לא יכולים לסבול כוסברה? זו כנראה הסיבה

אוהבים כוסברה או שונאים כוסברה? בואו לגלות מה גורם לחלק מהאנשים לסלוד מעשב התיבול הפופולרי ומאיפה בעצם מגיע הטעם של הסבון.
למה אנשים שונאים כוסברה?
למה אנשים שונאים כוסברה?

כוסברה היא כנראה עשב התיבול השנוי ביותר במחלוקת בהיסטוריה. או שאוהבים או ששונאים, אין באמצע. מחנה אחד טוען שמדובר בטעם ייחודי עם רמיזות הדרים בעוד אחרים מתארים את הטעם כסבוני ולא נעים. אבל מה בעצם עומד מאחורי המחלוקת עתיקת היומין הזו? ולמה חלק מהאנשים שונאים כוסברה כל כך?

בפוסט הבא נצלול אל תוך החוויה החושית של הכוסברה, נבדוק את המסתורין של הטעם הייחודי ומה משפיע על החיבה או הרתיעה שלנו מכוסברה. מגורמים גנטיים שמשפיעים על תפיסת הטעם שלנו ועד השפעות התרבותיות והפסיכולוגיות שמעצבות אותנו לכאן או לכאן. כל זאת לצד הממצאים המדעיים האחרונים בתחום.

עוד טעימה: איך לאחסן עשבי תיבול במקרר בצורה הנכונה

עדכונים טעימים למייל!

החוויה החושית של כוסברה

כוסברה, עשב נערץ ומושמץ באותה מידה, מציג חידה חושית מרתקת. פרופיל הטעמים הייחודי של הכוסברה הופך אותה לנפוצה במיוחד במגוון מטבחים ומנות ברחבי העולם, מהקארי הארומטי של דרום אסיה ועד הסלסות הפיקנטיות של מקסיקו. פרופיל הטעמים שנע בין עקצוץ לימוני וארציות עדינה, מיוחס לשמנים האתריים והתרכובות הארומטיות שבכוסברה.

המסע החושי מתחיל עם הארומה, חלק בלתי נפרד מהטעם. כשהם נכתשים, עלי הכוסברה משחררים ניחוח עז, מעט הדרי, רמז לטעמים הרעננים שיגיעו לאחר מכן. לכוסברה יש יכולת ייחודית לשדרג את טעמי המנה הבאה שכם עם הרעננות המתפרצת או להשתלב בצורה מושלמת במנות עם פרופיל טעמים מורכב.

למרות השימוש הנרחב בה, כוסברה מעוררת לעתים קרובות מחלוקת חריפה. יש המתענגים על טעמה והמרענן, ובטוחים שהיא הכרחית במתכונים מסוימים. אחרים, לעומת זאת, מתארים את הכוסברה כמשתלטת, עם טעם לא נעים דמוי סבון. הדיכוטומיה הזו בתפיסת הטעם גרמה רבים לחקור את הסיבות הבסיסיות לתופעה, תוך התעמקות בגנטיקה, תרבות ופסיכולוגיה.

עוד טעימה: אוהבים שמיר? כך תשמרו עליו נכון במקרר

אז למה אנשים שונאים כוסברה?

הגורם הגנטי

המפתח להבנה של המחלוקת נמצא בראש ובראשונה בגנים שלנו. מחקרים שנערכו בתחום תפיסת הטעם מצאו שווריאנט גנטי ספציפי קשור לדרך בה אנשים חווים את הטעם של הכוסברה. הווריאנט הזה נמצא בגן OR6A2 שמעורב גם בזיהוי ריחות.

אנשים עם גרסה ספציפית של הגן המדובר יהיו לרוב רגישים יותר לחלק מהתרכובות שנמצאות בכוסברה. תרכובות אלו ניתן למצוא גם בסבונים וקרמים שונים, מה שמסביר למה חלק מהאנשים מזהים את טעם הכוסברה כטעם של סבון. בקרב בעלי הגן, הנוכחות של רכיבים אלו משתלטת על שאר הטעמים של הכוסברה, מה שמייצר את תחושת הסלידה החזקה.

בהתאם, אנשים ללא הגרסה הספציפית של הגן המדובר, ירגישו לרוב פחות את התרכובות הללו או שלא ירגישו אותן באותה אינטנסיביות. כתוצאה מכך, הם תופסים כוסברה כטרייה, רעננה והדרית שמשדרגת טעמים של מנות שונות מבלי להשאיר טעם סבוני.

עוד טעימה: זו הדרך הנכונה לשמור כוסברה במקרר

השפעות תרבותיות

ההסבר הגנטי מבליט את המשחק המרתק בין הגנטיקה האישית לתפיסה החושית שלנו אך הוא אינו ההסבר היחיד, גם השפעות תרבויות ופסיכולוגיות מקושרות לאהבה או לשנאה שלנו לכוסברה.

