אמנם כאן בישראל ערמונים אינם זוכים לאותה פופולריות כמו בשאר העולם, אך כל מי שמבקר באירופה בתקופה הזו של השנה יכול למצוא אותם נמכרים בהמוניהם בכל שווקי חג המולד קלויים וחמים בשקית לצד יין חם או סיידר.
החורף אמנם מתמהמה מלהגיע אלינו במלוא עוצמתו השנה, אך גם סופשבוע קריר במעט הוא תירוץ מספק בשבילנו בכדי לרכוש כמות נאה וטרייה הביתה, לקלות אותם היטב ולהתחמם מול נטפליקס עם ערמונים חמים, נימוחים ומנחמים.
עוד טעימה: איך לשמור מלפפונים במקרר לאורך זמן, איך לבחור ואיך לחתוך מנגו ואיך להקפיא מזון בצורה אופטימלית?
מה זה בעצם ערמונים, איך לבחור ולקנות את הערמונים הטובים ביותר, מהן השיטות המומלצות לקליית ערמונים ומתכון שיעבוד לכם בכל פעם מחדש. המדריך השלם והלא מצונזר לערמונים.
אז מה זה בעצם ערמונים?
ערמונים הם סוג של אגוזים בעלי קליפה קשיחה. בניגוד לרבים מהאגוזים, הערמונים מכילים בעיקר פחמימות ונמוכים משמעותית בכמויות השומן. הערמונים הם פירותיו של עץ הערמון שמוצאו מטורקיה ודרום אירופה ושיא תקופת פריחתם היא בין החודשים אוקטובר לאמצע דצמבר.
המרקם של בשר הערמונים לאחר קלייה צריך להיות רך עם טעם אגוזי מתקתק ונוהגים להשתמש בו במגוון סלטים, פסטו, תבשילים, מאפים וקינוחים בכל רחבי העולם לצד צורת האכילה המסורתית בפני עצמם לאחר קלייה.
איך לבחור ערמונים
בכדי לבחור ולרכוש את הערמונים הטריים והאיכותיים ביותר שיספקו לכם חוויית ערמונים מלאה לאחר הקלייה מומלץ לשים לב לכמה פרטים בזמן הקניות:
- בחרו ערמונים עם קליפה קשה ומבריקה בצבע חום בולט וחי.
- בחרו את הערמונים הכבדים יותר שלא נעים בתוך הקליפה כשמשקשקים אותם.
- הקפידו לבחור ערמונים שקליפתם אינה פצועה, עם סדקים או עם נקודות רכות וסימני עובש.
- תמיד העדיפו לרכוש ערמונים בתפזורת בכדי שתוכלו לבחור את הערמונים הטובים ביותר.
- הימנעו מערמונים באריזות אטומות שלא משאירות אוויר לנשימה וגורמים להתפתחות עובש.
- העדיפו ערמונים קטנים שמתבשלים יותר מהר וקלים יותר לקילוף.
איך לאחסן ערמונים
ככלל אצבע מומלץ לקלות את הערמונים שרכשתם כמה שיותר מהר לאחר הקנייה מאחר והם נוטים להתקלקל במהירות. אם אין לכם אפשרות לקלות אותם בסמיכות לרכישה מומלץ לאחסן את הערמונים בשקית מאווררת היטב במקרר למספר ימים או להקפיא בקופסא אטומה עד לחודש.
ערמונים קלויים מומלץ לאכול מיד אך ניתן גם לאחסן בקופסא אטומה במקרר למשך הלילה ולחמם אותם מחדש בסיר על אש נמוכה-בינונית עם מעט חמאה. ניתן גם להקפיא ערמונים קלויים ומוכנים בשקית אטומה אם הכנתם כמות גדולה במיוחד.
איך להכין ערמונים לקלייה
לפני קליית הערמונים ישנן כמה פעולות פשוטות שצריך לבצע.
שטפו את הערמונים היטב, ייבשו אותם והניחו על קרש חיתוך. בעזרת סכין חדה חרצו איקס על הצד המעוגל של כל ערמון. הפעולה הזו תעזור לאדים להשתחרר מהערמונים בזמן הקלייה ולמנוע פיצוץ.
הקפידו לחתוך מספיק עמוק בכדי לחדור את הקליפה אך לא יותר מדי בכדי לא לפצוע את הערמון עצמו. ניתן גם להשתמש בכלי ייעודי בכדי לייצר את החתכים בערמונים ולחסוך לעצמכם זמן.
איך לקלות ערמונים על מחבת
אמנם אין כמו ערמונים קלויים על אש פתוחה מול המדורה, אך מאחר ורובנו לא נוהגים להדליק מדורות בסלון, לפחות לא בדרך קבע, ישנן מספר שיטות אחרות וקלות לקליית ערמונים בסביבה הביתית.
כמו בכל שיטת קליית ערמונים, חשוב לזכור לחרוץ איקס בכל ערמון בטרם קלייתם, אחרת הם עלולים להתפוצץ בזמן ההכנה.
בכדי לקלות ערמונים בעזרת הכיריים חממו מחבת כבדה על אש בינונית והניחו את הערמונים עם הצד המסומן באיקס כלפי מעלה בשכבה אחידה. קלו את הערמונים עד שעולה ניחוח אגוזי והקליפה באזור האיקס שחרצתם מתחילה להתקפל אחורה סביב עצמה. הקפידו לקלף את הערמונים כשהם עדיין חמים. ככל שהערמון יהיה חם יותר בזמן הקילוף, כך הפעולה תהיה קלה ופשוטה יותר.
איך לקלות ערמונים על המנגל
אם במקרה אתם בדיוק עושים ברביקיו ורוצים להתפנק גם עם ערמונים קלויים, אפשר לעשות זאת בקלות על גבי מנגל גחלים.
הדליקו את הגחלים ותנו להם להתלהט מעט. הניחו על המנגל מחבת ברזל עם הערמונים בשורה אחידה עם האיקס כלפי מעלה.
תנו למחבת עם הערמונים להתחמם במשך 5 דקות ולהתבשל בין 5 ל-10 דקות נוספות, תלוי בגודלם. ערבבו את הערמונים בכל כמה דקות בכדי לאפשר קלייה שווה מכל הכיוונים. הסירו מהמנגל כשהם מוכנים וקלפו כל עוד הם עדיין חמים.
איך לקלות ערמונים בתנור
שיטה נוספת וקלה לקליית ערמונים היא בתנור הביתי:
חממו את התנור ל-220 מעלות והניחו את הערמונים בשכבה אחידה בתבנית עם נייר אפייה עם האיקס כלפי מעלה. מומלץ תחילה לעשות סבב קטן של ניסוי וטעייה עם מספר ערמונים על מנת להבין את זמן הקלייה המדויק בתנור שלכם.
קלו את הערמונים בין 10 ל-20 דקות על פי גודלם ועד שעולים ריחות אגוזיים והקליפה מתחילה להתקפל היכן שחרצתם את האיקס. ערמון מוכן כשהקליפה שלו חמה מדי למגע יד. אם הערמונים אינם עשויים מספיק מבפנים, אפשר להחזיר אותם לתנור לעוד מספר דקות. ערמונים שנקלו זמן ארוך מדי יהיו קשים מאוד ולא אכילים.
איך לקלף ערמונים
על מנת להצליח לקלף ערמונים בקלות ובמהירות יש לעשות זאת זמן קצר לאחר שהם יצאו מהתנור ועדיין חמים על סף הלוהטים. מלבד הקליפה החיצונית הקשה מומלץ גם לקלף את הקליפה הפנימית הדקיקה כשהערמונים עדיין חמים מאחר והיא נוטה להדבק לערמון בטמפרטורה נמוכה יותר.
בכדי לקלף את הערמונים בעודם חמים מאוד מבלי לגרום לעצמכם כוויות ופציעות מומלץ להשתמש במגבת מטבח. כסו עם קצה אחד של המגבת את כף ידכם הפתוחה כלפי מעלה והניחו בה ערמון. כסו עם הקצה השני של המגבת את כף היד השנייה וקלפו בעזרתה את הערמון מאזור האיקס שסומן בהתחלה.
לחצו כאן למדריך השלם – איך לקלף ערמונים
ערכים תזונתיים של ערמונים
מלבד טעמם האגוזי והממכר, הערמונים דלים בשומן ועשירים בסיבים תזונתיים. במאה גרם של ערמונים קלויים יש כ-250 קלוריות וכ-2 אחוזי שומן בלבד ללא כולסטרול.
ב-100 גרם ערמונים קלויים יש גם יותר מ-5 גרם סיבים תזונתיים שמהווים חמישית מהכמות היומית המומלצת. ערמונים גם עשירים בוויטמין C, וויטמין B12, מגנזיום, ברזל, מינרלים וחומצות אמינו חיוניות.
מתכון לערמונים קלויים בתנור
הסוד במתכון טוב לערמונים בתנור הוא בפשטותו. כל מה שתצטרכו זה ערמונים ומלח וגם חמאה אם תרצו להתפנק במיוחד. מה שיכריע את התוצאה הסופית הן הפעולות הקטנות כמו חריצת הערמונים בטרם הקלייה ולמידה של התנור הביתי שלכם והזמנים המדויקים הדרושים שלו על מנת לקלות את הערמונים בדיוק במידה.
מרכיבים:
- חצי קילו ערמונים
- כפית מלח
- כפית חמאה מומסת (לא חובה)
הוראות הכנה
- חממו תנור ל-220 מעלות
- שטפו היטב את הערמונים וייבשו אותם לגמרי.
- הניחו כל ערמון על קרש חיתוך וחרצו בעזרת סכין חדה את הקליפה החיצונית בצד המעוגל.
- הניחו את הערמונים המחורצים בשכבה אחידה על תבנית עם נייר אפייה כשהאיקס פונה כלפי מעלה.
- קלו את הערמונים במרכז התנור בין 10 ל-20 דקות בהתאם לגודלם.
- הערמונים מוכנים כשעולים ריחות אגוזיים בחדר והם חמים מדי למגע. כמו כן הקליפה באזור שחרצתם את האיקס תתחיל להתקפל כלפי חוץ
- הוציאו את הערמונים מהתנור וקלפו אותם במהירות האפשרית בעזרת מגבת.
- הגישו חם עם מלח וחמאה מומסת.