שאלת תם: למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות?

כולנו מציינים את חג השבועות עם מבחר של מאפים ועוגות המבוססים על חלב וגבינות. אבל חוץ מהטעם, מהי הסיבה למנהג? למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות מכל החגים?.
למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות?
למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות? | תמונה: מערכת לזלול

חג שבועות 2022 כבר מעבר לפינה אך המרדף אחר מתכונים לעוגת הגבינה המושלמת החלו אצל המשוגעים לדבר לפני זמן רב. לפני שנתנפל על שלל מגשי הגבינות, המאפים ועוגות הגבינה, עצרנו לשאול את עצמנו שאלה בסיסית יותר – למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות מכל החגים?

אם חושבים על זה, חג השבועות הוא חג שנמנע מלהעניק לנו סמלים, סממנים או מאכלים ספציפיים. כן, יש את הטנא ואת הכלליות של מוצרי חלב, אבל אין מאכל מזוהה שמיועד לחג עצמו כמו סופגניות בחנוכה, אוזני המן בפורים או אפילו תפוח בדבש בראש השנה.

עוד טעימה: טעמנו פתי בר פינוקים בטעם עוגת גבינה

עדכונים טעימים למייל!

אחד ההסברים לכך נובע משם נוסף של חג השבועות – 'חג מתן תורה' בו העניק אלוהים את התורה לעם ישראל. על פי הטענה, מהות החג הוא מתן התורה, לכן אין צורך בסמלים וסממנים אחרים שעלולים להסיט את תשומת ליבנו מחשיבות החג האמיתית "ועשית חג שבֻעות לה' אלוהיך"

שמות נוספים של חג השבועות הם 'חג הקציר' מאחר ובתקופה זו מסתיימת עונת הקציר ו'חג הביכורים' בו מתחילה עונת הביכורים בהם כל בעל מטע הביא את הפירות הראשונים לעונה לבית המקדש.

אז למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות?

יש כמה הסברים למנהג של אכילת גבינות וחלב בשבועות: ההסבר המעשי טוען כי מיד לאחר מעמד מתן תורה, בני ישראל חזרו לביתם רק בכדי לגלות כי הבשר שנמצא ברשותם כבר לא עומד בדיני כשרות מזון ככזה המותר לאכילה.

בנוסף, מאחר ומעמד הר סיני התקיים ביום שבת, אסור היה לשחוט או לבשל כלל בכל מקרה, לכן אכלו בני ישראל מאכלי חלב בלבד שאינם דורשים הכשרה.

הסבר נוסף בתחום הרוחני אומר כי כל התורה משולה לחלב וכמו שעולל בן יומו זקוק לחלב אם על מנת להתקיים, כך הנשמה מקבלת תזונה רוחנית מהתורה ("דבש וחלב תחת לשונך", שיר השירים ד').

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

2 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

חטיפי אסם כשרים לפסח 2024

חטיפים, תבלינים ועל הגריל: חדש וטעים על המדף לפסח 2024

חדש על המדף
פופ אפ סיידר תפוחים במלון נורמן תל אביב

רגע לפני השנה החדשה: פופ אפ סיידר תפוחים תוסס במיוחד

אירועים ופסטיבלים
חיתוך רימון - השיטות המובילות

בלי כל הבלגן: 3 שיטות שעובדות לחיתוך רימון

מדריכים וטיפים
חודש אמריקה במסעדת מרינדו לכבוד ה-4 ביולי

1.5 ק"ג בשר: מסעדת מרינדו חוגגת חודש אמריקה מוגזם

אירועים ופסטיבלים

טרי מהתנור

גליל של אחרי מלחמה - טיול בין עסקים שחוזרים לחיים

חוזרים לגליל: מסע של תקווה והתחדשות בין עסקי הצפון הפורח

חדשות האוכל
חודש לאחר שהפסקת האש בצפון נכנסה לתוקף, יצאנו למסע טעים ומעורר השראה של התחדשות, יצירתיות וחוסן בין עסקי הגליל שחזרו לפעילות עם אהבה ותקווה >>
המסיבתות: פסטיבל תותים בשוק האיכרים בנמל תל אביב

המסיבתות: פסטיבל התותים הגדול מגיע לנמל תל אביב

אירועים ופסטיבלים
עונת התותים מגיעה לשיאה עם פסטיבל תותים מתוק במיוחד בשוק איכרים בנמל תל אביב. קינוחי תות מפתים, יצרנים מכל הארץ, סדנאות ופעילויות לכל המשפחה >>

מדריכים שאהבתם

לא רק בט"ו בשבט: איך לשמור פירות יבשים במטבח?

מדריכים וטיפים

מדריך: איך להקפיא מזון בצורה הנכונה

מדריכים וטיפים

מה לזלול?