לזלול - מגזין אוכל ישראלי

אחת ולתמיד: איך לבשל קינואה כמו שצריך?

אם עדיין לא טעמתם את הסופר פוד הכי חם של התקופה, זה בדיוק הזמן להפשיל שרוולים וללמוד פעם אחת ולתמיד איך מבשלים קינואה כמו שצריך
איך לבשל קינואה כמו שצריך - המדריך השלם
איך לבשל קינואה כמו שצריך - המדריך השלם | תמונה: מערכת לזלול
שיתוף

לא משנה כמה זמן היא כבר בסביבה ועד כמה היא הפכה להיות יותר ויותר נפוצה במטבח הביתי בשנים האחרונות, נדמה כי קינואה נשארה תעלומה גדולה לרבים מאתנו.

למען כל אובדי העצות, אלו שהחליטו לעשות שינוי בריאותי ורוצים להיכנס לעולם המופלא של הקינואה, אלו שבטוחים שהם מכירים אבל רוצים לשפר את הטעם והמרקם וגם סתם למען סקרנים, אספנו את כל מה שכדאי לדעת על קינואה – מה זה בכלל קינואה, איך לבשל קינואה, איך לאחסן ולשמור ועוד.

עוד טעימה: רוצים אורז מושלם? בשלו אותו כמו פסטה

אז מה זה קינואה?

קינואה הוא מין של צמח כף האווז, צמח דמוי דגן ממשפחת הירבוזיים שכללה בין השאר לפני שפוצלה לקטגוריה משלה גם סלקים ותרד לדוגמא. החלק האכיל בצמח הם הזרעים אליהם נוטים להתייחס כשייכים למשפחת הדגנים זה אלפי שנים למרות שאין קשר ישיר שכזה.

בניגוד לרוב הצמחים בטבע, הקינואה מכילה חלבון מלא ואת כל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם. בשנים האחרונות צוברת הקינואה פופולריות בתור סופרפוד בזכות היתרונות הבריאותיים שלה והעובדה כי בניגוד לדגנים המסורתיים הקינואה היא נטולת גלוטן.

בנוסף ליתרונותיה הבריאותיים, קינואה נחשבת כגידול שמשאיר טביעת פחמן נמוכה יחסית לדגנים אחרים מאחר והיא צורכת כמות מינימלית של מים ודשן בזמן צמיחתה.

מקור הקינואה הוא בהרי האנדים בדרום אמריקה שם הוא מהווה מזון בסיסי ופופולרי כבר אלפי שנים ונעשה בו שימוש במגוון של תבשילים ומרקים. שבט האינקה אף הגדיל לעשות והתייחס אל הקינואה כקדושה וכינה אותה "האמא של כל הדגנים".

עוד טעימה: איך להכין בורגול – טיפים, שיטות ומתכון לסלט טאבולה

מה ההבדל בין קינואה לבנה, אדומה ושחורה?

קינואה לבנה היא הזן הנפוץ והזול ביותר ומתאפיין בטעם מעודן ואגוזי עם מרקם קליל ורך, בחנויות מתמחות תמצאו גם קינואה אדומה עם טעם מעט אדמתי יותר ומרקם קראנצ'י וקינואה שחורה שמתאפיינת בטעם החזק ביותר מהשלושה והמרקם הפריך ביותר.

איך לאחסן קינואה

ישנן כמה שיטות מומלצות לשמור קינואה בהתאם לצרכים שלכם. קינואה לא מבושלת מומלץ לשמור בקופסא אטומה במקום יבש וקריר במטבח ולהרחיק ממוקדי חום ולחות.

אם מסיבה כלשהי אתם לא מתכננים להשתמש בקינואה בחודשים הקרובים או אם אזור המטבח שלכם סובל מחום ולחות גבוהים, תוכלו לשמור קינואה בקופסא במקרר בקופסא אטומה למשך חצי שנה או במקפיא למשך שנה.

קינואה מבושלת יש לשמור במקרר בקופסא אטומה רק לאחר שהגיעה לטמפרטורת החדר ולצרוך עד 5 ימים לכל היותר, ניתן גם להקפיא קינואה מבושלת בקופסא אטומה עד לחצי שנה.

איך לבשל קינואה?

את הקינואה חשוב לשטוף היטב תחת מים קרים בטרם הבישול מאחר והיא מכילה ספונין, שכבה שמגנה עליה מפני מזיקים וציפורים אך גם יוצרת טעם מריר ולא נעים אם לא שוטפים את שאריות החומר כראוי.

לאחר השטיפה כל מה שצריך לעשות זה להוסיף את הקינואה לסיר עם מים רותחים ולתת לה לבעבע למשך 15 ל-20 דקות. אם מדובר בקינואה ארוזה, מומלץ לעקוב אחר הוראות וזמני ההכנה הרשומים. הקינואה מוכנה כשהיא רכה וכשהמים נספגו לחלוטין.

קינואה היא ורסטילית באפשרויות השילוב שלה במנות שונות וסופגת טעמים היטב. לכן נסו להוסיף תבלינים, עשבי תיבול ותוספות שאתם אוהבים או הוסיפו קינואה לסלט, למרקים ותבשילים ואפילו לקינוח.

איך להכין קינואה במיקרוגל?

