שאלת תם: למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות?

כולנו מציינים את חג השבועות עם מבחר של מאפים ועוגות המבוססים על חלב וגבינות. אבל חוץ מהטעם, מהי הסיבה למנהג? למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות מכל החגים?.
למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות?
למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות? | תמונה: מערכת לזלול

חג שבועות 2022 כבר מעבר לפינה אך המרדף אחר מתכונים לעוגת הגבינה המושלמת החלו אצל המשוגעים לדבר לפני זמן רב. לפני שנתנפל על שלל מגשי הגבינות, המאפים ועוגות הגבינה, עצרנו לשאול את עצמנו שאלה בסיסית יותר – למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות מכל החגים?

אם חושבים על זה, חג השבועות הוא חג שנמנע מלהעניק לנו סמלים, סממנים או מאכלים ספציפיים. כן, יש את הטנא ואת הכלליות של מוצרי חלב, אבל אין מאכל מזוהה שמיועד לחג עצמו כמו סופגניות בחנוכה, אוזני המן בפורים או אפילו תפוח בדבש בראש השנה.

עוד טעימה: טעמנו פתי בר פינוקים בטעם עוגת גבינה

עדכונים טעימים למייל!

אחד ההסברים לכך נובע משם נוסף של חג השבועות – 'חג מתן תורה' בו העניק אלוהים את התורה לעם ישראל. על פי הטענה, מהות החג הוא מתן התורה, לכן אין צורך בסמלים וסממנים אחרים שעלולים להסיט את תשומת ליבנו מחשיבות החג האמיתית "ועשית חג שבֻעות לה' אלוהיך"

שמות נוספים של חג השבועות הם 'חג הקציר' מאחר ובתקופה זו מסתיימת עונת הקציר ו'חג הביכורים' בו מתחילה עונת הביכורים בהם כל בעל מטע הביא את הפירות הראשונים לעונה לבית המקדש.

אז למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות?

יש כמה הסברים למנהג של אכילת גבינות וחלב בשבועות: ההסבר המעשי טוען כי מיד לאחר מעמד מתן תורה, בני ישראל חזרו לביתם רק בכדי לגלות כי הבשר שנמצא ברשותם כבר לא עומד בדיני כשרות מזון ככזה המותר לאכילה.

בנוסף, מאחר ומעמד הר סיני התקיים ביום שבת, אסור היה לשחוט או לבשל כלל בכל מקרה, לכן אכלו בני ישראל מאכלי חלב בלבד שאינם דורשים הכשרה.

הסבר נוסף בתחום הרוחני אומר כי כל התורה משולה לחלב וכמו שעולל בן יומו זקוק לחלב אם על מנת להתקיים, כך הנשמה מקבלת תזונה רוחנית מהתורה ("דבש וחלב תחת לשונך", שיר השירים ד').

הרשמו לניוזלטר לזלול
הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות
התגובות שלכם
2 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
עוד כתבות שכדאי לזלול
ספיישל האלווין 2022(ליל כל הקדושים) בפייסטרי בוקס
מתוק פחד: קונדיטוריית פייסטרי בוקס חוגגת את האלווין
חדשות האוכל
הסופגניות הכי טובות של חנוכה 2020
חנוכה 2020: הסופגניות הכי טובות בקונדיטוריות
חדשות האוכל
מתכון לאוזני המן של הקונדיטורים הגדולים
פורים שמח: מתכון לאוזני המן של הקונדיטורים המובילים בישראל
מתכונים
מתכון: איך להכין מופלטה מרוקאית
מתכון למימונה: איך להכין מופלטה מרוקאית אותנטית
מתכונים
טרנדים קולינריים טריים
אבוקדו מוכן לאכילה של גרנות
אוכל חדש על המדף – אביב 2025: מה שווה לנסות ומה פחות?
חדש על המדף
במבה פירמידה, ביסלי שאטה לימון, נאגטס טבעול, תחליפי דגים ואבוקדו בשל – טעמנו, בדקנו ודירגנו! מה שווה קנייה ומה עדיף להשאיר על המדף? 🚀 >>
אוזני המן של ביסקוטי - פורים 2025
מסינבון ועד פרמזן: 7 אוזני המן שוברות שגרה לפורים 2025
חדשות האוכל
יצאנו לסיור בין 7 אוזני המן יוצאות דופן לפורים 2025: מסינבון ועד גבינת פרמזן, מתאילנד לסקנדינביה. החידושים המפתיעים שישדרגו לכם את משלוח המנות בחג הקרוב >>
מדריכי אוכל שאסור לפספס
שוב לא מצליחים להירדם בלילה? תאכלו קיווי
מדריכים וטיפים
קיץ מתוק: איך לבחור מלון בשל ועסיסי?
מדריכים וטיפים
עוד סיפורי אוכל