חמינדוס בקלי קלות: איך להכין ביצים חומות מושלמות

אם לשולחן החג או לארוחת שבת, ביצים חומות או חמינדוס הפכו מזמן לקלאסיקה במטבח היהודי. כך תכינו ביצים קשות חומות בבית בקלות ובמהירות
איך להכין ביצים חומות חמינדוס
איך להכין ביצים חומות חמינדוס
שיתוף

ביצים חומות או בשמן המוכר יותר חמינדוס, הן הרבה יותר מרק ביצים, הן מסע דרך ההיסטוריה של היהדות הספרדית. עם מקורות בחצי האי האיברי, הביצים בגוון הענברי הפכו למרכיב משמעותי בסעודות ליל הסדר במשך דורות והפכו אורחות קבע בשלל מאכלים יהודיים בארוחות השבת. השימוש בבישול איטי להכנת הביצים לא רק מעניק להן את הצבע הייחודי אלא גם טעם שאין שני לו.

חמינדוס, כמו מנות מסורתיות רבות אחרות, מחביאה בתוכה סיפור. היא מגלמת בתוכה את המסע התפוצות הספרדיות יהודיות באזורי צפון אמריקה, הים התיכון והמזרח התיכון. תהליך הבישול האיטי מייצג את ההתמדה של עם היהודי והטעם והצבע העשירים מסמלים את מיזוג התרבויות וקיבוץ הגלויות.

עוד טעימה: איך להכין ביצה קשה במיקרוגל בקלות ובמהירות

מתכון לחמינדוס – ביצים חומות

  • הכנות מקדימות: 10 דקות
  • זמן הכנה: 5-7 שעות (בשיטה המסורתית) 1-2 שעות (בשיטה המהירה)
  • מנות: 6
  • רמת קושי: קל
  • סוג מטבח: יהודי-ספרדי

רשימת מרכיבים:

  • 6 ביצים טריות
  • קליפות מ-2 בצלים או 1 בצל לבן עם הקליפה חתוך לרבעים
  • 2-3 תיונים של תה שחור
  • כף פלפל שחור
  • 2 כפות שמן זית
  • מלח לפי הטעם

עוד טעימה: כמה זמן מותר לשמור חמין במקרר?

הוראות הכנה:

  1. סדרו את הביצים בשכבה אחת בסיר גדול לבישול ארוך.
  2. הוסיפו את הבצל, התיונים, הפלפל השחור והמלח.
  3. הוסיפו מים לסיר עד לכיסוי של הביצים ב-1-2 ס"מ לפחות.
  4. זלפו מעט שמן זית לתוך הסיר.
  5. הביאו לרתיחה והנמיכו לאש נמוכה. בשלו במשך 5-7שעות עד שהביצים מקבלות גוון ענברי-חום עמוק.
  6. כבו את האש והניחו לביצים להתקרר במים.
  7. קלפו את הביצים כשהן מגיעות לטמפרטורת החדר.

אם אתם קצרים בזמן תוכלו להסתפק גם בשעה-שעתיים בישול. אמנם הטעם יהיה מעט שונה והצבע שיתקבל לא יהיה עמוק כמו בבישול הארוך והמסורתי, אך עדיין
יתקבלו ביצים בגוון חום שמזכירות את הביצים החומות האהובות. תוכלו גם כמובן לבשל את הביצים לכל אורך הלילה ותקבלו טעמים וגוונים עמוקים אף יותר.

תוכלו גם לגוון ולהוסיף מעט יין אדום או חומץ שידגישו את טעם הביצים, קפה טחון בכדי לקבל גוון כהה יותר ולהעשיר את הטעם, כפית סוכר בכדי להעניק מעט מתיקות ולאזן את המליחות וגם תבלינים ועשבים כמו כמון או רוזמרין.

עוד טעימה: איך להכין ביצים קשות בתנור?

הכנת ביצים חומות – שאלות ותשובות

אפשר להשתמש בביצים בעלות קליפה חומה במקום לבנה?

כן, רק קחו בחשבון שהצבע הסופי יהיה אף כהה יותר בגלל הגוון הטבעי החום של קליפת הביצים.

למה הביצים לא הופכות חומות?

הצבע החום מגיע בעיקר מקליפות הבצל ומהתיונים. וודאו שאתם מוסיפים מספיק מהרכיבים והקפידו לתת לביצים להתבשל ולנוח בנוזל גם לאחריו בכדי להעניק גוון עמוק יותר.

האם אפשר להכין חמינדוס מראש?

כן, אפשר להכין חמינדוס מראש ולשמור במקרר במי הבישול למספר ימים, לעיתים טעמן אף ישתבח כשהטעמים יתמזגו לאורך השעות.

חייבים להשתמש בשמן זית?

שמן הזית מעניק לנוזל עומק ועושר. אם יש לכם הגבלות תזונתיות או העדפה כזו או אחרת, ניתן גם להכין את הביצים הקשות החומות ללא שמן זית.

מה לעשות עם נוזל הבישול לאחר ההכנה?

ניתן להשתמש בנוזל הבישול של הביצים החומות כציר מלא טעם שיכול להוות בסיס למרקים או תבשילים או אפילו לבשל בהם אורז או קינואה.

עוד טעימה: למה ביצים קשות לא מתקלפות לי בקלות?

טעויות להימנע מהן

  • לא להשתמש ברכיבים טריים: האיכות משנה, הקפידו לבחור בצל טרי, תיונים איכותיים וביצים טריות במתכון לחמינדוס בכדי לשפר משמעותית את הטעם הסופי.
  • לא להוסיף מספיק מים: וודאו שאתם מכסים את הביצים במים בכמה סנטימטר. בדקו מדי פעם בכדי לראות שלא יותר מדי מים התאדו והוסיפו מים לפי הצורך.
  • בישול על אש גבוהה: בישול ארוך דורש סבלנות, אם תבשלו את הביצים על אש גבוהה תגרמו להן להיסדק ולא להגיע לטעם ולצבע המיוחלים.
  • לא לתת מספיק זמן מנוחה: לתוצאות הטובות ביותר, הניחו לביצים לנוח בנוזל לאחר הבישול. זמן המנוחה יאפשר לביצים לספוג עוד טעם ולפתח צבע עמוק יותר.

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים ומשפחה. יש לכם עוד טיפים לחמינדוס מנצח? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.

צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת