גידול אבוקדו מתקשר אצל רבים מאתנו לאותו פרויקט חינוכי וכיפי מימי בית הספר העליזים בו הנחנו גרעין אבוקדו עם קיסמים במים וצפינו בפלא המתרחש מול עינינו כשהוא הפך לעץ של ממש.
אבל לגדל אבוקדו בבית לא חייב להיות נחלת העבר וזיכרון מתוק. לא משנה אם אתם חובבים או מנוסים, גידול אבוקדו בבית יכול להיות פעילות חווייתית, מתגמלת ובעיקר טעימה.
במדריך הבא אספנו את כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לגדל אבוקדו בבית כולל טיפים וטריקים להצלחה בכל פעם וטעויות נפוצות שכדאי להימנע מהן.
עוד טעימה: הטריק שישמור על האבוקדו טרי למשך שבוע
הסורק שיעזור לכם לבחור אבוקדו בשל
ויש גם מתכון לגוואקמולה של צ'יפוטלה
איך לגדל אבוקדו
בכדי לגדל אבוקדו בבית תצטרכו לעקוב אחר כמה כללים פשוטים וקלים לביצוע:
הנבטת אבוקדו
1. בוחרים גרעין גדול מאבוקדו בשל, מנקים אותו היטב ומייבשים.
2. ממלאים כוס במים ומניחים את הגרעין כשצדו המחודד פונה כלפי מעלה.
3. מייצבים את הגרעין בעזרת קיסמים כך שחציו העליון יהיה מעל קו המים.
4. מניחים את הכוס באזור חמים ומואר עד שהגרעין מתחיל לנבוט.
5. מקפידים להחליף בכל יומיים את המים בכוס. תהליך הנביטה יכול להמשך עד 6 שבועות.
6. כשהשורש מגיע לאורך של כ-20 ס"מ, הגיע הזמן להעביר את הגרעין בעדינות לעציץ.
שתילת עץ אבוקדו
1. בוחרים עציץ גדול יחסית עם ניקוז טוב שיוכל להכיל את מערכת השורשים המסועפת של האבוקדו.
2. מומלץ לבחור בתערובת אדמה איכותית ועשירה בחומר אורגני שתעניק לאבוקדו סביבת גידול נוחה.
3. שתלו את הגרעין באדמה אך לא עמוק מדי, בכדי לאפשר לו לצמוח בקלות.
4. כשהגבעול מגיע ל-30 ס"מ ועובי של 2 ס"מ לערך ניתן להעביר את העץ לאדמה בחוץ.
ויהי אור
עצי אבוקדו זקוקים לאור בהיר ולא ישיר על מנת לצמוח בצורה המיטבית. אם אתם מגדלים את עץ האבוקדו בתוך הבית, הניחו את העציץ סמוך לחלון מואר או השתמשו בנורות מותאמות לגידול ביתי. אם אתם מגדלים את האבוקדו בחוץ, הניחו את העץ באזור בו יקבל צל חלקי
מים בששון
אבוקדו זקוק להשקיה באופן קבוע אך כמו ברבים מן הצמחים יש להיזהר שלא להגיע למצב של השקיית יתר.
בכדי לדעת אם הגיע הזמן להשקות את העץ, הכניסו אצבע לאדמה. אם בעומק של כ-2 ס"מ האדמה יבשה, זה הזמן להשקות. אם האדמה עדיין לחה, ניתן לחכות עוד. חשוב להשקות עד שמים יוצאים דרך חורי הניקוז ולא להשאיר את העציץ במים עומדים.
זמן לגדול
לאורך תקופת הגידול של עץ האבוקדו כדאי להשתמש בדשן באופן קבוע על מנת לסייע בתהליך. רכשו דשן מאוזן עם שחרור איטי ועקבו אחר ההוראות שעל האריזה לתדירות והכמות הנזקקת.
חשוב להסיר ולקצץ ענפים שניזוקו או נבלו בתקופת האביב והקיץ בכדי לסייע לעץ להתחזק ולייצר יותר פירות. חשוב להדגיש שהעץ יניב פרי לאחר כ-3 שנים בדרך כלל, תלוי בזן ובתנאי הגידול.
הפרי עצמו מוכן לקטיף כשהוא מרגיש רך למגע וכל מה שנשאר זה להסיר אותו בעדינות מהעץ מבלי לפגוע בענפים. אפשר גם לקטוף את האבוקדו כשהוא עדיין קשה ולהמתין להבשלה.
טעויות נפוצות בגידול אבוקדו
השקיית יתר: עץ אבוקדו, כמו צמחים רבים אחרים רגיש ליותר מדי מים, השתדלו להשקות את העץ רק כשהאדמה יבשה על מנת להימנע ממצב של השקיית יתר שתוביל לריקבון השורשים.
ניקוז: וודאו שבחרתם עציץ עם ניקוז טוב בכדי למנוע מצב בו המים לא מחלחלים כראוי והיווצרות ריקבון בשורשים.
אקלים: עצי אבוקדו משגשגים טוב יותר בסביבות טרופיות עם טמפרטורות של בין 15 ל-30 מעלות. הקפידו שלא לחרוג מהותית מהטמפרטורות הללו באזור הגידול של העץ ולחשוף אותו למספיק אור שמש בלתי ישיר.