע מסיכונים אלו, חשוב לעקוב אחר הוראות בטיחות המזון באדיקות ולסמוך על החושים שלכם. עדיף תמיד להישאר על הצד הבטוח ולהיפטר מסלט ביצים עם סימנים לקלקול. אם אתם חושדים שאכלתם סלט ביצים מקולקל וחווים סימפטומים של הרעלת מזון, פנו לטיפול רפואי מיד.
קראו עוד על בטיחות מזון ואחסון מזון במקרר באתר משרד הבריאות