חג שבועות 2022 כבר מעבר לפינה אך המרדף אחר מתכונים לעוגת הגבינה המושלמת החלו אצל המשוגעים לדבר לפני זמן רב. לפני שנתנפל על שלל מגשי הגבינות, המאפים ועוגות הגבינה, עצרנו לשאול את עצמנו שאלה בסיסית יותר – למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות מכל החגים?
אם חושבים על זה, חג השבועות הוא חג שנמנע מלהעניק לנו סמלים, סממנים או מאכלים ספציפיים. כן, יש את הטנא ואת הכלליות של מוצרי חלב, אבל אין מאכל מזוהה שמיועד לחג עצמו כמו סופגניות בחנוכה, אוזני המן בפורים או אפילו תפוח בדבש בראש השנה.
עוד טעימה: טעמנו פתי בר פינוקים בטעם עוגת גבינה
אחד ההסברים לכך נובע משם נוסף של חג השבועות – 'חג מתן תורה' בו העניק אלוהים את התורה לעם ישראל. על פי הטענה, מהות החג הוא מתן התורה, לכן אין צורך בסמלים וסממנים אחרים שעלולים להסיט את תשומת ליבנו מחשיבות החג האמיתית "ועשית חג שבֻעות לה' אלוהיך"
שמות נוספים של חג השבועות הם 'חג הקציר' מאחר ובתקופה זו מסתיימת עונת הקציר ו'חג הביכורים' בו מתחילה עונת הביכורים בהם כל בעל מטע הביא את הפירות הראשונים לעונה לבית המקדש.
אז למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות?
יש כמה הסברים למנהג של אכילת גבינות וחלב בשבועות: ההסבר המעשי טוען כי מיד לאחר מעמד מתן תורה, בני ישראל חזרו לביתם רק בכדי לגלות כי הבשר שנמצא ברשותם כבר לא עומד בדיני כשרות מזון ככזה המותר לאכילה.
בנוסף, מאחר ומעמד הר סיני התקיים ביום שבת, אסור היה לשחוט או לבשל כלל בכל מקרה, לכן אכלו בני ישראל מאכלי חלב בלבד שאינם דורשים הכשרה.
הסבר נוסף בתחום הרוחני אומר כי כל התורה משולה לחלב וכמו שעולל בן יומו זקוק לחלב אם על מנת להתקיים, כך הנשמה מקבלת תזונה רוחנית מהתורה ("דבש וחלב תחת לשונך", שיר השירים ד').