זה קורה לכולנו מדי פעם: ארוחת הערב מתקרבת, הסירים כבר מבעבעים האורחים עוד רגע מגיעים ואז אנחנו נזכרים ששכחנו לקרר את בקבוקי היין שרצינו להגיש לשולחן. אך אל דאגה. בכדי שלא תתפסו לא מוכנים שוב, אספנו במדריך הבא את כל הדרכים לקרר יין במהירות מבלי לדלל אותו ולשנות את טעמו.
חשיבות טמפרטורת היין
עוד לפני שנגיע לשיטות הקירור עצמו, בואו נדבר קצת על טמפרטורת הגשה של יין וחשיבותה. הטמפרטורה היא לא רק עניין לסנובים של יין – היא באמת משפיעה על הטעם והארומה של היין שאנחנו שותים.
אלו טמפרטורות ההגשה המומלצות ליין לפי סוג:
יין מבעבע: 3-7 מעלות
יין לבן ורוזה: 7-10 מעלות
יין אדום גוף קל: 13-15 מעלות
יין אדום גוף מלא: 15-18 מעלות
אם תגישו את היין בטמפרטורה גבוהה מדי עבורו, האלכוהול ישתלט על כל שאר הטעמים, מה שיוביל לטעמים שטוחים וחזקים מדי. טמפרטורה נמוכה מדי לעומת זאת, תשטח את הטעם והארומה המורכבים שהופכים את היין לכל כך מהנה.
יינות לבנים חמים יאבדו מעומק הטעמים והמבנה, אדומים חמים ירגישו אלכוהוליים מדי ויאבדו מאפיינים פירותיים ואילו יינות אדומים קרים מדי יבליטו את תחושת העפיצות.
עוד טעימה: על ההיסטוריה המפתיעה של הרמת הכוסית
שיטת הקירור המנצחת: אמבטיית מי קרח ומלח
זו היא ללא ספק השיטה המומלצת ביותר לקירור יין במהירות. היא מבוססת על עקרונות מדעיים בסיסיים: מלח מוריד את נקודת הקיפאון של מים, מה שיוצר נוזל קר במיוחד שמקרר את היין במהירות מסחררת. כך תעשו זאת:
- מצאו דלי או מיכל גדול מספיק לאכלוס בקבוקי היין ומלאו אותו עד מחציתו בקרח.
- הוסיפו מים קרים עד שהקרח צף בתוך המיכל.
- הוסיפו כרבע כוס מלח שולחן לכל 4 כוסות קרח שהוספתם למיכל.
- ערבבו בעדינות עד שהמלח נמס.
- הכניסו את בקבוקי היין עד שהם מכוסים ברובם.
- הניעו בעדינות את הבקבוקים מדי כמה דקות.
שיטה זו יכולה לקרר בקבוק יין בתוך כ-15 דקות, לעיתים אפילו פחות. היא יעילה במיוחד ליינות לבנים ורוזה אבל מצוינת גם אם אתם צריכים לקרר מעט בקבוק יין אדום חם יתר על המידה.
עוד טעימה: איך לבשל עם יין ולהתאים יין לכל מנה
טיפים נוספים:
- השתמשו במדחום מטבח בכדי לבדוק את טמפרטורת היין המדויקת.
- ייבשו את הבקבוק היטב לפני הגשה בכדי למנוע טפטוף ולכלוך.
- אם אתם מקררים כמה בקבוקים, הוסיפו אותם בהדרגה. יותר מדי בקבוקים חמים יחד ימיסו את הקרח מהר מדי
.
שיטות אלטרנטיביות לקירור יין מהיר
אמנם שיטת אמבטיית הקרח והמלח היא היעילה ביותר, אך ישנן כמה שיטות נוספות שיכולות לסייע בסוגיה הקרה.
שיטת המקפיא (עם טוויסט)
1. הרטיבו מגבת נייר עם מעט מים.
2. עטפו את בקבוק היין עם מגבת הנייר הלחה.
3. הניחו את הבקבוק במקפיא ל-20-30 דקות.
מגבת הנייר הלחה מזרזת את הקירור באמצעות אידוי. מומלץ לשים טיימר בכדי לא לשכוח את הבקבוק במקפיא – בקבוק יין קפוא שהתפוצץ הוא לא משהו שאתם רוצים להגיש לאורחים (ואנחנו מדברים מניסיון).
שיטת הענבים הקפואים
שיטה זו נהדרת להגשה ושמירה על טמפרטורת היין.
1. הקפיאו כמה ענבים (או פרי קטן אחר כמו אוכמניות).
2. הוסיפו כמה לכל כוס יין, בעדיפות ליין לבן או רוזה.
שיטה זו תשמור על היין קריר מבלי לדלל אותו ותוסיף לו טוויסט טעים, אך מתאימה פחות אם אתם רוצים לשמור על הטעם המלא של היין המקורי, ללא הסחות דעת.
שיטת המקרר
אם יש לכם יותר זמן, תוכלו פשוט להניח את היין במקרר, בדרך הבאה.
בקבוק יין בטמפרטורת החדר יצטרך כשעה וחצי בכדי להתקרר כראוי במקרר סטנדרטי
בכדי להאיץ את הקירור, הניחו את הבקבוק על הצד. יותר שטח פנים שנוגע במדף הקר יעזור לקרר את הבקבוק כולו מהר יותר.
מלבד השיטות הנ"ל, תוכלו למצוא שלל אביזרים וגאדג'טים שמיועדים לסייע עם קירור מהיר של יין. ממוט יין שמוקפא מבעוד מועד ומוכנס לבקבוק לצינון מבפנים לפיות מזגה קפואות שמתלבשות על הבקבוק ומצננות אותו תוך כדי מזיגה ועד למקררי יין חשמליים ייעודיים שיכולים לצנן בקבוקי יין בתוך דקות.
מיתוסים וטעויות נפוצות
אחרי שבדקנו את השיטות היעילות ביותר לקירור יין מהיר, הגיע הזמן לנפץ כמה מיתוסים נפוצים ולהזהיר מכמה שיטות קירור שכדאי להימנע מהן.
קוביות קרח בכוס היין: זו אחת הטעויות הגדולות שאפשר לעשות. המים ידללו את היין שלכם ויחרבו לחלוטין את פרופיל הטעמים.
שרוול קירור: האביזר הנפוץ שרבים נוטים לעטוף אתו בקבוקים, לא יעיל לקירור מהיר של יין ומיועד בעיקר לשמירה על טמפרטורת היין.
סיבוב הבקבוק בקרח: אמנם הפעולה יכולה להיראות מרשימה ואטרקטיבית, אך סיבוב בקבוק יין בקרח אינו מזרז במיוחד את תהליך הקירור.
מילה על קירור יינות אדומים
אנשים רבים מזדעזעים מהרעיון של לקרר יינות אדומים, אך רוב היינות הללו ירוויחו ממעט קור, במיוחד במזג אוויר חם. יינות אדומים קלים יותר כמו פינו נואר למשל, נחשבים מוצלחים במיוחד כשהם מעט קרירים יותר. נסו להניח את היין האדום במקרר לכ-15-20 דקות לפני הגשה ותרגישו בהבדל.
עכשיו, אם תסלחו לנו, בקבוק היין שלנו בדיוק התקרר. לחיים!