שמן זית תופס מקום של כבוד בעולם הקולינריה. מהמטעים שטופי השמש של אזור הים התיכון ועד למזווה במטבח, שמן הזית עובר מסע מלא מסורת ודיוק.
עם זאת, בחלק האחרון של המסע, במטבח שלנו, חשוב לשים לב איך אנחנו מאחסנים את שמן הזית על מנת לשמר את הטעמים העדינים ואת הערכים התזונתיים במיטבם.
תהיתם פעם למה הטעם הרענן של שמן הזית הופך לפתע לשטוח או חומצי מדי ומאבד מתכונותיו? התשובה נחה לאו דווקא בשן עצמו אלא גם בדרך בה אתם מאחסנים אותו. במדריך הבא נבדוק את החשיבות באחסון נכון של שמן זית ונחשוף טיפים למתקדמים לשמור על שמן הזית במיטבו ולמנוע חמצון מהיר.
מה גורם לשמן זית להתקלקל?
להבין את האויב: אור, חום ואוויר. אור. בעיקר אור שמש ואור פלורסנט, יכול לפרק את התרכובות בשמן הזית ולהשפיע על המבנה המולקולרי שלו.
חום מאיץ את תהליך החמצון ויכול להפוך בקבוק שמן זית באיכות גבוהה למעופש מהר מהצפוי. חשיפה לאוויר גורמת לשמן להגיב עם חמצן ולהאיץ עוד יותר את תהליך החמצון.
עוד טעימה: האם מותר לטגן עם שמן זית?
איך לאחסן שמן זית
ההבנה של אחסון נכון של שמן זית על איכותו היא חיונית בכדי לשמר את הטעמים והיתרונות הבריאותיים. המחקרים האחרונים, מדגישים עד כמה תנאי האחסון משפיעים על תכונות שמן הזית.
בוחרים כלי האחסון הנכון
סוג הכלי בו שמן הזית שלכם מאוחסן יכול להשפיע משמעותית על אורך חיי המדף שלו. גם אם שמן הזית שקניתם מגיע בבקבוק זכוכית, חשוב לשים לב לצבע הזכוכית עצמה. תמיד העדיפו שמן זית שמגיע בבקבוק מזכוכית כהה שמצמצמת את החשיפה לאור.
גם שמן בקופסה מפח שחוסם את האור לחלוטין הוא אלטרנטיבה מעולה לאחסון שמן זית. בקופסאות פלסטיק מומלץ להשתמש רק כברירת מחדל ולאחסון לטווח קצר בלבד, עקב התגובות הכימיות שהשמן עלול לייצר עם הפלסטיק.
תנאי אחסון אופטימליים לשמן זית
על מנת לשמור על הטריות ולהאריך את חיי המדף של שמן הזית, אחסנו אותו באזור קריר וחשוך במטבח. הטמפרטורה המומלצת לאחסון שמן זית נעה בין 14-21 מעלות.
אחסון שמן זית בארון המטבח למשל, הרחק מהכיריים או מקורות חום אחרים תעזור לשמור על איכותו לאורך זמן. הימנעו מלהניח שמן זית באזור שבו הוא עלול להיחשף לאור שמש ישיר.
אם המטבח שלכם חם במיוחד, תוכלו להעביר זמנית את שמן הזית למקרר בכדי למנוע ממנו להתקלקל. במהלך הקירור, השמן עלול להפוך לעכור יותר, אך איכותו לא אמורה להיפגם משמעותית והוא יחזור למצבו הקודם בטמפרטורת החדר.
עוד טעימה: איך לבחור שמן זית איכותי לכל שימוש
צמצום חשיפה לאוויר
חשוב לשמור על בקבוק שמן הזית שלכם סגור ואטום היטב בכל עת על מנת לשמור על טריותו לאורך זמן. בכל פעם שאתם פותחים את בקבוק שמן הזית, חמצן חודר פנימה ומתחיל את תהליך החמצון, תהליך שגורם לירידה באיכות ובטעם של השמן עם הזמן.
בכדי לצמצם חשיפה לאוויר, מומלץ להשתמש בפקק או פייה מותאמת שניתן לאטום לאחר כל שימוש. אם יש לכם כמויות גדולות של שמן זית, שקלו לחלק אותו לכמויות קטנות יותר בכלי אחסון נפרדים לשימוש יום יומי. בכך תגבילו את מספר הפעמים שהשמן נחשף לחמצן ותשמרו עליו טרי לזמן רב יותר.
אורך חיי המדף של שמן זית
מחקר שנערך על שיפור התכונות הראולוגיות על בצק עם שאריות זיתים, מדגיש את חשיבות תנאי האחסון של שמן הזית בהארכת חיי המדף שלו ואיכותו.
בקבוק סגור
בקבוק שמן זית סגור שטרם נפתח יחזיק מעמד עד לשנתיים, בהנחה שהוא אוחסן בתנאים ראויים. התאריך האחרון לשיווק שמוטבע על הבקבוק יספק אינדיקציה טובה לחיי המדף הפוטנציאליים, אך לרוב מדובר בהערכה שמרנית והשמן יוכל להמשיך לשמור על תכונותיו לעיתים רבות גם לאחר תאריך התפוגה המיועד.
לאחר הפתיחה
בקבוק שמן זית שכבר נפתח ישמור על טריותו המלאה כ-3-6 חודשים. ככל שהבקבוק יאוחסן בתנאים מתאימים יותר ותקטן חשיפתו לאוויר, חום ואור, כך תוארך התקופה בו הוא יצליח לשמור על תכונותיו כראוי. הקפידו תמיד לסגור היטב את הבקבוק לאחר השימוש ואל תשאירו אותו פתוח לזמן ארוך.
איך יודעים אם שמן זית התקלקל
זיהוי הסימנים שיכולים להעיד על שמן זית שעבר זמנו יכול לחסוך לכם חוויות לא נעימות של שימוש בשמן מעופש בבישול, מה שישפיע על הטעם של המנה ועל היתרונות הבריאותיים.
ריח: שמן זית טרי יחזיק בריח פירותי עם ארומה עשבונית ורמזים של עלי זית ונגיעות פלפליות. שמן מעופש שהתקלקל לעומת זאת, יריח חמוץ עם ארומה לא אופיינית.
טעם: טעמו של שמן זית מקולקל משתנה משמעותית ביחס לטעם המקורי. במקום טעם רענן ומעט פלפלי, הוא ירגיש מריר, מתכתי או תפל. אם השמן משאיר טעם לא נעים בפה שלכם, הוא כנראה התקלקל.
צבע: מבחינת צבע, שמן זית לאו דווקא יראה שינויים דרמטיים. אך אם אתם נתקלים בשינוי מהותי בגוון לעומת המקור, ייתכן ואיכותו של שמן הזית אינה כתמול שלשום, במיוחד אם שינוי הצבע מלווה בריח וטעם שונה.
תאריך אחרון לשיווק שמוטבע על בקבוק שמן הזית יכול לעזור לכם להבין את חיי המדף הכלליים, אך במציאות אורך חיי המדף יכול להיות קצר או ארוך יותר, בהתאם לתנאי האחסון. אם התאריך האחרון לשיווק עבר, מומלץ לבדוק את השמן בכדי לוודא שאין סימנים המעידים על קלקול.
איך אתם מאחסנים שמן זית בבית? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.