כן, אפשר לבשל קינואה גם במיקרוגל. הוסיפו את הקינואה השטופה ומים לכלי מכוסה ובטוח לשימוש במיקרוגל וחממו למשך 10-15 דקות או עד שהמים נספגו והקינואה רכה.

מה עושים עם קינואה?

מעבר להיותה תוספת מעולה בפני עצמה כתחליף לדגנים המסורתיים, ניתן להשתמש בקינואה במגוון מתכונים. תוכלו להקפיץ אותה עם עוף או טופו וירקות, להוסיף לסלט שאתם אוהבים או לקערה עם ירקות קלויים ועוד אין ספור אפשרויות כיד הדמיון.

יתרונות בריאותיים של קינואה

קינואה כאמור נחשבת בשנים האחרונות לסופרפוד פופולרי במיוחד בקרב המומחים בשל ערכיה התזונתיים יוצאי הדופן.

מעבר היותה חלבון צמחי מלא ובחירה מעולה לצמחונים וטבעונים, הקינואה עתירה בכל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם, בנוגדי חמצון, בוויטמינים מקבוצת B בברזל, מגנזיום ואבץ.

בנוסף עשירה הקינואה בברזל, בסיבים תזונתיים ונטולת גלוטן, מה שהופך אותה לבחירה מעולה כתחליף לדגנים מסורתיים בקרב הרגישים לגלוטן.

הערכים התזונתיים המרשימים מעניקים לקינואה יתרונות בריאותיים כמו הקלה על בעיות עיכול, הורדת רמת הכולסטרול והגנה מפני רדיקלים חופשיים.

ערכים תזונתיים של קינואה

לכוס קינואה מבושלת

קלוריות: 220
חלבון: 8 גרם
שומן: 4 גרם
פחמימות: 40 גרם
סיבים תזונתיים: 5 גרם
ברזל: 3 מ"ג
מגנזיום: 120 מ"ג

מתכון לקינואה קלאסית

מרכיבים:

  • כוס קינואה
  • 2 כוסות מים
  • חצי כפית מלח
  • תבלינים (אופציונאלי)

הוראות הכנה:

  • הרתיחו בסיר בינוני מים עם מלח.
  • בנתיים שטפו היטב את הקינואה במסננת תחת מים זורמים קרים.
  • הוסיפו את הקינואה והביאו שוב לרתיחה על אש גבוהה.
  • העבירו לאש נמוכה ובשלו מכוסה למשך 15-20 דקות.
  • כשהקינואה מוכנה, ערבבו אותה מעט עם מזלג, כסו ותנו לה לנוח למשך 5 דקות בטרם ההגשה.
Picture of בשמת בר עקיבא

בשמת בר עקיבא

בשמת בר-עקיבא היא אשת תוכן מנוסה בשלל תחומים - אבל האהבה האמיתית שלה היא אוכל טוב. לבשמת ניסיון מצטבר של מעל 15 שנה בגופי תקשורת גדולים בישראל. את דרכה העיתונאית החלה כעורכת ב"ידיעות אחרונות" ובהמשך השתלבה במערכת "הארץ". במקביל, עבדה בשנים האחרונות בהוצאת בוטיק שמתמחה בלייף סטייל וקולינריה. בשמת כותבת במגזין לזלול מיום הקמתו ובמקביל מנהלת תוכן בארגון גדול, מבשלת וזוללת, כמובן.
7 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

טעויות נפוצות בבישול פסטה

7 טעויות שכולם עושים בבישול פסטה – ואיך להימנע מהן

מדריכים וטיפים
איך לבשל אורז בנינג'ה גריל

אחד אחד: איך לבשל אורז מושלם בנינג'ה גריל

מדריכים וטיפים
איך לבחור קרש חיתוך למטבח

אחת ולתמיד: איך לבחור קרש חיתוך למטבח

מדריכים וטיפים
איזה קרש חיתוך הכי בריא ומומלץ - עץ או פלסטיק?

איזה קרש חיתוך עדיף – עץ או פלסטיק?

מדריכים וטיפים
איך לבחור מיקרוגל למטבח

איך לבחור מיקרוגל שמתאים למטבח שלכם: המדריך למתלבט

מדריכים וטיפים
איך לבשל עדשים שחורות

איך לבשל עדשים שחורות בקלות ובמהירות – מדריך למתחילים

מדריכים וטיפים
קציצות מושלמות שלא מתפרקות

איך להכין קציצות שלא מתפרקות בבישול: הטיפים שעובדים

מדריכים וטיפים
איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים

איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים: הסודות של השפים

מדריכים וטיפים
איך מכינים בורגול

איך מכינים בורגול במהירות ובקלות – מדריך למתחילים

מדריכים וטיפים
איך לתקן פסטה שהתבשלה מדי

אל תזרקו: יש דרך להציל פסטה שהתבשלה יותר מדי

מדריכים וטיפים
איך להכין ביצה מקושקשת מושלמת

באנו לפנק: איך להכין מקושקשת רכה ואוורירית כמו ענן

מדריכים וטיפים
קילוף תפוחי אדמה לפני או אחרי הבישול

בדקנו: קילוף תפוחי אדמה – לפני או אחרי הבישול?

מדריכים וטיפים