החיך שלנו ותפיסת הטעם הם לעיתים רבות השתקפות של הרקע התרבותי שלנו ואת מה שאכלנו לאורך השנים. באזורים בהם כוסברה נחשבת עמוד תווך קולינרי, כמו בדרום אמריקה או דרום אסיה וחלק מהמזרח התיכון, היא פופולרית בהרבה ומעוררת מחלוקת פחות. במקומות אלו, כוסברה היא לא רק עשב תיבול אלא מרכיב חיוני בזהות התרבותית שנטוע עמוק במנות מסורתיות ומתכונים משפחתיים שעברו מדור לדור.

גם חשיפה מוקדמת משחקת תפקיד בקבלה של כוסברה לעולמכם הקולינרי. כשכוסברה נכנסת לתפריט בגיל צעיר, היא הופכת לטעם מוכר ומנחם יותר שמוטבע בבלוטות הטעם של האדם. בהתאם, באזורים שכוסברה פחות נפוצה, רבים ייתקלו בה רק בשלב מאוחר יותר בחיים, מה שיכול להוביל לדחייה מהטעם הייחודי.

הקונספט של טעם נרכש גם משחק תפקיד, גם בתרבויות שכוסברה נפוצה יותר. חשיפה למטבחים עולמיים ופתיחות לטעמים חדשים יכולה להוביל להערכה של כוסברה. עם הזמן, מה שפעם נראה כמו עשב עם טעם משתלט יכול להפוך לטעם נחשק.

טעם של סבון: למה אתם לא אוהבים כוסברה?
טעם של סבון: למה אתם לא אוהבים כוסברה?

השפעות פסיכולוגיות

העדפות הטעם שלנו לא נקבעות רק על ידי הגנטיקה וההשפעות התרבותיות. גם לרכיב הפסיכולוגי יש השפעה רבה על יחסנו לכוסברה. הקונספט של טעמים אסוציאטיביים משפיע על הדרך בה אנחנו חווים טעמים כמו של כוסברה. המוח שלנו מקשר לעיתים רבות טעמים מסוימים עם זיכרונות או רגשות ספציפיים, מה שמשפיע על החיבה או הרתיעה שלנו ממזונות מסוימים.

למשל, אם מישהו נתקל לראשונה בכוסברה במנה טעימה ומהנה, הם יפתחו שיוך חיובי עם הצמח. בהתאם, אם החוויה הראשונית היא בהקשר של מנה שלא אהבנו, אנחנו עלולים לפתח רתיעה מכוסברה ולשייך אותה לחוויה שלילית. לא ניתן גם להמעיט בערך של השפעה חברתית. אם גדלנו לשמוע שלכוסברה יש טעם של סבון, תתפתח אצלנו נטייה לחוות אותה כך, עוד לפני שאפילו טעמנו אותה.

גם העדפות הטעם שלנו עצמן הן דינמיות ומשתנות לאורך זמן. חשיפה למגוון של טעמים, התנסות במטבחים שונים ופתיחות לטעום מזונות שלא אהבנו בעבר יכולה להוביל לשינוי בתפיסת הטעם שלנו. ההסתגלות הזו של בלוטות הטעם שלנו מדגימות את הקשר בין החושים, החוויות והגורמים הפסיכולוגיים שקובעים את ההעדפה שלנו במזון.

לא יכולים לסבול כוסברה? אוהבים כוסברה וחייבים אותה בכל מנה? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

האם תבלינים מתקלקלים?

פעם אחת ולתמיד: האם תבלינים מתקלקלים?

מדריכים וטיפים
איך לתקן מרק מלוח מדי

המרק מלוח מדי? יש דרך קלה לתקן – וזה לא מה שאתם חושבים

מדריכים וטיפים
איך לשמור בזיליקום טרי

פעם אחת ולתמיד: איך לשמור על בזיליקום טרי לאורך זמן

מדריכים וטיפים
איך לאחסן תבלינים ולמנוע התגבשות

שמים סוף לגושים: איך לאחסן תבלינים במטבח

מדריכים וטיפים

טרי מהתנור

פופ אפ לוטוס ביסקוף בדיזנגוף סנטר

חלום מתוק: פופ אפ מושחת שכולו לוטוס מגיע לדיזנגוף סנטר

אירועים ופסטיבלים
העוגייה הקרמלית הנחשקת בישראל מגיעה לפופ אפ מושחת במיוחד בדיזנגוף סנטר עם שלל קינוחי לוטוס, משקאות מפתים ופעילויות לכל המשפחה >>
שף חיים כהן ויוסי שטרית - יום הולדת 13 למסעדת יפו-תל אביב

שפים על הבר וקבלת שבת שמחה: יפו-תל אביב של חיים כהן חוגגת 13

אירועים ופסטיבלים
מסעדת יפו-תל אביב של השף חיים כהן חוגגת בר מצווה ומארחת שפים אורחים לארוחות שישי חד פעמיות ושיחות אינטימיות על הבר >>

מדריכים שאהבתם

איך להכין ביצים קשות בנינג'ה גריל ללא מאמץ

מדריכים וטיפים

עוף צלוי עסיסי ופריך: הרכיב הסודי שמבטיח עור קריספי במיוחד

מדריכים וטיפים

מה לזלול?