פסח וערב ליל הסדר עוד רגע כאן וזה בדיוק הזמן לרענן את הזיכרון על אחד מסמלי החג הלא הוא צלחת הפסח. מה כוללת קערת הפסח, מה הסיבה לכל אחד מהמרכיבים על הצלחת וכל מה שחשוב לדעת לפני החג.
צלחת הסדר היא הצלחת המרכזית בה יושבים זה לצד זה המאכלים המיוחדים של פסח וליל הסדר ותפקידה ללוות את "סימני הסדר" של ההגדה ומלווה את קריאתה.
בצלחת פסח מסורתית יש 6 רכיבים קבועים, למרות שהמנהגים וסדר המאכלים בקערה עצמה משתנים בכל עדה. המאכלים השונים מסמלים את המצוות המיוחדות של ליל הסדר ואת המצוות שקוימו בבית המקדש.
עוד טעימה: איך לנקות תנור לקראת פסח
צלחת סדר פסח – מה צריך לשים
מצה
המצה היא בסיס צלחת הסדר. נהוג להניח 3 מצות, בדרך כלל מצות שמורות, זו על גבי זו ומכוסות בבד במרכז הקערה או לצידה.
מצה אחת נהוג לחצות לשניים במהלך הסדר כשאחד מהחצאים הופך לאפיקומן ושתי מצות נשמרות לברכת 'המוציא'.
זרוע
הזרוע בצלחת הפסח היא לרוב גרון או כנף עוף במסורת האשכנזית או צלי בקר אצל ספרדים. את הזרוע נהוג לצלות לפני באש חשופה ולא נהוג לאכול אותה
הזרוע היא זכר לקורבן הפסח שנהוג היה להקריב בבית המקדש ומתחברת לביטוי "ביד חזקה ובזרוע נטויה" בה הוציא אלוהים את בני ישראל ממצרים.
ביצה
הביצה הקשה שנהוג להניח על צלחת פסח היא זכר לקורבן החגיגה בבית המקדש שביטא את שמחת עם ישראל וגם ומיועדת לנחם את הסועדים בליל הסדר על חורבן בית המקדש ולהפיח תקווה לבנייתו המחודשת.
חרוסת
החרוסת המסורתית היא סוג של מחית פירות המשתנה מעדה לעדה וטעם אישי ועשויה לרוב משלל פירות טריים ומיובשים, אגוזים, תבלינים ויין אדום. במטבח הספרדי נהוג להוסיף לחרוסת גם תמרים ולהגביר את מתיקותה.
החרוסת מייצגת את עבודות הפרך של בני ישראל במצריים ונהוג לטבול בה את המרור בכדי להקל על טעמו המר העז.
מרור
את המרור בצלחת הפסח מייצגת לרוב בימינו על ידי חסה שטופה או עלים אחרים כמו פטרוזיליה או עולש. אצל יהדות אשכנז מיוצג לעיתים המרור על ידי חזרת ויש גם מי שמשתמש בשורש חזרת טחון על מצה.
המרור מסמל את הדרך בה מיררו המצרים את בני ישראל. את המרור אוכלים לאחר סיום ההגדה לאחר המצה.
חזרת
את שורש החזרת נהוג לקלף ולגרד בטרם מניחים אותו על צלחת הסדר. חלק מהעדות מחליפות את החזרת בעלי חסה.
החזרת היא זכר לשעבוד שעברו בני ישראל במצרים.
כרפס
הכרפס בצלחת הסדר הוא למעשה כל ירק טרי או מבושל שניתן לברך עליו "בורא פרי האדמה" כתחליף ללחם בתחילת הארוחה. רוב האנשים בוחרים לייצג את הכרפס עם סלרי ולטבול אותו במי מלח. ניתן גם להשתמש בתפוח אדמה מבושל, צנונית או אפילו בצל חי.
הכרפס מייצג גם הוא את עבודות הפרך שאבותינו עברו במצרים. את הכרפס נהוג לאכול בתחילת הסדר לאחר הקידוש והוא סוג של הכנה לשאלת "מה נשתנה" ולסיפור יציאת מצרים.